bloeddruk

Meet u uw bloeddruk regelmatig? De Hartstichting benadrukt met nieuwe campagne belang hiervan

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe beter. Toch meten lang niet alle Nederlanders regelmatig hun bloeddruk. De Hartstichting komt daarom met een campagne om het belang van meten te benadrukken. Zodat bloeddruk meten net zo normaal wordt als af en toe op de weegschaal te staan of naar de tandarts te gaan voor een controle.

4 op de 10 weet niet van hoge bloeddruk af

Veel mensen weten niet dat zij een te hoge bloeddruk hebben en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daarom moet volgens de Hartstichting iedereen vanaf 40 jaar regelmatig de bloeddruk (laten) meten, ook als iemand zich gezond voelt. Een hoge bloeddruk geeft namelijk niet altijd duidelijke klachten, terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan. Bijvoorbeeld aan de bloedvaten, het hart en hersenen. Volgens de Hartstichting hebben in totaal 3 miljoen Nederlanders (tussen 30 en 70 jaar) een hoge bloeddruk en weten 4 op de 10 van hen dat niet.

Welke bloeddruk is gezond?

De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk. Het hoogste getal is de bovendruk en het laagste getal de onderdruk. U heeft een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is. Als u eenmalig een bloeddruk meet die hoger is dan 140 mmHg zegt dat niet zoveel. U krijgt een goede indruk als u uw bloeddruk een week lang elke ochtend en avond bijhoudt. Blijft uw bloeddruk hoog? Neem dan contact op met uw huisartsenpraktijk. Als u een bloeddruk boven de 180 mmHg meet, herhaal de meting dan. Blijft uw bloeddruk na meerdere keren meten nog steeds hoger dan 180 mmHg? Neem dan dezelfde dag contact op met uw huisartsenpraktijk. U krijgt dan advies over welke maatregelen nodig zijn. Gebruikt u medicijnen voor uw bloeddruk? Dan beoordeelt uw arts wat voor u de beste bloeddrukwaarde is.

Gratis laten meten

Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk weet te bereiken en behouden, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen, becijfert de stichting. Van 27 mei tot en met 8 juni 2019 komen er op plekken als bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten meetlocaties waar mensen gratis hun bloeddruk kunnen laten meten en leefstijladvies krijgen.

Lees ook: Dokter Ted over verhoogde bloeddruk.

(Bron: ANP, Hartstichting)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Ik meet vrijwel dagelijks mijn bloeddruk. leeftijd 66-jaar. Cholesterol binnen de norm. Tot voor kort was mijn (boven) bloeddruk vrijwel constant op 140-90. Onlangs heb ik een hartinfarct gehad (Stent geplaatst) en heb ik medicijnen om de bloeddruk te verlagen en bloedverdunners. Nu meet ik een variabele bloeddruk tussen (ongeveer) de 103-70 en de 143-85. Opvallend is dat bij het opstaan de bloeddruk hoger is, de hartslag sneller is en vaak een hartritme stoornis wordt gemeld. In de loop van de dag worden de cijfers lager en minder vaak een hartritme stoornis wordt gemeld. … Mijn vraag: waarom is de bloeddruk zo variabel en heb ik vaak een ritme stoornis? …

      MAX Vandaag says:

      Beste oosterwijck, bedankt voor uw reactie. Wij raden u aan om de vraag die u stelt met uw arts te bespreken.