Naast White noise is er ook nog Brown en Pink noise. Wat zijn de verschillen?
Publicatiedatum: 19 september 2022
Voor wie zich beter wil concentreren overdag of ’s nachts juist minder hinderlijke geluiden van buitenaf wil horen is achtergrondgeluid (ruis) misschien een oplossing. Eerder schreven we al over White noise, wat het is en wat de mogelijke effecten zijn. Nu belichten we de andere soorten geluiden die hetzelfde effect hebben: Brown en Pink noise.
White noise (witte ruis)
Nog even in het kort, wat is White noise (witte ruis)? Het gaat erom dat er een constant achtergrondgeluid te horen is. Denk bijvoorbeeld aan het ruisen van de zee, de wind die door gebladerte blaast of het geluid van een ventilator. White noise vermindert andere geluiden niet, maar neutraliseert ze wel. Het kan voor mensen met tinnitus bijvoorbeeld een uitkomst zijn.
Luister hieronder naar White noise:
Pink noise (roze ruis)
Brown en Pink noise (bruine en roze ruis) werken op dezelfde manier, maar is geluid in andere frequenties. Bij White noise kan het geluid nog best hard zijn, zoals een ventilator of het geluid van de zee. Roze ruis is eigenlijk witte ruis, maar dan met minder hoge frequenties. Het geluid wordt omschreven als constante regenval of wind. Het wordt door sommige mensen als rustgevender dan de witte ruis beschouwd. Volgens de Engelse website Sound of Sleep hebben verschillende onderzoeken naar roze ruis aangetoond dat ermee slapen het geheugen de volgende dag kan verbeteren.
Luister hieronder naar Pink noise:
Brown noise (bruine ruis)
Brown noise (bruine ruis) verlaagt de hogere frequenties nóg meer. Het wordt omschreven als een beetje ‘ruiger’ dan roze ruis en lijkt op het geluid van het gebrul van een rivierstroom of harde wind. Het klinkt dieper, als een soort diepe bastoon. De redactie van MAX Vandaag omschrijft dit ook wel als het geluid wat u in de auto hoort wanneer u lang over de snelweg rijdt. Volgens Sound of Sleep is een veelvoorkomend voordeel van bruine ruis ontspanning, verbeterde focus en een natuurlijke slaapverbetering. Naar bruine ruis is nog weinig onderzoek gedaan. Of het dus wetenschappelijk effect heeft, is onduidelijk.
Luister hieronder naar Brown noise:
Verschilt per persoon
Per persoon verschilt het ook welke ruis het beste past. Het zal dus uitproberen worden wat voor u werkt. Inmiddels zijn er op YouTube video’s van 10 tot 12 uur te vinden met de verschillende soorten ruis. Ook op Spotify zijn meerdere muzieklijsten te vinden met de geluiden.
(Bron: Libelle.nl, Sound of Sleep, Linda.nl. Foto: Shutterstock)