Dementie

Kijken in het jaar 2040: steeds meer ouderen en ouderdomsziektes

Nederlanders worden steeds ouder en dat betekent dat er in de toekomst meer mensen last krijgen van ouderdomsziektes zoals dementie en artrose. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de volksgezondheid in het jaar 2040.

Gevolgen van ouderdom

De afgelopen jaren is het aantal 65-plussers met 20 procent gestegen. Op dit moment is de gemiddelde Nederlander langer gepensioneerd dan dat hij of zij als adolescent of kind door het leven gaat. Omdat er steeds meer ouderen zijn, komen ziektes zoals dementie ook vaker voor. Op dit moment is het al de voornaamste doodsoorzaak onder ouderen, maar in 2040 gaan er volgens het RIVM 3 keer zoveel mensen aan overlijden dan in 2017.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderdomsziektes zoals diabetes, gezichts- en gehoorstoornissen en gewrichtsaandoeningen in het jaar 2040 steeds vaker voorkomen.

Levensverwachting schiet omhoog

Het RIVM presenteert iedere 4 jaar een onderzoek waarin de instantie vooruitblikt op de toekomst, zodat beleidsmakers weten waar ze aan toe zijn. In het onderzoek wordt niet alleen maar gekeken naar welke ziektes er opkomend zijn, maar bijvoorbeeld ook naar de levensverwachting. Volgens het RIVM worden Nederlanders in 2040 gemiddeld 86 jaar. Op dit moment is de levensverwachting 81,5 jaar. Ook weet het gezondheidsinstituut te vertellen dat het aantal 100-jarigen bijna verviervoudigd is in 2040.

Volgens het RIVM voelen ouderen zich in de toekomst net zo gezond als nu, of zelfs gezonder. Wel krijgen bijna alle ouderen een chronische aandoening, maar hierdoor laten zij zich niet beperken. Het RIVM zegt dat mensen die in 2040 tot de categorie ‘ouderen’ behoren, pas na hun 75ste aan vitaliteit inleveren.

Wilt u het volledige onderzoek inzien? Dan kunt u terecht op de site van het RIVM.

(Bron: RIVM, Trouw)

Geef een reactie

Reactie

    Rieja says:

    Laat het RIVM de link maar eens toegeven met alle draadloze radiogolven in ons milieu. Ze weten het wel maar laten de onderzoeken in dezen links liggen. Gezondheid en economie blijkt nog steeds erg moeilijk om de prioriteit naar de gezondheid te leggen.