Luchtverontreiniging bedreigt ons allemaal
Publicatiedatum: 2 mei 2018
7 miljoen mensen vinden jaarlijks de dood door vervuilde lucht. Dat blijkt uit de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens de nieuwe cijfers ademen 9 op de 10 mensen verontreinigde lucht in. Maar er is ook goed nieuws: steeds meer landen nemen maatregelen.
Buiten- en binnenshuis
In 2016 zijn er volgens de WHO 4,2 miljoen doden gevallen als gevolg van vervuilde lucht. Niet alleen het inademen van vervuilde lucht buiten is een probleem. Ook aan het inademen van vervuilde lucht binnenshuis sterven jaarlijks miljoenen mensen. Dit komt bijvoorbeeld door het inademen van fijnstof door koken op houtvuur en slechte ventilatie. Het WHO-rapport over 2017 toont geen verbetering ten opzichte van 2016.
Belangrijkste veroorzakers
De vervuiling is het grootst in Azië en Afrika. Maar liefst 90 procent van de doden door luchtverontreiniging vallen in deze 2 continenten. Belangrijkste veroorzakers zijn de industrie, landbouw, transport en fossiele brandstoffen. Maar volgens WHO-voorzitter Tredos Adhanom Ghebreyesus bedreigt luchtverontreiniging ons allemaal. Want er zijn ook Europese steden die volgens de WHO ongezond zijn.
Vluchtige organische stoffen
Hoewel door maatregelen de luchtverontreiniging door auto’s afneemt, zijn er inmiddels andere stoffen die de lucht vervuilen. Stoffen afkomstig van bijvoorbeeld verf, schoonmaakmiddelen, cosmetica en printerinkt zijn een steeds grote bron van vervuiling. Deze zogeheten vluchtige organische stoffen (VOS) zijn momenteel de grootste vervuilers. Voor de meting houdt de WHO een database bij over de luchtkwaliteit van 4.300 steden in 108 landen.
Maatregelen
Nederland haalt op veel onderdelen de Europese norm voor luchtkwaliteit, maar we zijn er nog niet. Er is nog werk aan de winkel ten aanzien van de uitstoot van ammoniak door de landbouwsector en andere vormen van uitstoot. Maar er gloort ook hoop aan de horizon, want nog niet eerder hebben zo veel landen maatregelen genomen om de uitstoot te beperken. Politiek leiders van over de hele wereld op alle niveau’s ondernemen actie om de luchtkwaliteit te verbeteren.
(Bron: NOS/Volkskrant)