Medicijnen moeten gebruiksvriendelijker worden

Een pil uit de strip drukken en deze vervolgens doormidden breken: voor veel ouderen is het lastig. Hier moet verandering in komen, stelt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom die vandaag op dit onderwerp promoveert.

Resultaten

Notenboom kijkt tijdens haar onderzoek specifiek naar ouderen, omdat zij vaker kampen met kwalen die het gebruik van medicijnen moeilijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Parkinson of artritis. Zij vroeg hen om tabletten doormidden te breken en wat blijkt? Ouderen kunnen een groot deel van deze tabletten niet in tweeën delen.

Gebruiksvriendelijker

Volgens de onderzoeker steekt de farmaceutische industrie al veel tijd en geld in het ontwikkelen van medicatie, maar, zo stelt zij op de site van de NOS: “Ze letten hierbij alleen op de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. De gebruiksvriendelijkheid wordt vrijwel niet onderzocht, terwijl die zeker effect kan hebben op de werking en de veiligheid. Als een patiënt alleen zijn medicatie kan nemen wanneer een buurman daarbij helpt, dan levert dat problemen op als de buurman op vakantie is.”

Veranderingen op Europees niveau

In het NOS Radio 1 Journaal erkent apotheker Marcel Bouvy dat nieuwe medicijnen voor ouderen niet worden beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid. Hij pleit ervoor dat er op Europees niveau iets moet veranderen op dit front. Dit is volgens hem niet alleen in het belang van de oudere gebruiker, maar kan ook lucratief zijn voor de farmaceutische industrie. “Uiteindelijk leidt beter gebruik ook tot meer afname van hun producten”, laat Bouvy weten aan het NOS Radio1 Journaal.

Of en wanneer medicijnen inderdaad gebruiksvriendelijker worden voor ouderen, is nog onduidelijk.

(Bron: ANP, NOS,

Geef een reactie