bewaren

Medicatie goed bewaren in huis: zo doet u dat

Wie medicijnen voorgeschreven krijgt, is vaak niet op de hoogte van hoe deze thuis bewaard moeten worden. Zo kan het voorkomen dat medicijnen hun werking deels verliezen, wat natuurlijk zonde is. Met deze tips zorgt u ervoor dat dit niet gebeurt.

Lees de bijsluiter

Alle medicatie heeft een bijsluiter waarin alle belangrijke informatie over het middel staat vermeld. Hierin staat ook beschreven hoe het middel het best bewaard kan worden. In het geval van droge medicatie (pillen, poedertjes etc.) is dit meestal op een droge plek waar het niet warmer is dan 25 graden. Drankjes en druppels moet u vaker in de koelkast bewaren.

Bewaren is belangrijk

Het is handig om de bijsluiter te lezen zodra u de medicatie heeft opgehaald bij de apotheek, maar deze bewaren is minstens zo belangrijk. U kunt deze het best in de originele verpakking laten zitten, zodat u niet vergeet bij welke medicijnen de bijsluiter hoort en u op elk moment kan nakijken of u de medicijnen wel op de correcte manier bewaard.

Bewaar medicatie op een vaste plek

Gebruikt u meerdere middelen die op dezelfde manier bewaard moeten worden? Bewaar deze dan op 1 plek. Dan heeft u een goed overzicht van wat u in huis heeft en ‘slingeren’ er ook geen oude medicijnen door uw huis.

Sla adviezen niet in de wind

Stel: u moet een medicijn gebruiken dat bewaard moet worden in de koelkast, maar de verpakking past hier eigenlijk niet goed in. Zorg er dan voor dat u desnoods iets anders uit de koelkast haalt, want bewaaradviezen zijn er niet voor niets. In sommige gevallen kan het negeren van adviezen ervoor zorgen dat een medicijn bederft; dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige medicinale drankjes en druppels.

Win advies in bij uw arts of apotheker

Als u niet wijs kunt uit de bijsluiter en u ook niet is verteld hoe u uw medicijnen moet bewaren, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw apotheker of huisarts. Zij kunnen u vertellen hoe u de medicatie het best kunt bewaren.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Niet alleen u kunt iets doen om ervoor te zorgen dat u medicijnen goed bewaard, ook zorginstellingen en farmaceuten zijn hier verantwoordelijk voor. Niels Vlieland, verbonden aan de UMC Utrecht, promoveert op 13 september 2018 op dit onderwerp en stelt dat artsen hun patiënten beter moeten voorlichten. Niet alleen de inname, maar ook het bewaren moet worden besproken. Daarnaast kunnen farmaceuten ervoor zorgen dat de verpakkingen van geneesmiddelen zo worden voorgegeven dat zij makkelijk opbergbaar zijn. Zo moet er bijvoorbeeld beter rekening worden gehouden met de afmetingen van een gemiddelde koelkast.

(Bron: ANP, website UMC Utrecht)

Geef een reactie

Reacties (2)

    G.H. Kwee says:

    Zorgpremie weer omhoog? We dragen er zelf aan bij dat de premie omhoog gaat. Voor elk wissewasje naar dokter, ziekenhuis, tandarts, apotheek, medicijnen weggooien en maar klagen! Als je weinig wilt betalen, dan moet je zorgen dat je in een gevangenis, TBS kliniek of jaren in een asielprocedure zit. Het is nu eenmaal zo, dat wij allemaal moeten meebetalen aan rokers, drinker, drugs- en gokverslaafden. En maar op de foute politieke partijen stemmen! Ook zij denken alvast aan hun “wachtgeld”en of baantje bij de EU.

    luk1951 says:

    Het bewaren van medicijnen zoals pufjes is belachelijk, de Apotheek bewaart ze in de koelkast, en we hebben tegenwoordig een medicijn automaat, bestelling loopt via internet Je moet binnen 3 dagen je medicatie afhalen. Navraag leert dat je de pufjes zelf niet in de koelkast hoeft te bewaren, waarom bij de apotheek wel, dat zijn nu eenmaal de richtlijnen, misschien richtlijnen herzien. Overigens een zeer goede vriendin van mij is PA nieuw, officieel Arts Assistent, heeft sinds kort een vaste baan als huisarts, en zij bewaart de pufjes die ze zelf ook gebruikt niet in de koelkast, totale onzin zegt ze!