Eerste vaccin

Krijgt u corona na het eerste vaccin? Haal dan toch de tweede prik en dit is waarom

Steeds meer mensen hebben het eerste vaccin gekregen. Maar tussen de eerste en tweede prik zit soms wel een paar weken. Niet onmogelijk dus dat u in die tijd het coronavirus oploopt. Is het dan nog wel zinvol om de tweede prik te halen? We zochten het voor u uit. 

2 vaccins

Voor een goede bescherming krijgen de meeste mensen 2 vaccinaties. U bent na 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna, AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus. In sommige gevallen is 1 vaccinatie voldoende. Dat is in het geval u het Janssen-vaccin of wanneer u de afgelopen 6 maanden corona heeft gehad. In dit laatste geval bent u 2 weken na het zetten van het vaccin voldoende beschermd tegen het virus.

Antistoffen

Na het zetten van het eerste vaccin gaat ons lichaam aan de slag met het aanmaken van antistoffen. Met 1 prik zijn we dus al beschermd, maar niet voldoende. Onze afweer tegen het virus is dan nog niet volledig opgebouwd. Er bestaat dus een kleine kans dat u tussen de 2 prikken in alsnog ziek wordt van het virus. Het zal in veel gevallen in mindere mate zijn en niet vaak leiden tot een ziekenhuisopname, u heeft immers al antistoffen in uw lichaam.

Halen 2e prik na corona?

Dan rijst de vraag, heeft uw lichaam na de 1ste prik en corona voldoende antistoffen opgebouwd zodat u de 2e prik niet hoeft te halen? Het advies is toch om de 2e prik wel te halen. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar hoe het met onze afweer is gesteld nadat we de eerste prik hebben gekregen en daarna besmet raken. Dus om zeker te zijn dat u goed beschermd bent is het advies om de 2e prik in dit geval wel te halen.

Medische (hoog)risicogroepen

Wat wel blijft staan is als u in de 6 maanden voor u het eerste vaccin krijgt corona heeft gehad, dat u maar 1 prik nodig heeft. Volgens de Gezondheidsraad is het doorlopen van het virus en het vaccin voldoende afweer om goed beschermd te zijn. Het lichaam heeft tijdens de besmetting al antistoffen aangemaakt. Uitzonderingen zijn er voor mensen die in een medische (hoog)risicogroep vallen en een minder sterk afweersysteem hebben. Zij worden geadviseerd de 2e prik wel te halen ook al hebben ze corona gehad.

(Bron: RIVM, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    madeliev says:

    Ik vraag me af of dat wel aangetoond is; de stelling dat wanneer je het laatste half jaar corona hebt gehad, dan beschermd bent.Met 1 prik kunt volstaan. Er zijn gevallen bekend dat men na een half jaar nog antistoffen had, maar ook gevallen die dat niet hebben, die na 3 maanden een bloedtest hebben ondergaan en dat er niets aan te tonen viel. De conclusie werd dan getrokken dat die personen dus geen corona hadden gehad, terwijl die personen wel terdege de klachten hadden die bij corona passen. En daar nog steeds mee worstelen.
    Ik had liever gezien dat de Gezondheidsraad diegenen die het laatste halfjaar corona hebben gehad, aan zou raden een bloedtest via de huisarts aan te vragen, zodat je na uitslag van een feit uit kunt gaan en niet van een aanname.

    Theoreactie says:

    De vraag is of een tweede prik nadat je corona hebt gehad nodig is. Een heldere reactie is er niet omdat wij er nog te weinig vanaf weten . Ook is er hierdoor al onduidelijkheid over het komende EU reis formulier. Als hierop staat dat je twee prikken moet hebben gehad om te mogen reizen dan heb je dus pech met slechts 1 prik. Maar zo dom zullen ze in de EU toch niet zijn?
    Overigens, ik ga er vanuit dat mijn huisarts weet wat zij doet qua prikken en vaccin, daar vertrouw ik op.