Klagen kan heel gezond zijn
Publicatiedatum: 14 februari 2020
Hoewel er soms niets lekkerder is dan even klagen, wordt het door veel mensen toch gezien als iets negatiefs. En dat terwijl klagen in sommige gevallen toch echt heel gezond is. Dat blijkt onderuit onderzoek van verschillende wetenschappers over de hele wereld.
3 type klagers
Klagen kan heel fijn zijn, maar de manier waarop het gebeurt is wel erg belangrijk. In een artikel in de Amerikaanse krant The New York Times wordt gesproken over 3 type klagers: degene die negatieve gevoelens meteen op tafel gooit, degene die klaagt over iets omdat diegene op zoek is naar een oplossing en de persoon die in negatieve gevoelens blijft hangen en ze telkens weer opnieuw benoemd.
Emoties op tafel
Degene die negatieve emoties graag direct op tafel gooit is volgens een Amerikaans onderzoek uit 2013 goed bezig. Wetenschappers van verschillende universiteiten onderzoeken meer dan 10 jaar lang wat het onderdrukken van (negatieve) gevoelens kan doen met de gezondheid. De resultaten liegen er niet om. “Emoties onderdrukken vergroot de kans op een vroegtijdige dood”, aldus de onderzoekers. Volgens de studie zorgt het uitspreken van negatieve emoties ervoor dat iemand deze gevoelens sneller achter zich kan laten. De negativiteit krijgt dan een podium, waardoor de kans dat ze in het hoofd blijven ronddolen kleiner is. Voelt u zich niet prettig bij het delen van emoties met anderen? Dan kan het volgens de Amerikaanse psychotherapeut en schrijver Tina Gilbertson al helpen als u in elk geval zelf erkent dat u ergens mee zit.
Zoeken naar oplossingen
De oplossingsgerichte manier van klagen is ook positief, omdat degene die ‘klaagt’ hierdoor zoekt naar een oplossing voor het negatieve. Een voorbeeld: u vindt het vervelend dat uw kinderen alleen langskomen als het hun uitkomt, maar u weet niet zo goed hoe u dit ter sprake moet brengen. Voor advies wendt u zich tot een vriend of vriendin en legt de situatie uit. U zult dan waarschijnlijk beginnen met ‘klagen’ over uw kinderen, maar vraagt daarna dus wat deze persoon in kwestie zou doen. Dan bent u bezig met het zoeken naar een oplossing, wat goed is. Dit wordt door wetenschappers gezien als de meest gezonde vorm van klagen, omdat dit ook daadwerkelijk iets oplevert.
Allen negatieve energie
Wat minder gezond is, is in negativiteit blijven hangen. Mensen die dit doen kunnen dat soort emoties niet loslaten en brengen ze te pas en te onpas ter sprake. Volgens wetenschappers aan de universiteit van Leuven kan dit bijdragen aan een depressie en ook voor anderen is het niet leuk om telkens weer te beginnen over die ene negatieve gebeurtenis. Zij moeten immers steeds hetzelfde aanhoren, waardoor zij het op een gegeven moment zat zijn. Zodoende kan het blijven hangen in negativiteit ook grote invloed hebben op het sociaal leven. Mensen die vaak blijven hangen in negativiteit doen er goed aan om het hetgeen waarmee zij zitten onder ogen te komen, zodat zij aan een oplossing kunnen werken.
(Bron: Sage Journals, The New York Times, Margriet, Purewow, Sciencedirect.com)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zie je nu wel: Ik ben gezond bezig.