Koude handen en voeten? Zo voorkomt u ze
Publicatiedatum: 17 december 2022
Bepaalde lichaamsdelen, zoals handen en voeten, worden eerder koud dan de rest van het lichaam. Maar waarom is dit zo? En hoe voorkomt u dat uw handen en voeten koud worden?
Bloedcirculatie
Bij lage temperaturen moet uw lichaam harder werken om warm te blijven. Uw lichaam probeert daarom warmte te besparen en pompt het meeste bloed naar de essentiële organen. Denk bijvoorbeeld aan uw hart en hersenen. Uitstekende lichaamsdelen, zoals handen en voeten, krijgen hierdoor minder bloed. Uw handen en voeten worden daarom sneller koud dan andere lichaamsdelen.
Naast de kou zijn er nog andere verklaringen voor een verminderde doorbloeding. Als u bijvoorbeeld last heeft van winterhanden- en tenen, spataderen, diabetes, een hart- of vaatziekte, het fenomeen van Raynaud of als u rookt, is de kans groot dat u snel koude handen of voeten krijgt. Heeft u langdurig last van koude handen of voeten, maar weet u niet waarom? Het kan zijn dat u onderliggende klachten heeft. Het is daarom raadzaam om bij langdurige klachten een bezoek te brengen aan de huisarts.
Tips tegen de kou
Voorkomen is meestal beter dan genezen. Maar hoe zorgt u ervoor dat u geen koude handen en voeten krijgt? Er zijn een paar dingen die u kunt doen.
Verwarmende voeding
Van een warme kruidenthee of een hartige soep zullen uw handen en voeten het warmer krijgen dan van koud voedsel. Sommige kruiden en specerijen werken zelfs verwarmend. Gember, zwarte peper, en kaneel stimuleren bijvoorbeeld de bloedsomloop. Door de juiste voeding te kiezen stimuleert u dus al uw bloedsomloop voor u zelfs de deur uit bent.
Handschoenen
Het dragen van handschoenen lijkt logisch, maar toch moet u hiermee opletten. Allereerst is het belangrijk dat uw handschoenen warm, ademend, water- en winddicht zijn. Het vasthouden van de warmte is immers net zo belangrijk als het buitenhouden van de kou. Daarnaast kunt u kiezen voor verwarmende handschoenen. Zo hoeft uw lichaam minder hard te werken en zijn uw handen toch warm. Ook is het zaak om niet te strakke handschoenen te dragen. Deze snijden de bloedcirculatie van uw handen juist af.
Als u echt goed uw handen wilt verwarmen, kies dan voor wanten. Deze houden uw handen nog beter warm dan gewone handschoenen.
Sokken dragen
Dikke sokken lijken warmer voor uw voeten, maar te dikke sokken werken averechts. Hetzelfde geldt voor dubbele sokken. Beiden kunnen de doorstroming van het bloed belemmeren. Voorkom dus dat uw sokken of schoenen te strak zitten en houd genoeg ruimte over.
Overigens is het materiaal van de sok ook belangrijker dan de dikte van het materiaal. Wol isoleert bijvoorbeeld goed en houdt warmte vast. Het nadeel is dat u hier ook sneller van gaat zweten. Natte voeten koelen weer eerder af dan droge voeten. Thermosokken zijn daarom een goed alternatief voor wollen sokken. Deze houden uw voeten warm en zorgen niet snel voor zweetvoeten.
In beweging blijven
Zoals eerder genoemd, is het het belangrijkst dat u uw bloedsomloop stimuleert. Op deze manier krijgt u het vanzelf wat warmer. Probeer dus niet te lang stil te zitten of te staan, maar blijf in beweging. U kunt ook uw handen en voeten masseren om de bloedcirculatie te bevorderen.
(Bron: Margriet, Cosmopolitan, A.Vogel. Foto: Shutterstock)