Leg uw keuze vast in het donorregister
Publicatiedatum: 10 oktober 2016
Leg uw keuze vast in het Donorregister. Dat is de belangrijkste doel van de Donorweek die van 10 tot en met 12 oktober 2016 wordt gehouden. De Nederlandse Transplantatie Stichting, het ministerie van Volksgezondheid (VWS), patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en alle andere betrokkenen komen deze week in actie en vragen aandacht voor het tekort aan donoren.
Kiezen is het belangrijkste
Het belangrijkste is het vastleggen van uw keuze. Ongeacht wat uw keuze is. Wanneer u zich namelijk geregistreerd hebt, dan is het voor uw familie en nabestaanden duidelijk wat u wilt. Doet u niets, dan komen zij voor de moeilijke keuze te staan. Minister Schippers roept daarom iedereen op zich te registreren. “De kans dat u ooit een orgaan nodig gaat hebt is groter dan dat uw organen worden gebruikt voor donatie. Hoe meer mensen zich registreren, des te meer levens kunnen gered worden”, aldus de minister.
Actief Donorregistratiesysteem (ADR)
In september 2016 is er een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. In dit voorstel moet u kiezen of u wel of geen donor wilt zijn. Maakt u geen keuze, dan bent u automatische geregistreerd als donor. Maar zo lang de Eerste Kamer hier nog geen besluit over heeft genomen, verandert er niets aan het huidige registratiesysteem.
Donorweek
In de Donorweek, 10 t/m 16 oktober 2016, zetten vrijwilligers en medische professionals zich in om voorlichting te geven over orgaandonatie. Zij geven lezingen, staan op beurzen en gaan met iedereen die dat wil in gesprek over orgaandonatie. Daarnaast ontvangen ruim 700.000 nieuwe Nederlanders in deze week een brief van minister Schippers met de vraag of ze donor willen worden.
In 2015 werd het leven van 759 mensen gered door 265 orgaandonoren. Toch staan er nog altijd ruim 1.000 mensen op de wachtlijst die dringend hulp nodig hebben. Door alle aandacht in de media hebben vorig jaar 27.264 Nederlanders zich in het Donorregister geregistreerd. Daarvan wil 86% zijn organen en weefsel afstaan voor donatie.
Weg van mijn hart
Peter van Maurik weet als geen ander wat het is om op een wachtlijst te staan. Hij moest 19 jaar wachten op een geschikt hart. Peter had een goede baan, een jong gezin en stond midden in het leven. Tot hij op dag op zijn fiets zat, zich niet lekker voelde zware benen kreeg en bijna van zijn fiets viel. Later blijkt dat hij een ernstig hartritmestoornis heeft en een stukje van zijn hart niet meer werkt. Vanaf dan is Peter hartpatiënt. Zijn leven staat totaal op zijn kop en hij slijt een groot deel van zijn tijd in bed en in de rolstoel. Uiteindelijk komt hij op de wachtlijst voor een donorhart terecht. Na 19 jaar krijgt hij de verlossende woorden “het is zover”. Die woorden zetten het leven van Peter totaal op zijn kop. Over zijn ervaringen heeft hij een boek geschreven: Weg van mijn hart (ISBN 9789082506808, VMA uitgeverij). Peter doet op 10 oktober 2016 zijn verhaal in Tijd voor MAX. Hij onderschrijft het belang van donorregistratie.
(Bron: Rijksoverheid/Tijd voor MAX)