Duur 04:38
Gepubliceerd op 21 januari 2014

Migraine

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Maar de ene hoofdpijn is de andere niet. Welke soorten hoofdpijn zijn er te onderscheiden?

Soorten hoofdpijn

Griep of verkoudheid gaat vaak gepaard met hoofdpijn. Ook na een hersenschudding of door sommige medicijnen kan hoofdpijn ontstaan. Spanningshoofdpijn komt het meeste voor. Meer dan de helft van de mensen heeft dat wel eens.

Ook migraine komt regelmatig voor, ongeveer 10-15% van de mensen heeft hier wel eens last van. Migraine is een eenzijdige bonzende hoofdpijn, die soms begint met lichtflitsen en gepaard gaat met overgeven. Door migraine kan men echt uitgeschakeld worden.

Een zeldzame vorm van hoofdpijn is de cluster hoofdpijn. Dat zijn herhaalde aanvallen van heftige hoofdpijn gedurende een half uur, vooral ’s nachts. Dat komt vaak in periodes, oftewel clusters. Ten slotte is er de zogenaamde medicatie-over-gebruikshoofdpijn. Dat ontstaat als men teveel of te vaak pijnstillers voor de hoofdpijn neemt.

Oorzaken

Spanningshoofdpijn zit vaak aan beide kanten van of rondom het hoofd. Vaak voelt het drukkend of knellend alsof er een strakke band om het hoofd zit. De nek en de schouders doen vaak mee. Over het algemeen belemmerd dit de normale bezigheden niet. Spanningshoofdpijn kan te maken hebben met spanningen, een verkeerde houding, te weinig wisselen van houding, slecht slapen, moeheid of ergens tegen opzien. Maar soms ontstaat hoofdpijn ook zonder reden. Door een tijdlang zo’n dagboek bij te houden, krijgt men vaak duidelijk wat voor een hoofdpijn het is en waardoor het komt.

Behandeling

Als de oorzaak bekend is, kan men de hoofdpijn proberen te voorkomen en bestrijden. Bij spanningshoofdpijn helpt het vaak om gezond(er) te leven, voldoende te bewegen en een goede nachtrust te nemen. Soms moet de werkhouding aangepast worden. Als er problemen zijn, probeer ze dan op te lossen.

Voor migraine lukt dat vaak niet en is men aangewezen op speciale migraine middelen om de aanval te stoppen of om het aantal aanvallen te verminderen.

Bij hoofdpijn door pijnstillers is de enige oplossing om het gebruik van alle pijnstillers helemaal te stoppen. Dat valt niet mee en de hoofdpijn neemt in het begin dan vaak toe. Maar na enkele weken wordt dat beter. Dan komt vaak de oorspronkelijke hoofdpijn op waar de klachten mee begonnen en kan men proberen dat aan te pakken.

Aanleg of erfelijkheid

Migraine is vaak erfelijk en heeft soms met hormonen te maken. Het komt vaak voor tijdens de ongesteldheid. Maar meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms komt het na een lange nacht slapen, maar in andere gevallen juist na te kort slapen, drukte of stress. Over het algemeen zit migraine aan één kant van het hoofd. Iemand kan geen licht of geluid verdragen en bij inspanning wordt het alleen maar erger. De enige oplossing is om naar bed te gaan.

Medicijnen

De klachten beginnen vaak als gewone hoofdpijn door spanning of migraine. Als er dan veel en regelmatig pijnstillers geslikt worden, kan dat de hoofdpijn juist verergeren. Dat gebeurt al wanneer iemand op 15 dagen per maand een pijnstiller slikt of op 10 dagen een triptaan, een middel speciaal tegen migraine aanvallen.

Soms gaan mensen op den duur pijnstillers slikken nog voordat de pijn er is. Dat geldt voor paracetamol, maar ook voor ascal, ibuprofen of diclofenac. Over het algemeen ontstaat de vorm van hoofdpijn niet als men de pijnstillers voor andere klachten inneemt, zoals artrose. Bij de hoofdpijn door pijnstillers ontstaat vaak vermoeidheid, misselijkheid, snellere irritatie, concentratiestoornissen, rusteloosheid en angst.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 21 januari 2014, 29 december 2010 en 1 december 2009.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer