medicijntekort

Meldpunt: Stress, wijkverpleging en de medicijnvoorraad tijdens corona

De ouderenzorg worstelt met de gevolgen van het coronavirus. Ouderen zijn extra kwetsbaar en personeel zet met beperkte middelen en strenge voorzorgsmaatregelen het beste beentje voor. Hoe gaat het bij de wijkzorg en de apothekers?

Wijkverpleegkundige Eline

Eline van Wijngaarden is wijkverpleegkundige in Veenendaal en bezoekt haar cliënte, de 78-jarige mevrouw Van Essen. Zij is minder mobiel, snel vermoeid en komt maar weinig buiten. Nu helemaal. Ook is nu haar zorg teruggeschroefd van drie keer naar slechts één keer per week hulp. Hoe redt zij zich nu de overheid aanraadt zo min mogelijk met anderen in contact te komen?

Luisterlijn

Gelukkig is er zoiets als De Luisterlijn voor ouderen die geïsoleerd raken naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus. Jaarlijks voeren 1500 vrijwilligers in totaal zo’n 300.000 gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen. Tessa Oosterbeek (40) is in het dagelijks leven militair bij de luchtmacht, maar in haar vrije tijd één van die vrijwilligers bij De Luisterlijn. Meldpunt spreekt met Oosterbeek over de telefoontjes van de afgelopen week.

Medicijnen te kort in apotheek?

En Meldpunt gaat langs bij apotheker Aris Prins in Apotheek Duindorp in Den Haag. Zijn de zorgen om medicijngebrekken terecht? Of kan hij zijn klanten gerust stellen. Welke maatregelen zijn nodig om de komende weken zo veilig mogelijk te werken?

In de studio geven Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB en neuropsychloog Margriet Sitskoorn uitleg. Sitskoorn duidt ons gedrag in crisistijden en geeft tips om om te gaan met coronastress en Vanderkaa de zorg over ouderen die geïsoleerd raken.

Meldpunt is te zien op vrijdag 20 maart 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Door deze gezondheidscrisis worden we weer even op de plaats gezet. … We hebben weer even gezien, hoe belangrijk sommige beroepen zijn, zoals: de mensen in de zorg, de boeren, de vrachtwagenchauffeurs, om er een paar te noemen. Alle schapen in Europa hebben schaapachtig in hun handen staan klappen, maar zullen we deze mensen ook financieel gaan waarderen. Als we nu de salarissen van bankiers en verzekeraars halveren (een groep zakkenvullers, die zichzelf onterecht topsalarissen hebben toebedeeld) kunnen we de salarissen van de echte helden sterk opwaarderen, zonder dat de totale kosten toenemen.