Last van oorsuizen? Deze 4 soorten tinnitus zijn er te onderscheiden
Publicatiedatum: 19 augustus 2024
Ruim een miljoen mensen in Nederland lijden aan oorsuizen: tinnitus. Er zijn letterlijk honderden oorzaken voor. Daarbij zijn er 2 hoofdsoorten te onderscheiden, de subjectieve vorm en de objectieve vorm. Maar er zijn ook nog 2 subvormen. We zetten ze op een rij.
Oorzaken van tinnitus
Er zijn heel veel verschillende oorzaken die tot oorsuizen kunnen leiden, volgens dokter Ted wel 400. Eén van de belangrijkste ervan is de blootstelling aan hard geluid. Verder komen onder andere voor:
- een hersenschudding
- een klap op het oor
- een middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies
- een prop oorsmeer die tegen het trommelvlies drukt
- hoge bloeddruk
- de ziekte van Ménière
- een ontsteking van een verstandskies
- het gebruik van sommige medicijnen (pijnstillers, antibiotica)
- een posttraumatische stressstoornis
- de ziekte van Alzheimer
Welke soorten tinnitus zijn er?
Bij oorsuizen zijn er een bromtoon, rinkelen, gezoem, een piep of een variant daarop in 1 of beide oren te horen. In welke mate is per persoon afhankelijk. Iemand kan af en toe een geluid in het oor waarnemen, maar er ook onophoudelijk mee te maken hebben. Bij lichte tinnitus is er een zacht, niet dringend geluid te horen. Het valt alleen op wanneer het compleet stil is. Bij matige tinnitus is het geluid in stille omstandigheden goed waarneembaar en enigszins doordringend. Bij ernstige of heel ernstige tinnitus zijn bij alle omstandigheden doordringende geluiden te horen. Dat kan zo’n vorm aannemen, dat het allesbepalend is en normaal functioneren nauwelijks tot niet mogelijk maakt. Vaak is er dan ook sprake van slapeloosheid. Hoewel er veel wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening wordt gedaan, is er nog steeds geen goede remedie voor iedereen.
Er zijn 2 hoofdsoorten tinnitus te onderscheiden: de subjectieve vorm en de objectieve vorm. Daarnaast zijn er nog 2 subvormen: sensorische en somatische tinnitus. We bespreken ze hieronder stuk voor stuk.
Subjectieve tinnitus
Deze vorm van tinnitus komt het meest voor. Blootstelling aan lawaai is er de belangrijkste oorzaak van. Bij deze soort oorsuizen is het geluid niet door anderen te horen. Soms werkt een hoortoestel hier effectief tegen, waarmee geluiden worden geproduceerd, die afleiden van het suizen. Soms helpt het om ter afleiding geluiden af te spelen, bijvoorbeeld witte ruis.
2. Objectieve tinnitus
Deze vorm van tinnitus komt het minst voor. Hierbij kan een bloedvat bijvoorbeeld ruisen of er ontstaat geluid door onwillekeurige bewegingen van spiertjes in het middenoor of in de neus-keelholte. Deze soort is soms ook door een KNO-arts waarneembaar en in sommige gevallen behandelbaar met een medische ingreep.
3. Sensorische tinnitus
Bij een verminderd gehoor kan er sensorische tinnitus optreden. Het is een subcategorie van subjectieve tinnitus. Vaak veroorzaakt door aandoeningen die de manier beïnvloeden waarop de hersenen geluid verwerken. Het is niet altijd goed te achterhalen wat de oorzaak is, maar het lukt soms toch om met de juiste behandeling de effecten te verminderen.
4. Somatische tinnitus
Bij somatische tinnitus is er geen neurologische oorzaak voor het oorsuizen. Het wordt veroorzaakt door externe factoren van fysieke bewegingen en aanrakingen. Bijvoorbeeld bij het verdraaien van de nek, slapen op een verkeerd kussen of problemen met de verstandskiezen. Massagetherapie kan dit soms verhelpen, maar er wordt ook wel geluidstherapie ingezet.
(Bron: Archief, Erasmus MC, Margriet, Lapperre, Thuisarts, ReSound, Stichting Hoormij. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat heel erg irritant voor mensen met tinnitus is dat heel veel programma’s een achtergrond muziekje of geluidje mee laten draaien
Deze uitzendingen zijn heel vaak niet te volgen
Denk aan programma’s als het journaal, 112, info-programma’s met interviews en documentaires
Het zou fijn zijn als daar iets mee gedaan kan worden zodat iedereen met plezier hier naar zou kunnen kijken
@
Ik heb gelukkig geen tinnitus maar stoor me ook heel erg aan meegedraaide achtergrond muziek bij gesproken woord. Waarom is dat nodig? Ik versta dan het gesproken woord slecht. De muzak en gesproken woord komen bin mij even hard binnen. ( en ik heb geen hoortoestel).
Bij de oorzaken is niet vermeld dat door een fout bij een ooroperatie Tinnitus kan ontstaan.
Bij mij is bij een hercontrole in het oor een bloeding ontstaan die ernstige schade heeft veroorzaakt.
Over die kno arts bleek vaker klachten te zijn, ik heb nu al 36 jaar geen stilte meer ervaren.
Door een constante fluittoon va ca 2 kHz, met een relatieve sterkte van 70-90 dBA.
En een ernstig gehoorverlies aan het geopereerde oor.
2 x Heroperatie in Dijkzicht/Erasmus. Fout bleek niet herstelbaar. Ook AMC en specialist in België (op verzoek van de verzekering ivm declaratiegedrag van de KNO arts) had geen resultaat.
Het kost veel energie om de herrie te negeren, concentratie adviezen en begeleiding vanuit het Erasmus was zinvol. Slapen blijft een probleem regelmatig vroeg wakker door de herrie.
Afleiding is belangrijk om het naar de achtergrond te krijgen, bij TV en Radio werkt een headset beter dan een maskeerder. Bij het ouder worden is de last zwaarder door achteruitgang goede oor
Carel Blazer