Meer dan 2 miljoen mensen met rug- en nekklachten
Publicatiedatum: 28 november 2018
Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van rug- en nekklachten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De cijfers van het RIVM gaan over het jaar 2017 en zijn afkomstig van huisartsenpraktijken. Hier kloppen mensen met dergelijke klachten vaak als eerst aan, voordat zij verdere behandeling ondergaan. Volgens het RIVM is het percentage mensen met nek- en rugpijn nog nooit zo hoog geweest. De reden? we zitten veel te veel. “Mensen zijn niet gemaakt om te zitten, maar om te bewegen”, aldus Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) hierover in een artikel op de website van NCA. “We zien het allemaal in onze omgeving: mensen die massaal – en vaak al op jonge leeftijd – uren achtereen in starre houdingen zitten of hangen: met hun gsm, op de laptop, voor de tv, in een auto en op de zaak aan een bureau. Dat is funest voor je wervelkolom.”
Regionale verschillen
Opvallend is dat het aantal mensen met nek- en rugklachten per provincie en regio sterk verschillen. In Zuid-Limburg heeft bijvoorbeeld zo’n 13 procent van de bevolking last van dit soort ongemakken, terwijl in Twente het percentage rond de 7 procent schommelt. In de Zaanstreek heeft 6,2 procent van de bevolking last van de rug of nek, het laagste percentage van heel Nederland. Daarnaast is er ook een verschil te zien als we kijken naar mannen en vrouwen. In totaal heeft 10 procent van alle mannen dit soort klachten, tegenover 13 procent van de vrouwen.
Wat te doen tegen nek- en rugpijn?
Heeft u ook nek- en rugklachten en wil u hier graag vanaf? Dan kunt u natuurlijk naar de huisarts gaan, maar u kunt ook proberen om meer te bewegen. Beweging lost vaak een deel van de klachten automatisch op en zorgt ervoor dat zij sneller verdwijnen als ze weer komen opzetten. Volwassenen moeten per week minimaal 2,5 uur matig bewegen; hierbij kunt u denken aan flink doorwandelen of fietsen. Deze 2,5 uur is eigenlijk nog niet genoeg, want wie de rest van de tijd stilzit, doet het hele effect van het bewegen weer teniet. Daarom is het ook belangrijk om in de resterende tijd regelmatig van de stoel of bank te komen en bijvoorbeeld een stukje te lopen. Ook kunt u spierversterkende oefeningen doen. Voorbeelden hiervan vindt u op de overheidswebsite Alles over Sport.
(Bron: ANP, archief, Alles over Sport, APC, RIVM)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben nu 10 jaar thuis (WAO) omdat mijn werkgever (gemeentelijke overheid) van af wilde. Ik beweeg al 10 jaar lang te weinig en werk minstens 4 uur per dag met mijn computer. Maar ik heb in die 10 jaar geen enkele keer rug- of nekklachten gehad. Voordat ik in de WAO kwam, had ik een baan, waarin ik veel liep en bewoog. Ik was nooit lang op één plek. Maar ik had voortdurend rug- en nekklachten. Nadat ik stopte met mijn werk, tot op dit moment, ben ik 15 kg zwaarder geworden. Ik ben overtuigd dat die klachten door de werkstress kwamen. Evenals een te hoog cholesterol gehalte. Vanaf het moment dat ik niet meer werkte, zakte mijn cholesterol gehalte voortdurend, ondanks dat ik minder bewoog en meer zat. De medici kunnen mooi praten, maar weten niet zeker, wat ze verkondigen, of misleiden de massa met opzet. Mijn situatie is het levende bewijs, dat je gezond kunt blijven met: weinig bewegen, veel eten en veel zitten. De grote boosdoener van veel gezondheidsklachten is de negatieve werkstress, waar een groot deel van de loonslaven mee te kampen heeft.
Het is een terugkerende verwondering: elk jaar verschijnt weer een rapportage over het hoge aantal rug- en nekklachten en elke keer worden de “gebruikelijke gasten” oftewel the usual suspects van stal gehaald als experts… de chiro’s en/of de fysio’s.
Ook dit jaar was het raak: het RIVM maakte bekend, dat 10 procent van alle Nederlandse mannen en bijna 14 procent van alle Nederlandse vrouwen rug- en nekklachten heeft. Het was wederom een toename en dit keer werd het woord gegeven aan de voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Assocciatie. Natuurlijk werd het weer een “preken voor eigen parochie”-verhaal en promoverhaal voor chiropractoren. Niet slecht getimed, zo in de periode waarin mensen hun zorgverzekering onder de loep nemen voor het aankomende jaar.
Maar wat mij zo verwondert, zijn 3 zaken:
1) de voorspelbaarheid van dit ritueel: een rapport over rug- en nekklachten wordt gepubliceerd, de geijkte gasten mogen hun promoverhaal afdraaien en dat was het.
(let op: volgende jaar zal hetzelfde gebeuren)
2) nergens wordt de vraag gesteld: als fysio’s en chiropractoren dé experts o.g.v. rug- en nekklachten zijn, dan zouden die klachten toch vaker en op structurele basis opgelost worden in plaats van een toename?
3) waarom zoeken journalisten niet meer experts dan alleen ’the usual suspects’ om hun visie op deze terugkerende thema te geven?
Dat laatste zou best weleens een eyeopener kunnen zijn voor journalisten, maar ook zeker voor lezers die soms maanden of zelfs jaren op symptoomniveau behandeld worden zonder een structurele oplossing.