Met deze tips kunt u het risico op vallen verlagen
Publicatiedatum: 5 oktober 2022
Een valpartij op oudere leeftijd kan desastreuze gevolgen hebben. Het aantal ouderen dat overlijdt na een val blijft toenemen. In 2022 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal valongelukken met dodelijke afloop in 10 jaar tijd bijna is verdubbeld. Voldoende blijven bewegen en valpreventie zijn manieren om, ook al vanaf jongere leeftijd, ervoor te zorgen dat de kans afneemt. We zetten op een rij wat u kunt doen om een val te voorkomen.
Verwijder risico’s in en om het huis
Een groot aantal valpartijen gebeuren in en om het huis. Het is daarom raadzaam om eens kritisch om u heen te kijken. Een losliggend kleed, snoeren, een gladde vloer of een hoge opstap kan voor veel narigheid zorgen. Door die zaken aan te (laten) pakken, verlaagt u de risico’s direct. Dat doet u bijvoorbeeld met een antislip-laag of het vastmaken en wegwerken van snoeren.
Ook traplopen brengt risico’s met zich mee. In een eerder artikel geven we tips om veiliger te blijven traplopen.
Zorg er daarnaast voor dat u altijd iets aan uw voeten doet waarmee u veel grip heeft. Verkeerd of te glad schoeisel kan het risico op een val namelijk aanzienlijk verhogen. Vindt u het niet prettig om in huis schoenen te dragen, kies dan voor stevige, goed aansluitende pantoffels en doe die alleen uit tijdens het zitten. In een eerder artikel geven we meer tips over veilig en onveilig schoeisel.
In de tuin kan een houten vlonder voor glibberige situaties zorgen. Een dergelijke vloer is dus misschien niet de meest geschikte optie. Heeft u er wel 1, dan hebben wij tips om een spekgladde vlonder tegen te gaan. Ook is het raadzaam de (tuin)paden die u beloopt en het trottoir voor uw huis bladvrij te houden. Aangezien blaadjes in combinatie met regen voor veel gladheid zorgen.
Bij gladheid door winters weer kan het verstandig zijn om op de gladste momenten misschien even niet naar buiten te gaan. Maar voor wie dan toch naar buiten moet, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, hebben we tips om uitglijders te voorkomen.
Zorg voor voldoende spierkracht
Bij het ouder worden neemt de spierkracht af en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Ook het reactievermogen vertraagt. Deze aspecten zorgen ervoor dat een val eerder aan de orde is. Voldoende blijven bewegen en oefenen met uw balans kan het valrisico verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van het aanrecht terwijl u op uw tenen staat en 3 keer heen en weer loopt. Of door tijdens het poetsen van de tanden op 1 been te staan. Dit verbetert uw balans. Nederland in Beweging-presentator Olga Commandeur heeft speciaal om de kans op een val te verminderen een aantal handige tips en oefeningen op een rij gezet. Zo benadrukt zij bijvoorbeeld het belang van blijven traplopen.
Medicatiecheck
Soms verhogen medicijnen of een bepaalde combinatie van medicijnen het risico op vallen. Blijf daarom goed op de hoogte van wat u slikt en of nieuwe medicijnen passen bij degene die u al slikt. Het kan nooit kwaad om dit weer eens door uw huisarts of apotheek te laten controleren. Misschien is het ook mogelijk om eventueel op een ander middel over te stappen, dat voor u beter werkt.
Het belang van voeding
Uw voeding kan er letterlijk voor zorgen dat u beter in uw vel zit. Twijfelt u of u bijvoorbeeld wel voldoende vitamines en eiwitten binnen krijgt, overleg dit dan eens met uw huisarts. Let er ook op dat u voldoende (water) blijft drinken, ook als u geen dorstgevoelens heeft. Dit kan er net voor zorgen dat u meer evenwicht behoudt tijdens het lopen.
Goed zicht verlaag risico op vallen
Het is belangrijk dat u goed ziet waar u loopt. Zorg er daarom voor dat een eventuele bril de juiste sterkte heeft en de brillenglazen goed schoon zijn. Zorg er daarnaast voor dat het licht genoeg in huis is. Overdag door het daglicht volop naar binnen te laten en wanneer het donker is, met lampen. Gaat u ’s nachts vaak naar het toilet, dan is een lampje dat automatisch aan springt wanneer u uit bed stap wellicht een idee.
Landelijk programmaplan Valpreventie in de maak
Niet alleen voor persoonlijke situaties is valpreventies zeer belangrijk. Ook om de druk op de zorg te verminderen en de zelfredzaamheid van ouderen te behouden is het van groot belang. Het kenniscentrum letselpreventie veiligheid.nl meldt op de website dat het kabinet hiervoor een maatregel heeft opgenomen in het Coalitieakkoord. Hierin staat dat vanaf 2023 valpreventie in Nederland breed in de praktijk moet worden gebracht. Het programmaplan hiervoor is in de maak. Dat maakt het mogelijk dat er op grote schaal valpreventie activiteiten voor ouderen met een verhoogd valrisico worden uitgevoerd. Maar ook buiten dit landelijke plan is er al veel mogelijk op het gebied van valpreventie. Bent u bang om te vallen of wilt u het risico hierop verminderen, informeer dan bij uw huisarts wat er in uw geval mogelijk is aan hulp op dit gebied.
(Bron: ANP, veiligheid.nl, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Elk mens is zichzelf verplicht gezond te zijn. Dat is mijn standpunt. Je bent je eigen arts,
– met daarnaast de gestudeerden, arts , fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, psychiater
elke hulpverlener in de gezondheid.
Bewust leven, je zwakheden en sterke punten kennende en in balans weten te houden.
Elk mede- mens is hieraan onderhevig zo te leven.
Fijne – goede dag!
met vriendelijke groet,
AMM Jeannet Mulder