Knarst u ’s nachts met uw tanden? Zo komt u er vanaf
Publicatiedatum: 30 januari 2020
Krijgt u weleens te horen dat u met uw tanden knarst in uw slaap, of heeft u zelf het idee dat u deze vervelende gewoonte heeft? Gelukkig kunt u tandenknarsen voorkomen, wij vertellen u hoe.
Overdag hoofdpijn
Wordt u soms wakker met hoofdpijn of pijn aan uw kaken? Dan zou het kunnen dat u met uw tanden knarst in uw slaap. Zelf heeft u dit ’s nachts vaak niet door, maar het kan overdag wel voor klachten zorgen. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van het nachtelijk tanden knarsen?
Stress
De voornaamste reden van tandenknarsen is stress. Wanneer u gestrest bent, geeft het lichaam meer adrenaline en cortisol af. Deze 2 stofjes laten de hartslag en bloeddruk stijgen en geven ons meer energie. Omdat uw lichaam terwijl u slaapt in de ruststand verkeerd kan die energie niet altijd goed worden afgevoerd door bijvoorbeeld beweging. Daarom resulteert het vaak in spanning in de kaak en kauwspieren, waardoor sommige mensen met hun tanden gaan knarsen.
Een tic
Daarnaast kan tandenknarsen een tic zijn, net zoals nagelbijten of met je voet op de vloer tikken. Maar ook het drinken van alcohol en cafeïne, bepaalde medicatie, roken en een slecht gebit kunnen ervoor zorgen dat u ’s nachts met uw tanden knarst.
De oplossing
Naast dat tanden knarsen, omdat het soms behoorlijk wat geluid kan maken, onprettig kan zijn voor een eventuele bedpartner, kan deze nachtelijke gewoonte ook pijnlijk zijn voor de knarser zelf en kan het knarsen schade aan de tanden veroorzaken. Dit kunt u tegengaan door tijdens het slapen een bitje te dragen. Dit bitje voorkomt niet alleen schade aan uw tanden, maar verlicht ook de spanning op uw kaakspieren. Deze bitjes kunt u bij uw tandarts op maat laten maken, maar u kunt ze ook aanschaffen bij een drogisterij.
Levensstijl aanpassen
Als u veel last heeft van tandenknarsen kan het ook helpen om uw levensstijl aan te passen door minder alcohol en cafeïne te drinken en eens in de zoveel tijd proberen te ontstressen, de kans is groot dat het tandenknars probleem zich dan uit zichzelf oplost.
(Bron: Plein.nl, Santé)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat leuk dat jullie hier aandacht aan geven. Wij leiden al ruim 10 jaar tandartsen op voor het behandelen van bruxisme, kaakgewrichtsklachten, uitstralingsklachten en spierspanningshoofdpijn met o.a. het toepassen van botox. De therapeutische toepassing van botox (botulinetoxine) is minder bekend, echter ruim 70% van onze patiënten heeft hier baat bij. Voor mensen met een tandartsverzekering worden deze kosten vergoed. In onze cursus voor tandartsen behandelen wij ook patiënten. Mensen die klachten hebben kunnen zich bij ons opleidingscentrum implacademy melden.