Lekkere trek tijdens coronacrisis? Zo zegt u nee tegen de verleidingen
Publicatiedatum: 3 april 2020
Door de coronacrisis zitten we veel thuis en zijn we dus ook dichterbij de keukenkastjes. Dit wekt bij sommige mensen een onstilbare lekkere trek op. Door onderstaande adviezen te volgens wordt het nee zeggen tegen snoep, koek en hartige snacks iets eenvoudiger.
Houd uw normale eetpatroon aan
Meer thuis zitten nodigt uit tot het adopteren van een ander eetpatroon, maar het is volgens het Voedingscentrum juist erg belangrijk om het reguliere patroon aan te houden. “Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je 3 boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook”, geeft het voorlichtingscentrum als voorbeeld.
Indien u thuiswerkt: werk niet door tijdens de lunch. “We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet.”
Probeer te achterhalen wat voor een trek u heeft
Trek is trek, toch? Nou, zo simpel is het dus niet. Er bestaat lichamelijke trek, wat u verhelpt door iets te eten, en emotionele trek. Diëtist en toegepast psycholoog Eveline van de Waterlaat vertelt over deze laatste vorm van trek het volgende tegenover RTL Nieuws. “Bij emotionele honger heb je eigenlijk geen behoefte aan eten, maar aan iets anders, bijvoorbeeld een goed gesprek. Probeer hier bij stil te staan voordat je gaat eten. Heb je wel echt honger?”
Wie emotionele trek ervaart is geneigd om naar snoepjes, koekjes of andere snacks te grijpen.” Ze zijn snel klaar. Je hoeft ze alleen maar te pakken en in je mond te stoppen. Ze geven snel energie omdat ze veel suiker en vet bevatten.”
Om ervoor te zorgen dat u op momenten van emotionele trek minder makkelijk naar slechts voeding grijpt, kunt u ervoor kiezen om diepvrieszakjes te vullen met snackgroentes. Die kunt u ook zo pakken en zijn ook nog eens gezond.
Richt uw huis ‘gezond’ in
Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar u kunt uw eetgedrag beïnvloedt door uw huis gezond in te richten. Een voorbeeld: als u elke keer als u de koelkast open doet flessen frisdrank ziet staan, is dit niet gezond. Onbewust kan dit uw trek in een glaasje prik vergroten. Hetzelfde geldt voor koekjes. Als u die opbergt op een plek waar ook gezonde producten liggen, wordt u telkens als u iets gezonds wil pakken geconfronteerd met die koekjes.
Op de webiste van het Voedingscentrum kunt u testen hoe gezond uw huis is ingericht en wat er eventueel beter kan.
Haal het ‘gewoon’ niet in huis
Hoewel er dus verschillende manieren zijn om de verleidingen beter te weerstaan, is de allerbelangrijkste tip toch nog altijd om slechte producten gewoon links te laten liggen in de supermarkt. Als u het niet in huis heeft, kunt u het ook niet opeten.
Blijf voldoende bewegen
Hoewel bewegen niet direct helpt om de lekkere trek te verslaan, is het wel belangrijk om in beweging te blijven in deze tijd. Genoeg beweging verhoogt de weerstand en zorgt ervoor dat lijf en leden sterk en soepel blijven. Natuurlijk is naar buiten gaan nu iets lastiger dan normaal, maar er zijn nog steeds genoeg opties. Zo kunt u elke dag meedoen met Heel Nederland Thuis in Beweging, een beweegprogramma van MAX. Hierin geeft Olga Commandeur wekelijks trainingsschema’s voor iedereen die mee wil doen, aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging.
(Bron: Voedingscentrum RTL, archief)