Dit kunt u doen tegen nachtzweten

Last van nachtzweten? Dit kunt u ertegen doen

Overmatig zweten tijdens de nachtrust, beter bekend als nachtzweten, kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld kruidig voedsel, cafeïne, roken en alcohol werken zweten in de hand, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Welke zijn dit en en belangrijker nog wat kunt u ertegen doen?

Het verschil tussen zweten en nachtzweten

Op een dag verliest u gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht, via de huid, door te ademen en door te plassen. Dat is nog meer als u intensief sport. Door te zweten raakt u overtollige ­warmte kwijt en blijft uw lichaamstemperatuur op peil, bijvoorbeeld tijdens warme dagen, warme nachten of als u onder een te dik dekbed ligt. Ligt u tijdens normale nachten niet onder te dikke dekens, maar wordt u toch vaak (drijf)nat wakker, dan heeft u last van nachtzweten.

Hormonale veranderingen belangrijke boosdoener

De meest voorkomende oorzaak bij vrouwen is een hormonale verandering, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of de overgang. Het deel van de hersenen dat uw temperatuur regelt raakt dan in de war. Hierdoor kunt u niet alleen overdag, maar ook ’s nachts opvliegers krijgen. Voorkomen kan niet, maar u kunt uzelf wel zo koel mogelijk houden zodat het draaglijker wordt.

Ventileer de slaapkamer en draag luchtige nachtkleding

Een warme slaapkamer verergert nachtzweten. Het helpt om uw slaapkamer goed te ventileren en ervoor te zorgen dat de temperatuur aangenaam koel is. Ook bepaalde nachtkleding draagt bij aan het voorkomen van nachtzweten. Kies voor lichte en ademende materialen, zoals katoen, linnen of bamboe. Synthetische stoffen kunt u beter vermijden. Dit geldt overigens ook voor uw beddengoed.

zweten
Lees ook: Meteen weer zweten na het douchen, zo voorkomt u dat

Blijf voldoende drinken

Voldoende water drinken helpt ook om de lichaamstemperatuur goed te reguleren en nachtzweten te verminderen. Drink gedurende de dag voldoende water. Als u voor het slapengaan en na het opstaan ook een glas water drinkt, houdt u de vochthuishouding extra op peil.

Probeer uw stressniveau te verlagen

Bij stress en angst maakt uw lichaam onder meer adrenaline aan, waardoor de zweetklieren automatisch aan het werk gaan. Ook kunt u door stress oppervlakkiger gaan adem­halen in de slaap, wat ­uiteindelijk ook kan zorgen voor nachtzweten. Op zoek gaan naar manieren om aan het einde van de dag te ontspannen kunnen helpen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress, wat op zijn beurt weer helpt bij het verminderen van nachtzweten. Zorg er alleen voor dat u niet te laat op de avond intensief traint, aangezien dit de lichaamstemperatuur verhoogt en vervolgens wel weer nachtzweten kan veroorzaken.

Soms helpt overstappen op andere medicijnen

Bepaalde medicijnen hebben nachtzweten als bijwerking. Bijvoorbeeld medicijnen die koorts verlagen, zoals aspirine en paracetamol. Maar ook antidepressiva, medicijnen voor hormoontherapie en medicijnen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen deze bijwerking hebben. Stoppen is vaak geen optie. Wel kan het soms helpen om over te stappen op een ander medicijn. Overleg dit met de huisarts.

Bij zorgen altijd goed om de huisarts te raadplegen

Vaak kunt u met een paar kleine aanpassingen nachtzweten al goed aanpakken en als het de slaapkwaliteit niet te sterk beïnvloedt, hoeft u zich meestal niet meteen zorgen te maken. Als dat wel het geval is of het nachtzweten gaat samen met andere symptomen, overleg dan met de huisarts.

(Bron: Thuisarts, Santé, Vitakruid, Gezondnu. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie