Meer last van een jeukende huid en eczeem in de winter? Dit kunt u er aan doen
Publicatiedatum: 28 januari 2021
Een jeukende, droge en vlekkerige huid? Het is een veel voorkomend probleem, vooral in de wintermaanden. Een vervelend probleem, maar in sommige gevallen kunt u er iets aan doen.
Huid reageert op het weer
U zou het misschien niet zeggen als het weer eens regent in de winter, maar de lucht is in deze maanden een stuk droger. En niet alleen buiten. Met de kachels binnen aan, is ook in huis de luchtvochtigheid een stuk lager. Op die lage luchtvochtigheid reageert de huid, die droogt sneller uit. Mensen met een gevoelige huid, of die sowieso al last hebben van eczeem, kunnen daardoor meer klachten ervaren in de winter. Een droge, schrale huid, jeuk, ook wel winterjeuk genoemd, en rode plekken kunnen behoorlijk vervelend zijn.
Eczeem
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Ze lijken wel op elkaar, maar hebben heel verschillende oorzaken. Meestal jeukt eczeem, maar niet alle jeukende huidafwijkingen zijn eczeem. De huid geeft een soort ontstekingsreactie, een verstoring van de opperhuid, waarbij schilfers ontstaan. Die schilfers jeuken, waardoor mensen gaan krabben en daardoor wordt de jeuk alleen maar erger. De huid kan er zelfs stuk van gaan. Voor deze extremere vormen van eczeem is het goed om in overleg met de huisarts een dermatoloog te raadplegen. Die kan een crème voorschrijven.
Kijk uit met water en zeep
Voor lichtere vormen van eczeem, die bijvoorbeeld alleen in de wintermaanden opspeelt, of een gevoelige huid zijn er dingen die u zelf kunt doen. Douche bijvoorbeeld niet te vaak, niet te lang en niet te warm. “3 keer per week douchen is meer dan genoeg”, aldus huisarts Edwin de Vaal tegen Nu.nl. Water en zeep tasten de beschermlaag van de huid aan. Bij mensen met eczeem is die laag al aangetast. Verder adviseert De Vaal om een doucheolie te gebruiken in plaats van zeep. Olie herstelt de huid. Smeer de droge plekken eventueel in met vaseline, een zalf of een wat vettere crème en laat het goed intrekken. En probeer vooral niet te krabben. Hoe moeilijk het ook is. De huid kan er stuk door gaan en dan worden de klachten alleen maar erger.
Ventileren
Ook in huis kunt u iets doen, want in de winter is het net zo belangrijk om te ventileren als in de zomer. Door te ventileren houdt u de luchtvochtigheid in huis op peil. Veel thermostaten hebben een meter (of een app) die de luchtvochtigheid meet. Meest ideaal is tussen de 40 en 60 procent luchtvochtigheid.
Het goede nieuws is voor wie last heeft van deze winterjeuk, is dat het overgaat zodra de temperaturen buiten weer oplopen. De huid is dan weer beter in staat om vocht vast te houden. Blijven de klachten aanhouden? Raadpleeg dan uw huisarts.
(Bron: archief, huidarts.com, Thuisarts, Nu.nl,)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Alhoewel het niet bewezen is kan hennepzaadolie helpen bij eczeem en psoriasis. Ik persoonlijk gebruik natuurlijke crème tegen eczeem op basis van hennepextracten.
Laat ik nu net gelezen, dat badolie en verwante producten, in de afvoer verstoppingen veroorzaakt!