Duur 02:58
Gepubliceerd op 10 januari 2018

MS: grote onbekende onder de slopende ziektes

Multiple sclerose, oftewel MS, is een veelvoorkomende ziekte waar relatief weinig over bekend is bij het grote publiek. Om dit te veranderen, is er nu op tv en in de bioscopen een spotje te zien waarin duidelijk wordt hoe slopend deze ziekte kan zijn. Wij willen ook graag een duit in het zakje doen en geven daarom antwoord op de vraag: MS, wat is dat eigenlijk voor een ziekte?

Waardoor ontstaat MS?

In Nederland wonen 17.000 mensen die lijden aan MS, een ziekte aan het centrale zenuwstelsel, wat gevormd wordt door de hersenen en het ruggenmerg. MS is dus geen spierziekte, zoals vaak wordt gedacht. Rondom de zenuwen van dit centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag, myeline genaamd. Dit zorgt ervoor dat de ‘boodschappen’ vanuit de hersenen snel naar de zenuwbanen vervoerd kunnen worden, maar bij iemand met MS ontstaan hier ontstekingen en vervolgens littekens. De verharding die uiteindelijk door de littekens ontstaat, heet sclerose, waar de ziekte haar naam ook aan ontleent.

Verscheidenheid aan klachten

Omdat het myeline aangetast is, krijgen organen of spieren de boodschappen vanuit de hersenen niet goed door en daardoor ontstaan er klachten die het dagelijks leven lastiger maken. Wat deze klachten zijn, ligt aan de plek waar de beschadiging is ontstaan in de hersenen en kunnen variëren van blindheid tot aan extreme vermoeidheid. Artsen hebben daardoor moeite om de ziekte snel vast te stellen, laat Tijd voor MAX-huisarts Ted van Essen weten. Vooral in de beginfase is dit lastig, omdat de klachten die dan voorkomen ook passen bij vele andere ziektes. “Maar als de verschijnselen toenemen is de afwijking vaak goed zichtbaar op een MRI-scan.” Jaarlijks komen er 350 multiple sclerose-patiënten bij die vaak tussen de 20 en de 40 zijn als zij deze mededeling krijgen. De ziekte is niet erfelijk, maar 20 procent van de patiënten heeft zeker 1 familielid heeft dat ook aan MS lijdt.

Chronisch

Momenteel is MS nog een chronische ziekte waar geen medicijn tegen is. Wel is de behandeling de afgelopen jaren flink verbeterd, maar tot het verleden behoort de ziekte dus nog niet. Volgens Stichting MoveS, de partij achter het tv- en bioscoopspotje, is genezing in de toekomst zeker mogelijk, maar is er meer onderzoek nodig om dit te bewerkstelligen. Benieuwd hoe het spotje eruit ziet? Hieronder kun u ‘m bekijken:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op 10 januari 2018 aandacht aan het nieuwe spotje van MoveS. U kunt het fragment uit de uitzending bovenaan deze pagina bekijken.

( Bron: Stichting MoveS, toekomst met MS, nationaal MS Fonds)

Geef een reactie

Reactie

    CdJ1967 says:

    Steun ons daarom en ga naar ms-missie-peru.nl en doneer.
    Met onze missie willen wij als ervaringsdeskundigen bijdragen aan de oplossing van MS door zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het project “Herstel van myeline” door het MS Centrum Noord Nederland. Het myeline project bevindt zich in een vergevorderde fase. Als het lukt om de myeline-laag te repareren zal het leven met MS verbeteren en draagbaar worden.

Bekijk ook

Meer