vrouw heeft moeite met opstaan

Moeite met opstaan als het langer donker blijft? Met deze 5 tips lukt het

Wanneer de ochtenden steeds kouder en donkerder lijken te worden, kan het moeilijker zijn om uit bed te komen. Wij leggen uit waardoor dit komt en geven tips die u helpen met opstaan in de ochtend.

Opstaan in het donker

Dat opstaan lastiger is in het donker, heeft een logische verklaring. Licht heeft namelijk invloed op hoeveel melatonine (slaaphormoon) en cortisol (stresshormoon) uw lichaam aanmaakt. Hoe meer melatonine uw lichaam aanmaakt hoe slaperiger u wordt. Veel cortisol daarentegen zorgt er juist voor dat u zich fit en alert voelt.

Ochtendlicht laat het cortisolgehalte in uw lichaam tot wel 50 procent stijgen. Het is dus niet vreemd dat u zich minder actief voelt wanneer u wakker wordt in het donker. Andersom zorgt de afname van licht in de wintermaanden ervoor dat uw lichaam meer melatonine aanmaakt. Hierdoor wordt u eerder moe.

Licht binnenlaten

Maar hoe kunt u het makkelijker voor uzelf maken om uit bed te komen ’s ochtends? Allereerst is het verstandig om uw gordijnen open te doen bij het eerste ochtendlicht.

U kunt ook kiezen voor een lichtwekker. Dit zijn wekkers die de zonsopkomst simuleren met een lamp die steeds iets feller wordt. Hierdoor wordt u geleidelijk wakker. De wekker speelt daarnaast ook geluiden af, zodat u niet per ongeluk door het licht heen slaapt.

lichte slapers
Lees ook: Waarom worden lichte slapers van alles wakker en slapen anderen door alles heen?

Wekker verplaatsen

Door het verplaatsen van uw wekker zult u uit bed moeten komen om hem uit te zetten. U kunt hem aan de andere kant van uw slaapkamer neerzetten, of zelfs in een andere kamer zoals de badkamer. Op deze manier kunt u ook niet simpelweg op de ‘snooze‘ knop drukken, maar moet u opstaan. Zolang u ervoor zorgt dat de wekker goed te horen is, zal deze tip u helpen om uit bed te komen.

Stap voor stap

Vroeg opstaan gaat makkelijker wanneer u het in stapjes doet. Door elke dag de wekker iets vroeger te zetten, kunt u langzaam wennen aan eerder opstaan. Begin bijvoorbeeld met een aantal minuten vroeger. Per dag kunt u de wekker steeds wat vroeger zetten.

Gewoontes aanleren

De dag rustig opstarten kan ook helpen bij het opstaan. Door de tijd te nemen voor een fijne ochtendroutine zult u de rest van de dag meer energie hebben. Het is daarom goed om van uw ochtendroutine een vaste routine te maken. Activiteiten zoals de krant lezen, een ochtendwandeling maken of heerlijk ontbijten zullen bijvoorbeeld ongetwijfeld helpen wanneer ze deel worden van een routine.

Motivatie opschrijven

Een andere tip is om uw motivatie voor uit bed komen op te schrijven. Denk na over waarom u moeite heeft met opstaan en hoe u dit wilt verbeteren. Schrijf dit vervolgens op een papieren blaadje of in de notities van uw telefoon. Als het dan wat moeilijker gaat, kunt u naar uw eigen motivatie kijken om uzelf hieraan te herinneren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 17 oktober 2024.

(Bron: RTL Nieuws, Santé, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    mare says:

    Mijn opstaan patroon werkt prima.
    Wekker afzetten, wat beweeg oefeningen voor rug en benen doen in bed
    Naar beneden een kop thee halen en terug in bed nieuws kijken
    opstaan en aankleden.
    Voor dit ritme laat ik de wekker wat eerder aflopen om niet te hoeven haasten want dat is funest voor de ochtendstart