Misofonie: wanneer alledaagse geluiden u woedend maken
Publicatiedatum: 26 april 2025
Voor de meeste mensen zijn geluiden als kauwen, tikken met een pen of ademhalen nauwelijks noemenswaardig. Maar voor mensen met misofonie kunnen deze alledaagse geluiden ondraaglijk zijn. Het kan intense woede, walging of stress oproepen. Wat is misofonie precies en is er iets aan te doen?
Wat is misofonie?
Misofonie is een aandoening in de hersenen. Hierbij worden gevoelens van woede, walging of haat opgewekt, wanneer iemand bepaalde geluiden hoort. Het betekent dan ook letterlijk ‘haat voor geluid’.
Iedereen kent wel gevoelens van ergernis of irritatie. Maar wanneer u misofonie heeft, gaat dit veel verder dan alleen deze gevoelens. Het gaat om een intense en vaak oncontroleerbare reactie op specifieke geluiden. Wanneer u deze hersenaandoening heeft, kan dit effect hebben op uw functioneren.
Welke geluiden kunnen triggers zijn?
Bij misofonie zijn bijna alle geluiden vervelend. Maar het gaat vooral om de menselijke geluiden. Geluiden zoals: slikken, ademhalen, kauwen, smakken, neus ophalen of kuchen. Maar wanneer iemand klikt met een pen, met een lepel in een bekertje roert, sloft of op slippers loopt, kan dit ook als vervelend worden ervaren. Er zijn ook visuele triggers. Zoals het wiebelen met een voet of wanneer iemand frunnikt aan het haar. Deze geluiden en bewegingen kunnen veel negatieve gevoelens opwekken, zoals woede, haat of afschuw.
Impact op het dagelijks leven
Wanneer u misofonie heeft, kan dit een grote invloed hebben op uw leven. Sociale situaties zoals samen eten of werken in een gedeelde ruimte, kunnen soms ondraaglijk zijn. Dit kan leiden tot vermijdingsgedrag en irritaties aan vrienden, familie of collega’s. Misofonie is nog redelijk onbekend, dus mensen die er last van hebben, krijgen vaak weinig begrip van hun omgeving. Maar het is een serieuze aandoening die het dagelijks leven flink kan beïnvloeden.
Wat is er aan misofonie te doen?
Hoe vervelend ook, misofonie is niet te genezen. Wel zijn er manieren om er mee om te leren gaan. Geluidsvermijding en afleiding kunnen helpen, bijvoorbeeld door het gebruik van noise-cancelling koptelefoons. Maar achtergrondgeluiden om de triggergeluiden te maskeren kunnen ook werken. Het is belangrijk dat zowel de persoon met misofonie als de omgeving begrip toont. Voor mensen die hier geen last van hebben, is het soms moeilijk voor te stellen. Bespreek het met elkaar en ga samen op zoek naar manier om met elkaar rekening te houden.
(Bron: verenigingmisofonie.nl, psyned.nl, hoorzaken.nl, holistik.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn vrouw heeft dat zeer ergerlijk dus ik slaap apart, eet apart, enz. maar dag en nacht moet de radio aan, ik word af en toe gek !!!!