Naar cookieinstellingen
mondkapje

Mondkapjes advies in Nederland: praktische tips voor het dragen en bewaren

Sinds woensdag 30 september 2020 geldt er in Nederland een mondkapjesadvies. Dat betekent dat op alle plekken “waar je de hemel niet ziet” een mondkapje gedragen moet worden. Vrijdag 2 oktober heeft het kabinet op de website van de Rijksoverheid de exacte details bekend gemaakt van het “dringende advies” voor mondkapjes in publieke binnenruimtes. Voor wie opziet tegen het dragen ervan hebben wij hieronder praktische tips.

Zo draagt u uw mondkapje het best

Was uw handen met water en zeep voordat u het niet-medisch mondkapje opzet. Raak de binnenkant niet aan en gebruik de touwtjes of elastieken om het kapje op te zetten. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.

Tijdens het dragen belanden er allerlei deeltjes op het mondkapje. Het is daarom ook verstandig om de voorkant van het kapje voor de zekerheid niet meer aan te raken tijdens het dragen.

Gebruik ook bij het afzetten de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje zelf en uw gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was uw handen met water en zeep nadat u het mondkapje heeft afgezet.

Aangezien het nog onduidelijk is hoe lang virusdeeltjes op kunststof of stof in leven blijven is het veiliger om het kapje na 1 draagbeurt weg te gooien of te wassen. Gaat u wat langer op pad, neem dan meerdere exemplaren mee. Gooi de wegwerpmondkapjes niet bij het plastic afval, maar bij het restafval. In tegenstelling tot plastic afval wordt restafval niet gesorteerd door medewerkers, maar meteen verbrand. Daarmee is dit een veiligere optie.

Mondkapjes bewaren en wassen

Bij het bewaren van een niet-medisch mondkapje is er verschil tussen een wegwerpexemplaar en een herbruikbare. Een wegwerpexemplaar kunt u niet bewaren en moet u weggooien na gebruik. Een mondkapje dat u kunt wassen en hergebruiken bewaart u zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Een mondkapje van textiel kan na elk gebruik gewassen worden op 60 graden, op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze daarom niet los in uw jaszak, broekzak of tas. Anders kunnen virussen zich makkelijk verspreiden.

Benauwdheid tegengaan

Voor mensen die het dragen van een mondkapje niet gewend zijn en voor degenen met een longziekte kan dit ongemak geven. Het Longfonds heeft tips om benauwdheid zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • Zorg voor een mondkapje van dicht geweven, maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal. Het is dan eenvoudiger hier doorheen te ademen, dan bij een mondkapje van een dikke stof het geval is.
  • Oefen thuis alvast met het dragen van een mondkapje. Begin met het opzetten van een mondkapje als u rustig zit. Adem rustig in en uit. Loop vervolgens een stukje in huis en let erop dat u het tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uur het mondkapje op te houden terwijl u een boek leest.
  • Zorg dat u niet gehaast bent als u op reis gaat, maar neem de tijd. Zorg dat u ruim van te voren op het perron of bushalte bent, zodat u op adem kunt komen en niet meer benauwd bent wanneer u instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen – moet u namelijk het mondkapje opzetten. U hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen. In het geval van vliegen moet u het kapje al op het vliegveld dragen.
  • Heeft u van uw arts ‘rescue medicatie’ (een kort werkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kunt u – eventueel in overleg met uw arts – voordat u het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

Beslagen brillenglazen voorkomen

Een mondkapje kan ervoor zorgen dat uw bril beslaat. Dit is gelukkig wel (enigszins) te voorkomen. Het helpt bijvoorbeeld om te kiezen voor een goed passend kapje. Is dat niet effectief genoeg, dan kunt u de glazen minder vatbaar maken voor condens. Zo kunt u de glazen behandelen met afwasmiddel, babyshampoo of een anti-condens spray. In een eerder artikel bespreken we deze en nog meer tips.

Update (18.00 uur): dringend advies tot het dragen van mondkapjes

De overheid geeft het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

  • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
  • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk, geeft de tekst op de website van de Rijksoverheid aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk. Het complete advies is terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, archief)

Geef een reactie

Reacties (10)

    strickx says:

    Hen zelf copd krijg het erg brnauwd van een mondkapje ,heb daarom een spatscherm gekocht bij de action dat is veel beter.

      simon55 says:

      Een spatscherm in uw situatie is ook veel beter.

      Dat moesten ze verplichten bij overvallers , kun je tenminste zien wie er voor je of achter je staat

      henk013 says:

      Ook ik heb COPD Gold 4 en ben wegens een COPD exacerbatie weer eens in het ziekenhuis opgenomen geweest. Toen ik voor de eerste keer weer boodschappen in de supermarkt ging doen, gebruikte ik een mondkapje. Ik kreeg het er nog benauwder door dan dat ik al was. Nu gebruik ik in het openbaar een gezicht spatscherm en voel mezelf er veel prettiger mee.

    Amar says:

    Mag een spatscherm een mondkapje vervangen in het openbaar vervoer?

      MAX Vandaag says:

      Op de vraag ‘Kan ik ook een spatmasker of plastic mondschild gebruiken?’ staat op de website van de Rijksoverheid: het advies is een mondkapje te gebruiken. Spatmaskers sluiten onvoldoende af, waardoor deze minder efficiënt zijn als virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen kunnen komen. Hierdoor hebben spatschermen een andere functie en een andere werking.

    Bezorgde Nederlander says:

    Strickx en Henk013,
    Spatscherm is prima, maar blijf op je hoede bij een lift of kleine afgesloten ruimte met weinig isolatie want daar bestaat kleine kans op besmetting door earosolen die minstens 15 minuten in lucht blijven hangen en zo onder spatscherm door kunnen dringen in neus en of mond.
    Overigens dit is altijd nog beter dan helemaal niks dragen of opdoen.

    Bezorgde Nederlander

      Bezorgde Nederlander says:

      omissie bij´´ isolatie ´´moet zijn ventilatie natuurlijk , excuses

      Bezorgde Nederlander

    Hitchcock says:

    Wat jammer dat MAX zich ook laat verleiden tot informatie die niet de hele waarheid en zelfs onwaarheden bevatten. Het “mondkapjesadvies” is, zo zegt de naam al, is een advies. Niks meer, niks minder. Een advies kun je opvolgen maar ook naast je neerleggen. De alinea in het Maxvandaag artikel dat op alle plekken waar je de hemel niet ziet een mondkapje gedragen moet worden is dus pertinent onjuist. Verder mis ik in het hele artikel enige nuancering over het nut van het dragen van een (niet medisch) mondkapje. Zelfs onze nationale “corona goeroe” Jaap van Dissel is hier uiterst kritisch over. Het geeft een schijnveiligheid en is in sommige gevallen zelfs schadelijk voor de gezondheid. Niettemin: wie zich prettig voelt men een mondkapje…ga je gang maar verplicht andere niet tot hetzelfde!

      Amar says:

      NS personeel draagt ook een spatscherm

      Bezorgde Nederlander says:

      Beste hitchcock,
      Niemand wordt in Nederland verplicht om er een te dragen, laat dit duidelijke zijn. Overal in Europa zijn de maatregelen strenger en overal mondkapjes verplicht. NL treed niet daadkrachtig genoeg op. Dit slappe optreden van Rutte 3 motiveert sommige om met alternatieve hypotheses te komen voor de aanpak van dit virus. Dit leidt weer tot onzinnige uitspraken gebaseerd op implausibele hypotheses en verkeerd interpreteren van vergevorderd inzicht. Een mooi voorbeeld hiervan is onze nationale bierviltjes complotdenker Willem Engel van Viruswaanzin. Deze corona-blocker ,die dus overal maling aan heeft en zegt dat het gewoon een griepje is en dat er meer in NL aan de hand is is dus helemaal gesjeesd. Dat het zelfbenoemde opperhoofd van het RIVM kritisch is over en kritisch blijft over dat kapje ,komt gewoon door het feit dat hij zijn geloofwaardigheid niet wil verliezen. in maart had het geen meerwaarde en was dit beschermingsmiddel o.a. niet nodig in verzorgingshuizen et cetera. We kennen de afloop in deze huizen. Het RIVM heeft verwijdbare fouten toen gemaakt en nooit verteld dat het eigenlijk om schaarste ging van die mondkapjes. Weet u het nog er werden er miljoenen van teruggestuurd in maart omdat er geen gebruiksaanwijzing in het NL bijzat……………. Als van Dissel nu gaat zeggen ja het helpt wel degelijk dan verliest hij zijn geloofwaardigheid en wordt het een soort ´´´Grapperhausje´´ zelfs de voormalige directuer vanhet RIVM is het totaal niet eens met die ´´gevoelsloze´´ van Dissel .
      Door terugkerende jongeren uit vakantielanden, studenten die helemaal los zijn gegaan en influencers en coronablockers zoals u meneer Hitchcock zitten we nu met de problemen zoals straks code zwart op de IC waarbij de jongeren eerst geholpen worden voor de ouderen en reguliere zorg die niet meer doorgaat en alsmaar meer onnodige schrijnende sterfgevallen. Ik heb met u te doen als over een paar weken, nu de cijfers schrikbarend stijgen, u verplicht wordt om er een te dragen en we u misschien terugzien in een spotje op tv van Engel met de boodschap ´´ wij doen niet meer mee´´ want het mondkapje is een complottheorie van hogerhand.

      Met strijdbare groet,
      Bezorgde NL

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.