leefplezier

Meet uw leefplezier

Plezier in het leven: we willen het allemaal. Maar uit welke dingen haalt u plezier? Met de Leefplezier-app is dit te meten. De app is een initiatief van zorgorganisatie Espria en De Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij willen 55-plussers zo de kans geven om inzicht te krijgen in wat hen leefplezier verschaft, zodat zij langer zelfredzaam blijven.

De 55-plusser en zijn leefplezier

Het is 2014 als RUG-onderzoeker Bertus Jeronimus samen met zijn collega’s begint aan een onderzoek naar leefpatronen die 55-plussers geluk verschaffen. Dit onderzoek is nodig omdat er volgens Jeronimus een heel nieuwe groep ouderen is ontstaan: “tegenwoordig zijn mensen langer gepensioneerd dan dat zij kind of adolescent zijn.” Met andere woorden: Nederlanders worden steeds ouder. Maar dat niet alleen, we worden ook steeds vitaler ouder in vergelijking met eerdere generaties. Daardoor is het onduidelijk waar de 55-plusser van nu leefplezier vandaan haalt. Met het onderzoek probeert Jeronimus dit vast te stellen, maar feit blijft dat plezier in het leven toch iets heel persoonlijks is. Daarom is de RUG ook gelijk enthousiast als zorgorganisatie Espria aanklopt met het idee voor een app waarmee 55-plussers op individueel niveau hun leefplezier kunnen meten. “Je kunt in een onderzoek wel zeggen van: ’ouderen worden hier gelukkig’ van, maar als dit helemaal niet van toepassing is op de persoon die het leest, dan bereik je daar niets mee”, motiveert Bertus Jeronimus zijn keuze om mee te gaan in het plan van Espria.

Langer zelfredzaam

De Leefplezier-app stelt mensen in staat om erachter te komen waar zij levensgeluk vandaan halen, maar het dient ook een hoger doel, weet Jeronimus ons te vertellen. “Mensen krijgen door de app inzicht in waar zij leefplezier vandaan halen. Daardoor gaan zij hun leven misschien op een voor hen prettigere manier inrichten, waardoor zij langer uit het medische circuit blijven. Het is bewezen dat mensen die gelukkig zijn met hun leven, minder vaak ziek worden en dus langer zelfredzaam zijn.” Zelfredzaamheid is vandaag de dag erg belangrijk, want de overheid wil dat Nederlandse ouderen steeds langer thuis blijven wonen.

Zo werkt het

Iedereen die de app wil gebruiken, moet een zelfonderzoek doorlopen. Bertus Jeronimus legt uit hoe het programma werkt: “Na het downloaden van de Leefplezier-app moet de gebruiker 30 dagen lang, 3 keer per dag vragen beantwoorden over hoe hij of zij zich voelt over bepaalde aspecten uit het leven. Je kunt als gebruiker ook zelf aspecten selecteren waar je meer informatie over wilt, bijvoorbeeld slaapgedrag. De app spitst zich toe op het lange termijn effect dat bepaalde activiteiten hebben op iemands gemoedstoestand, niet alleen op hoe deze worden ervaren als ze bezig zijn. Zo krijgt deze persoon een goed beeld van wat hem of haar leefplezier verschaft, en wat juist niet.”
Voor de termijn van 1 maand is gekozen omdat er binnen deze periode goed te meten is wat iemands basisgevoel is. Dit is redelijk stabiel en slaat niet zomaar om.

Nieuwe inzichten

Een van de mensen die de app gebruikt is de 72-jarige Anjo Bleumink. Zij begon het met gebruik van de app toen zij aan het herstellen was van een operatie en overweegt om de app nog eens te doen. Dit omdat deze haar veel nieuwe inzichten heeft gebracht over de manier waarop zij haar leven heeft ingericht. “Zo zag ik door de app dat ik op sommige dagen weinig aanspraak heb, maar vind ik dat erg? Nee. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Het zorgt er ook voor dat je denkt: misschien moet ik hier maar eens iets aan veranderen. Bijvoorbeeld als de app aangeeft dat je de hele dag nog niet buiten bent geweest. “

Verbazingwekkende uitkomsten

Onderzoeker Bertus Jeronimus heeft in de periode dat de app nu te downloaden is gesproken met verschillende gebruikers zoals Bleumink. Sommigen van hen komen echt tot verbazingwekkende conclusies, weet hij te vertellen. “Sommige mensen dachten dat sporten een positief effect op hun stemming zou hebben. Dit wordt immers altijd gepretendeerd door de media. Door de app bleek dat  deze vlieger niet in ieder geval opgaat. Bepaalde gebruikers ervoeren sporten juist als onplezierig.” Een dergelijke realisatie heeft Anjo Bleumink niet gehad; het heeft juist iets voor haar bevestigd. “Ik wist al dat ik het meeste baat heb bij gewoon mijn leven leiden. Afspraken maken, naar mijn werk te gaan. Dat wordt bevestigd door die app.“

App met menselijke kant

Anjo Bleumink vindt de app een uitkomst en beveelt ‘m van harte aan. “Het is handig om inzicht te krijgen in je eigen leven en erachter te komen wat je eventueel kunt veranderen.” Ook het menselijke aspect aan de app vindt zij erg positief: “je krijgt een zekere vorm van begeleiding binnen de app. Zo is er Emma, een virtuele mevrouw die je uitlegt hoe de app werkt. Je kunt je eigen resultaten inzien, en krijgt weetjes en tips. Ook kun je mails sturen naar de mensen die de app maken, als je bijvoorbeeld praktische vragen hebt. Het is meer dan alleen iets invullen en dat je daarna een score krijgt. Ik denk dat dat belangrijk is voor ouderen.”

Na de app

Zodra de app doorlopen is, wordt de data anoniem doorgegeven aan de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoeker Bertus Jeronimus gaat dit gebruiken bij het vervolg van zijn onderzoek naar leefpatronen die 55-plussers van geluk voorzien.

De Leefplezier-app is gratis te downloaden door Apple- en Android-gebruikers. Wilt u meer weten over de app? Dan kunt u terecht op de site van Leefplezier: leefplezier.com.

Gaat u uw leefplezier meten via de app?

Met dank aan Lindy Voskuilen, Anjo Bleumink en Bertus Jeronimus

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Excuseer maar wat een prutsverhaal. Eigenlijk nog erger dan dat gezwets over ieder kwartier je hartslag te meten of stappen te tellen. Het lijkt me dat de meeste mensen best weten wat ze plezierig vinden of wat als geluk wordt uitgelegd is. Het argument dat pleziermeten dokterbezoeken uit zal stellen doet m’n deur alweer dicht. Het lijkt haastwel een verstopte kabinetsmaatregel. Mensen worden niet meer in staat gesteld om die plezierende dingen te doen, beleven en ervaren. We zijn te druk met het vervullen van de wensen van het kabinet en bedrijfsleven en daarin is, zo u weet, geen ruimte voor plezier. Tenzij het wat oplevert. Dat moet deze app ook doen. Iets opleveren. Zoals een geinterviewde gebruiker het stelde doe ik het ook maar. Gewoon mijn leven leven. M’n best doen, de nochthans aanwezige zegeningen tellen en van het leven houden, ook als het niet altijd gaat zoals we het zouden willen. Liefst er dwars doorheen. Zonder app welteverstaan!