Duur 03:48
Gepubliceerd op 10 april 2018

Nationale poepdag

Wist u dat onze ontlasting veel vertelt over onze gezondheid? Daarom is het volgens de Maag Lever Darm Stichting goed om af en toe achterom te kijken. Zij organiseren jaarlijks de Nationale Poepdag, dit jaar op woensdag 11 april 2018, om mensen bewust te maken van het regelmatig controleren van onze ontlasting. Maar waarom is het nou zo belangrijk om achterom te kijken? Dokter Ted van Essen geeft antwoord.

Klachten

We praten niet graag over onze stoelgang. Wonderlijk want veel mensen hebben er last van. Darmklachten als winderigheid, verstopping of diarree zijn zaken waar velen mee te maken hebben. De stoelgang is per slot van rekening iets waar we allemaal mee te maken hebben. Maag-, lever- en darmziekten komen veel voor in ons land. Van relatief onschuldige klachten als boeren, tot een prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn of darmkanker. Deze laatste aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50.

Bevolkingsonderzoek

Om darmkanker tijdig op te sporen is in 2014 het bevolkingsonderzoek in ingevoerd. Jaarlijks krijgen 15.000 mensen de diagnose darmkanker en dagelijks overlijden er 13 mensen aan deze ziekte. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar gecontroleerd op darmkanker. Want in 9 van de 10 gevallen ontwikkelt de ziekte zich bij mensen van 55 jaar en ouder. Het onderzoek wordt elke 2 jaar uitgevoerd. Men krijgt dan FOBT-test thuis gestuurd. Er wordt dan gevraagd een beetje ontlasting te doen in het toegestuurde buisje en dit kosteloos terug te sturen voor onderzoek.

Poepwijzer

De kleur, structuur en hoe vaak we poepen vertelt veel over onze gezondheid. De Maag Lever Darm Stichting heeft een poepwijzer ontwikkelt waarop u precies kunt lezen wat welke kleur en structuur betekent.

Wetenschappelijk onderzoek

Ontlasting is ook een bron van wetenschappelijk onderzoek. Volgens onderzoekers Cyriel Ponsioen, MDL-arts in het AMC, kan ontlasting bijdragen aan genezing. Zij werkt aan een mogelijke medicatie van de toekomst op basis van ontlasting. Er is in 2017 ook een onderzoek gestart naar een poeptransplantatie. Het is een experimentele behandeling waarbij een waterige oplossing van de ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in de darmen van de patiënt. De patiënt ruikt en proeft hier niets van.  

Taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting wil het poeptaboe doorbreken. Daarom organiseren zij jaarlijks de Nationale Poepdag. Ze willen met deze dag mensen bewust maken van het belang van een gezonde stoelgang. Niemand zou zich moeten schamen voor hun klachten en al helemaal geen doktersbezoek uitstellen. “In de toekomst hopen we dat ontlasting de basis is voor een medicijn om klachten bij bijvoorbeeld chronische darmontstekingen te verminderen.”

Tips voor een goede stoelgang:

  • Als u aandrang heeft, ga dan direct naar het toilet. Door het toiletbezoek uit te stellen kunt u last krijgen van harde, droge ontlasting en verstopping
  • Last van een moeilijke stoelgang of verstopping?  Ga dan direct na de maaltijd naar het toilet. De darm is dan extra beweeglijk. Neem de tijd
  • Vermijd hard persen, dat kan aambeien veroorzaken. Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven en pers eventueel zacht mee
  • Let op uw houding op het toilet. Ga iets voorover gebogen met de knieën iets omhoog op het toilet zitten. Dan kan de darm zich het beste legen
  • Eet vezelrijke voeding. Dit kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voorkomen. Geen idee wat u moet maken? Op de site van de Maag Lever Darm Stichting zijn gratis recepten boekjes te downloaden.

Dokter Ted van Essen behandelt dit onderwerp in Tijd voor MAX op dinsdag 10 april 2018.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 10 april tot woensdag 11 april 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over ontlasting. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 11 april 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (8)

    Nuis says:

    Dokter van Essen, wilt u een rectificatie uitspreken in de uitzending? Collitus Ulcerosa is niet te genezen, ook niet met een poeptransplantatie! Hooguit rustig en stabiel te krijgen! En dan nog voor een beperkte groep mensen.

      DokterTed says:

      U heeft gelijk: colitis ulcerosa is een chronische darmaandoening die vaak met ups en down verloopt. Soms kan een poeptransplantatie de klachten een stuk verminderen.

      Nuis says:

      En gaat u dit nu in een uitzending rectificeren Dokter Ted? Zodat ibd patiënten zich niet hoeven te verdedigen? Reacties als : je wilt niet beter worden, doe je toch een poeptransplantatie? Dokter Ted zei het bij maxvandaag…

    Blijheid says:

    is het gewenst om na een a.b.kuur probiotica te gebruiken en zo ja, wat is dan een werkzame?
    hoe lang duurt het voordat de darmflora weer is hersteld?

      DokterTed says:

      Het is vaak geprobeerd om met probiotica de darmflora te herstellen, maar helaas is daarvoor weinig bewijs gevonden.

    Wilmae says:

    Er werd net gezegd dat testen met diepspoelers lastig was, omdat de ontlasting niet in aanraking met water mag komen. Ik kreeg de tip een vuilniszak om de pot te doen. Ik zet daar een wegwerpbordje met een paar velletjes toiletpapier op. De bril naar beneden en de ontlasting valt op het bordje. Na de test kan het toiletpapier gewoon in het toilet en doorspoelen.

      DokterTed says:

      Dat is een heel goed advies!

    Henk Duit says:

    Om de ontlasting goed te kunnen bekijken of een monster te kunnen nemen is de fecesvanger het ideale hulpmiddel. Geen gedoe en na gebruik gewoon doorspoelen.

Bekijk ook

Meer