Maatregelen zijn weg, maar is corona dat ook?
Publicatiedatum: 11 mei 2022
Volle winkelstraten, drukte op Schiphol en weer volop evenementen. Het lijkt wel alsof het coronavirus helemaal weg is, maar is dat ook echt zo?
Waar is het gebleven?
Sinds op 23 maart 2022 afscheid wordt genomen van een groot deel van de tot dan toe geldende coronamaatregelen, lijkt het virus steeds verder op de achtergrond te raken. Ook het feit dat mensen met klachten zich sinds 11 april niet meer bij de GGD hoeven te laten testen, draagt bij aan dit gevoel. Het coronavirus lijkt iets uit het verleden waar we alleen nog aan worden herinnerd door de desinfectiestations die veel winkels nog steeds hebben.
Coronadashboard
Toch is het virus echt niet weg. Het coronadashboard bestaat nog steeds en hier worden nog altijd de coronacijfers bijgehouden. Die cijfers laten zien dat het virus er nog steeds is. Zo worden er in de periode 28 april – 4 mei 2022 gemiddeld 43 mensen per dag op de intensive care opgenomen met Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Volgens het dashboard worden er op 9 mei 2022 602 ‘normale’ ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Dat zijn er niet veel meer of veel minder dan in de 7 dagen daarvoor.
Ook worden er nog steeds mensen positief getest bij de GGD. Het gaat in de afgelopen 7 dagen om 1.452 mensen. Omdat niet iedereen zich meer laat testen is het aannemelijk dat er in werkelijkheid veel meer mensen zijn de rondlopen met het virus.
Vergelijking
Hoewel het virus dus niet weg is, heeft het virus nu wel een andere impact dan in mei 2021. Hoewel er in mei 2021 maatregelen worden versoepeld omdat het aantal besmettingen terugloopt, is de situatie dan toch heel anders dan nu. Zo is de ziekmakende deltavariant dan nog niet aan de orde van de dag. Later zal deze variant de cijfers weer laten stijgen, waardoor er uiteindelijk in de zomer weer nieuwe maatregelen nodig zijn.
De deltavariant is daarna verdreven door omikron, de variant die nog altijd dominant is. Om precies te zijn gaat het om de subvariant BA.2 die nu de boventoon voert. Deze ‘versie’ is besmettelijker, maar maakt naar verluidt wel minder ziek. “Daarom zijn er bijna geen maatregelen meer. Wel blijven de basisadviezen van belang, zoals het handen wassen en thuisblijven bij klachten”, schrijft het Rijksoverheid hierover ik de eigen site.
Ook zijn er nu meer mensen gevaccineerd dan in mei 2021, wat ook meehelpt om de impact van het coronavirus op de maatschappij in toom te houden. Op 9 mei 2021 hebben bijna 2 miljoen mensen de basisreeks afgerond en zijn er nog geen boosterprikken gezet. Inmiddels gaat het om bijna 4 miljoen mensen die de basisreeks hebben afgerond en loopt dit cijfer op tot 10 miljoen als ook de gezette boosters worden meegeteld.
Nieuwe golf?
Hoewel het virus dus om verschillenden redenen minder effect heeft op het dagelijks leven, wil dat niet zeggen dat het niet meer opeens weer kan oplaaien. Volgens de experts zijn de metingen in het rioolwater een goede voorspeller. Dat komt omdat er in de ontlasting van besmette mensen vaak virusdeeltjes terug te vinden zijn. Op het coronadashboard worden elke dag cijfers gepubliceerd over hoeveel virusdeeltjes er per 100.000 inwoners zijn gevonden in het water. Volgens de laatste meting gaat het om 317 miljard deeltjes; dat zijn er 16 miljard meer dan tijdens de meting daarvoor. Wie op het dashboard aangeeft de cijfers over de afgelopen 30 dagen te willen zien, ziet dat er over het algemeen wel sprake is van een dalende trend.
(Bron: Rijksoverheid, archief, NRC, coronadashboard, RTL Nieuws. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We zullen gewoon met corona moeten leven, net als met griep. Geef mensen die een griepinjectie krijgen of willen er ook meteen eentje tegen corona. Nooit verplichten maar uit vrije wil.
We moeten ook als maatschappij niet zoveel ophef maken over corona, we zullen ermee moeten leven.