multivitaminen

‘Multivitaminen voor 50-plussers bevatten vaak onjuiste hoeveelheden’

Multivitaminen speciaal voor 50-plussers zijn vaak helemaal niet goed afgestemd op de doelgroep. Dat zegt de Consumentenbond. In veel gevallen bevatten de vitaminepillen een onjuiste hoeveelheid vitamine D en zit er in enkele multivitaminen een veel te hoge dosis vitamine B6 of zink.

Vitaminen onderzoek

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van 56 multivitamines voor 50-plussers. Daarvan bevatten 21 te weinig vitamine D en 17 vitamines juist teveel. Ook heeft de Consumentenbond uitgevonden dat van de 5 vitamine D-supplementen speciaal voor 50-plussers, er 3 te hoog gedoseerd zijn. En dat is niet goed voor de gezondheid.

Extra vitamine D belangrijk, maar teveel is gevaarlijk

Vitamine D is een belangrijke toevoeging aan multivitaminen voor ouderen. Zij kunnen namelijk niet meer genoeg van deze vitamine uit zonlicht en voeding halen. Een vitamine D tekort kan op den duur lijden tot botontkalking en spierzwakte. Ook een te hoge inname van vitamine D is niet gezond. Dit kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Voor vrouwen én mannen van 70-plus wordt de dubbele hoeveelheid aangeraden.

Teveel zink en vitamine B6

De Consumentenbond kijkt naast vitamine D ook naar andere vitamines en mineralen. In enkele multivitaminen wordt een te hoge dosis aan vitamine B6 en zink gevonden.
In 1 voedingssupplement werd zelfs 40 milligram vitamine B6 aangetroffen, terwijl de wettelijke bovengrens op 21 milligram is vastgesteld. Een teveel aan vitamine B6 kan een serieus gevaar vormen, omdat het op de lange termijn schadelijk is voor het zenuwstelsel.

Ook een teveel aan zink is niet gezond. Het kan op de korte termijn lijden tot misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Op de lange termijn kan het bloedarmoede en een vermindering van de weerstand tot gevolg hebben.

Waar moet u nog meer opletten?

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de etiketten van multivitaminen. Op de meeste staat 65-plus, terwijl de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor bijvoorbeeld 70-plussers anders is, dan die voor 50-plussers. Een 65-plus multivitaminen kan niet geschikt zijn voor beide leeftijdsgroepen, omdat de behoeften dus verschillend zijn. Ook staat de term ‘senioren’ enkele keren op etiketten terwijl het onduidelijk is welke leeftijden daarmee worden bedoeld.

Bij de multivitaminen voor ouderen wordt vaak ook geen onderscheidt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Terwijl het volgens de Gezondheidsraad alleen voor vrouwen geldt om tussen de 50 en 70 jaar extra vitamine D te slikken. Op deze manier krijgen mannen jonger dan 70 jaar, die dezelfde pillen slikken, onnodig extra vitamine D binnen.

Weet wat u nodig heeft

Het is dus verstandig om te weten wat uw behoeften zijn en om de multivitaminen die u inneemt, daar op aan te passen. Op die manier voorkomt u onnodige tekorten of juist een teveel aan bepaalde vitaminen en mineralen. Ook fabrikanten moeten volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zorgvuldiger zijn in het samenstellen van hun multivitaminen.

(Bron: Consumentenbond, Gezondheidsraad, Vitamine Informatie Bureau, Pompnet)

 

Geef een reactie