Knakkende knieën? Hierdoor kan dat komen
Publicatiedatum: 22 maart 2022
U staat op van de bank en hoort een knak of gekraak in uw knie. Geen zorgen, u bent echt niet de enige, iedereen heeft weleens een knakkende of krakende knie. Wij zochten uit waardoor dat kan komen en of dit kwaad kan.
Heel normaal
Om te beginnen knakken en kraken alle gewrichten weleens. Volgens de Fysioclub, een fysiotherapiepraktijk met vestigingen in meerdere provincies, is dat volkomen normaal. U moet u pas zorgen maken als uw knie ook pijn doet en stijf aanvoelt. Is dat het geval? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut of huisarts.
Belaste knieën knakken
Dat uw knie een knakkend of krakend geluid maakt kan komen door uw knieschijf. Deze ligt in een geul van uw bovenbeen. Onder en boven uw knieschijf zitten lagen kraakbeen die ervoor zorgen dat u soepel kunt bewegen. Maar doordat u uw knie belast, worden deze lagen minder egaal. Dat is helemaal niet erg, maar daardoor kunnen deze lagen een ribbelige structuur krijgen wat zorgt voor meer frictie wanneer u uw knieën belast. En dat zorgt voor zo’n knakkend of krakend geluid.
Knak en kraak door artrose
Een andere oorzaak van knakkende en krakende knieën kan artrose zijn. Ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Uit onderzoek van het Amerikaanse en in reumatologie gespecialiseerde Baylor College blijkt dat 75 procent van de proefpersonen met knakkende en krakende knieën hier last van hebben. Ook blijkt dat de andere deelnemers 2 keer zoveel kans hebben om binnen 1 jaar artritis (gewrichtsontstekingen) te ontwikkelen.
Afname gewrichtsvloeistof
Knakkende knieën hoeven niet door artrose of uw kraakbeen te ontstaan. Het kan ook liggen aan een vermindering van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof zorgt namelijk voor de smering van uw gewrichten. Ook kan de vloeistof ‘waterig’ worden bij een slechtere doorbloeding. Wanneer dat het geval is, kunt u het geknak zelfs nog beter horen, omdat een waterige vloeistof beter geleid.
Knakkende knieën door hypermobiliteit
Tot slot kan hypermobiliteit een oorzaak zijn van een knakkende of krakende knie. Hypermobiliteit komt volgens ReumaNederland vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Bij hypermobiliteit zijn uw pezen en gewrichtsbanden te soepel. Dit zorgt ervoor dat uw gewrichten niet genoeg ondersteuning krijgen en ze te beweeglijk worden. Dit kan zonder klachten verlopen, maar het kan pijn gaan doen aan uw gewrichten of spieren. Ook kunnen deze sneller overbelast raken en kunnen er tijdens het bewegen knakken ontstaan.
(Bron: ReumaNederland, Thuisarts, De Fysioclub, Margriet / Foto: Shutterstock)