Last van droge lippen? Dit kunt u daar aan doen
Publicatiedatum: 8 januari 2021
Veel mensen krijgen in de winter last van droge lippen. Maar waar worden droge lippen eigenlijk door veroorzaakt? En misschien nog wel belangrijker, hoe komt u er weer vanaf?
Gevoelige, dunne huid
Uw lippen zijn misschien wel het gevoeligste stukje huid in uw gezicht, dit komt doordat deze huid erg dun is en niet over een hoornlaag (de bovenste laag van de opperhuid) beschikt. Hierdoor kunnen uw lippen zichzelf minder goed beschermen dan huid op andere plekken. Ook bevat de huid van de lippen geen klieren die olie aanmaken, waardoor de lippen zichzelf niet kunnen hydrateren en lastiger vocht vasthouden. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat lippen over het algemeen snel uitdrogen.
Oorzaken van droge lippen
Aan bovenstaande oorzaken kunt u helaas niets veranderen, maar er bestaan ook andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat uw lippen extra uitdrogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kou en wind. Vooral een koude wind laat vocht ui de lippen verdampen, waardoor deze nog sneller uitdrogen. Ook een lage luchtvochtigheid binnenshuis kan hiervoor zorgen. Daarnaast proberen veel mensen hun droge lippen te verhelpen met speeksel, maar dit werkt juist averechts. Speeksel laat uw lippen misschien wel voor even minder droog aanvoelen, maar zorgt er op de lange duur voor dat uw lippen juist meer uitdrogen. Wilt u toch wat op uw droge lippen smeren? Dan kunt u beter voor een beetje lippenbalsem kiezen.
Lippenstift en tandpasta
Producten zoals lippenstift, sigaretten, alcoholische en cafeïnerijke dranken kunnen er ook voor zorgen dat lippen sneller uitdrogen. Als u snel en vaak last heeft van droge lippen kunt u dus proberen om te minderen met het gebruik van deze producten. En ietwat verassend, maar ook tandpasta kan extra droge lippen veroorzaken. Het gaat dan om tandpasta’s met ingrediënten als menthol en natrium lauryl sulfaat, die voor chronisch droge lippen kunnen zorgen. U kunt droge lippen door tandpasta vermijden door te kiezen voor een tandpasta zonder deze ingrediënten en door eventueel een laagje lippenbalsem op uw lippen te smeren na het poetsen voor extra hydratie.
Droge lippen voorkomen
Aan het hebben van droge lippen kunnen dus verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Gelukkig bestaan er ook allerlei manieren om droge lippen te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om voldoende te drinken, op die manier hydrateert u uw lichaam, en daarmee ook uw lippen, van binnenuit. Het wordt aangeraden om minstens anderhalve liter water per dag te drinken.
Vermijd pittig, zout en zuur eten
Ook voeding kan invloed hebben op de staat van uw lippen. Pittig, zout of zuur eten kan de lippen namelijk irriteren. Wanneer u veel last heeft van droge lippen kunt u dit soort eten dus het best even laten staan.
Scrubben en smeren
Naast drinken en voeding is ook de verzorging van uw lippen belangrijk om droge lippen te voorkomen. Uw lippen eens in de zoveel tijd scrubben helpt bijvoorbeeld bij het verwijderen van dode huidcellen en velletjes, waardoor uw lippen gladder en zachter zullen aanvoelen. Ook een vocht inbrengende lippenbalsem kan helpen. Let wel goed op de ingrediëntenlijst van de lippenbalsem, sommige chemische ingrediënten kunnen er namelijk voor zorgen dat uw lippen juist droger worden.
Mondkapje tegen droge lippen
Als laatste kunnen mondkapjes ook helpen. Deze kapjes die sinds kort verplicht zijn in openbare ruimtes beschermen niet alleen tegen het coronavirus, maar ook tegen rechtstreeks contact van uw lippen met de koude wind en lucht. Hierdoor raken uw lippen wat minder snel uitgedroogd, een bijkomend voordeel van de mondkapjesplicht dus.
(Bron: Libelle.be, La Roche Posay, OmaWeetRaad.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas bevat een groot deel van de lippenbalsems verslavende ingrediënten. Die maken ze steeds sneller droog. Daardoor blijft je smeren! Kokosolie is het meest natuurlijke middel om droge lippen te verhelpen. Koop dan wel pre virgin en vooral geen kokosolie met neutrale smaak!!
Van mondkapjes is bekend dat ze bij veel mensen negatieve invloed hebben op de longen en de wijze waarop we ademen.