Lijmresten op uw handen? Zo verwijdert u die
Publicatiedatum: 23 juni 2021
Bezig geweest met (seconde)lijm en is het aan uw handen blijven plakken? Niet zo prettig, maar met deze trucs zijn de lijmresten zo verleden tijd.
Lijmresten eraf peuteren?
Zodra de secondelijm hard is geworden is uw eerste reactie misschien om de resten eraf te peuteren. Dit kan werken, maar is niet altijd veilig. Als u net iets te ver of te hard trekt kunt u de huid beschadigen en dat wilt u natuurlijk niet. Pas hier dus een beetje mee op.
Maak een warm sopje
U kunt de lijmresten in plaats daarvan beter proberen los te weken in warm water met zeep of wasmiddel. Dit is een een stuk vriendelijker voor de huid. Het kan zijn dat u de resten meerdere keren moet onderdompelen voordat zij zacht genoeg zijn. Het kan ook zo zijn dat deze methode niet werkt. In dat geval kunt u een deel van het water vervangen door citroensap, maar als het echt hardnekkige resten zijn is de kans aanwezig dat ook dit niet werkt.
Azijn of aceton
Zijn is ook nog een optie. Behandel de plek met een in azijn gedoopt doekje en dep hier een paar keer overheen. Hierdoor lost de lijm vermoedelijk wel op. Als dit niet werkt, kunt u ook het ook met aceton of zelfs terpentine proberen, maar dit zijn beide agressieve stoffen die niet zo fijn zijn voor de huid.
Zout
Ook zout kan helpen om uw lijm weg te krijgen. Het werkt zo: strooi wat zout op uw hand en doe hier wat water bij, zodat er een soort pasta ontstaat. Als dit niet gebeurt weet u dat u of te weinig zout of te veel water heeft gebruikt. Zodra het goedje niet te waterig, maar ook niet te stevig aanvoelt, wrijft u het over de resten. Dat schijnt goed te werken, maar pas wel op als u wondjes op uw hand heeft.
Boter of olie
Lijm kan niet goed hechten aan vettige ondergronden. Het kan daarom helpen om de huid rondom de lijmresten in te smeren met olie of boter. Hoewel de lijm natuurlijk al vastzit aan de huid, kan het vet uit deze producten er wel voor zorgen dat de grip vermindert.
Resten van ‘normale’ lijm
Bovenstaande methodes werken niet alleen om resten van secondelijm weg te krijgen, maar ook om ‘gewone’ lijmresten te verwijderen. Hiervoor is vermoedelijk wat minder zwaar geschut nodig, dus beginnen bij de resten losweken met zeep is dan vermoedelijk de beste optie.
(Bron: RTL Nieuws, WikiHow, Healthline)