kramp in de benen

Meer kramp in de benen op latere leeftijd, hier komt dat door

Kramp in de benen is een onaangenaam gevoel. En vaak ronduit pijnlijk. Helaas neemt de kans erop met het stijgen van de jaren toe. In dit artikel leest u wat daar de oorzaak van is en wat u kunt doen om het te verhelpen en te voorkomen.

Meer kramp bij het ouder worden

Iedereen heeft weleens last van kramp in de benen. Met het ouder worden neemt het risico hierop toe, door veranderingen in het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Ook overbelasting van de spieren en zenuwschade kunnen op latere leeftijd van invloed zijn. Overbelasting ontstaat onder andere doordat ouderen spiermassa verliezen en de resterende spieren daardoor eerder overbelast raken. Zenuwschade treedt onder andere door het ouder worden zelf op. Daarnaast kan bepaalde medicatie een rol spelen.

De kramp treedt op doordat 1 of meer spieren plotseling samentrekken. Zonder dat u daar zelf iets voor doet. Het kan een zeer pijnlijke ervaring zijn. Het kan ook vooral tijdens de slaap plaatsvinden. Over deze nachtelijke spierkramp vertellen we meer in een eerder artikel. Vrouwen hebben daar doorgaans vaker last van dan mannen.

rusteloze benen
Lees ook: Rusteloze benen (Restless Legs Syndroom)

Oorzaken van kramp in de benen

Naast veroudering zijn er meer oorzaken van kramp in de benen. Ten 1e kan zowel te veel, maar juist ook te weinig bewegen van invloed zijn. Een te intensieve inspanning van de spieren kan kramp veroorzaken, maar wie de spieren helemaal niet aan het werk zet, loopt ook een grotere kans op kramp. De manier waarop u zit maakt u ook meer of minder vatbaar voor kramp. Door lang in 1 houding te zitten of met de benen over elkaar, neemt het risico toe.

Langdurig staan kan ook verantwoordelijk zijn voor een toenemende kans op kramp. En zelfs het schoeisel is van belang. Schoenen met hoge hakken of waarbij de tenen in de knel zitten, zijn niet bevorderlijk.

Wie een magnesiumtekort heeft, kan als gevolg daarvan te maken krijgen met spiertrekkingen en spierkrampen. Dit doordat er dan meer calcium in de zenuwcellen terechtkomt. Waardoor de spierzenuwen overbelast raken.

Tenslotte zijn verschillende medicijnen van invloed op kramp in de benen. Daaronder vallen onder andere statines (tegen een hoge cholesterol), diuretica (om de bloeddruk te verlagen), anticonceptiepillen en medicijnen om osteoporose of astma te behandelen.

benen
Lees ook: De benen over elkaar heen slaan, hoeveel kwaad kan dat?

Kramp verhelpen en voorkomen

Heeft u eenmaal kramp, dan kan het strekken van de spier soms helpen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een laken of deken om uw voet te slaan en uw tenen in een opwaartse beweging te strekken. Daarnaast kunt u de pijnlijke spier lichtjes masseren. Dit heeft een verzachtend en ontspannend effect. Ook vochtige warmte kan verlichting geven. Leg daarvoor een warme, vochtige handdoek op de spier of verpak een kruik in een vochtige doek. Heeft u een bad, dan kunt u eventueel een warm bad nemen. Ervaart u langdurige pijn, dan kan een pijnstiller helpen.

Om kramp te voorkomen kan het helpen om voldoende, maar niet te intensief te bewegen. Omdat overbelasting juist ook weer kramp kan veroorzaken, kunt u het beste een goede warming up doen wanneer u gaat sporten en na het sporten de spieren goed strekken. Voor het slapengaan rekoefeningen doen, kan het risico op nachtelijke spierkramp verminderen.

Gezonde voeding en voldoende (water) drinken helpen bij een goede stofwisseling. Door op uw voedingspatroon te letten en te zorgen dat u genoeg drinkt, kunt u hier invloed op uitoefenen. Alcohol is juist een risicofactor en kunt u dus beter vermijden of in elk geval verminderen.

Goede, ondersteunende schoenen, zonder hoge hak en waarbij de tenen de ruimte hebben zijn de beste keuze om kramp in de benen te voorkomen.

Voor wie kampt met een magnesiumtekort, kan het extra nemen van magnesium soms helpen. Bij mensen zonder een tekort blijkt dit weinig tot geen effect te hebben.

Vermoedt u dat de kramp in uw geval met uw medicatie te maken heeft, overleg dit dan met uw arts of apotheker. In sommige gevallen kunnen ook juist medicijnen gebruikt worden om de krampen tegen te gaan. Zoals spierverslappers of medicinale cannabis. Op apotheek.nl vindt u hier meer informatie over.

(Bron: archief, apotheek.nl, 50plusplein Margriet, Perfect Health. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    hansbreider says:

    Pas op met het gebruik van magnesium, dit kan diarree veroorzaken. Net weer meegemaakt met een collega hardloper

      gerardbosvelt says:

      Beste Hans,
      Diarree komt inderdaad door magnesium inname met tabletten. Dan neemt men TE veel in.
      Hieronder bij Beusekom word er vloeibare magnesiumolie op de, in dit geval, de kuiten gespoten. Dat gebruik ik ook dagelijks want we komen allemaal magnesium te kort via ons voedsel. Magnesiumolie wordt snel via de huid opgenomen en komt zo snel bij de spieren en bloedvaten terecht. Hierdoor wordt de betreffende spier snel van magnesium voorzien en haalt de kramp weg. Ik heb altijd een flesje in mijn sporttas zitten voor het geval dat… Wanneer teveel opgespoten wordt dan wordt dit via de urine uitgescheiden. Verder geen nare gevolgen. Magnesium is goed voor ons lichaam. Google maar eens.

      De Pintelier says:

      Let op welk magnesium je slikt. MagnesiumOXIDE kan gerust diarree geven en wordt soms gegeven bij obstipatie. Ga voor een magnesiumBISGLYCINAAT – magnesiumGLYCEROFOSFAAT of andere magnesium, die gebonden is aan vb. een aminozuur. Good luck!!!

    Beusekom says:

    Mijn vrouw heeft vaak last van kramp en zij gebruikt magnesium olie en serum van regenesis-magnesium.nl. Zij sprayt het op de betreffende spier(en) en de kramp verdwijnt dan snel en meestal komt deze ook niet snel terug.

    Janine O. says:

    Ik ben 82 jaar en had hier veel last van, vooral in de nacht. Ik kreeg een tip van mijn fysiotherapeut om overdag compressiekousen, steunkousen dus, te gaan dragen. Bij voorkeur kousen zonder voet. Niet in bed: dan moeten ze uit. Dat advies heb ik opgevolgd en sindsdien heb ik nog maar nauwelijks last van aanvallen van spierkramp. Goede tip?

    Alkmaar says:

    Of……..smeer in de knieholte wat VapoRub van Vicks voor het slapen gaan…….het werkt echt!!
    Dit was een tip van een lezeres in het Max Magazine, top tip!!
    En ook inderdaad het insmeren van de kuiten met magnesium olie (vita cura) is een uitstekend middel om de spieren te verzorgen maar zeker ook om magnesium tekort aan te vullen. Het kan wat prikken in het begin. Groet

    Gemmy says:

    Hierbij ’n HANDzame tip: Als U bv kramp hebt in het Linker been, masseer dan op Uw Linker hand de betreffende reflexzone: dat is de zone aan de zijkant van de hand,
    vanaf de basis van de pink tot aan de pols.
    Masseer bij zo’n kramp, de vlezige kant van Uw linker hand heel stevig,
    tussen duim en wijsvinger. Dat wil zeggen:
    U zet de duim tegen de binnen-
    kant van de hand en masseert met Uw wijsvinger richting pols.
    En het mooie van deze methode is: u hoeft er ’s nachts uw bed niet voor uit.

    Ferruccia says:

    Extra dekentje over de onderbenen leggen. Warme (ruimzittende) sokken dragen. Helpt!

    gaag says:

    fietsen – te weinig drinken en teveel inspanning; kramp in een bovenbeen. Of klusjes waarbij ik veel door de knieen en weer opstaan. Daarom gebruik ik elke dag een halve of hele magnesiumpil. (de helft of een kwart vd aanbevolen hoeveelheid – ik eet gezond en gevarieerd genoeg)
    Neem wel m.citraat of een andere m.aat, geen m.oxide, dat is de goedkoopste en minst werkende.
    Magnesiumolie werkt ook maar meestal gebruik je dat pas als je kramp hebt. En in situaties van heftige kramp kan ik niet eens opstaan om … Ik ben geen ezel dus ik stoot me regelmatig aan het feit dat ik vergeet preventief magnesiumolie te smeren.