gezondheidszorg

‘Kennis over gezondheidszorg versnipperd’

De decentralisatie van de gezondheidszorg van landelijke overheid naar gemeentes loopt niet altijd vlekkeloos. Zo ook niet op het gebied van gezondheidszorg, stelt het Rathenau Instituut. Dit onderzoeksbureau is naar buiten gekomen met een nieuw rapport waarin zij schrijven dat de kennis over dit onderwerp versnipperd dreigt te raken.

Beleid maken wordt moeilijker

Dit komt volgens het instituut omdat ook de onderzoeksverantwoordelijkheden zijn overgeheveld naar de gemeentes, maar de bureaus die de onderzoeken normaal uitvoeren niet. Denk hierbij aan het Trimbos-insituut of het RIVM. Daardoor moeten gemeentes eigen onderzoeken opzetten en de resultaten daarvan worden vaak niet landelijk gedeeld. De kennis over de gezondheidszorg  dreigt hierdoor versnipperd te raken, zegt het Rathenau Instituut. Een riskante ontwikkeling, want de kans bestaat dat er gebrek aan kennis is bij het maken van het landelijke beleid op het gebied van gezondheidszorg. Dit wordt van oudsher gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

Onhandig

Naast riskant, is het ook erg onhandig dat de gemeenten de kennis niet kunnen delen. Volgens het Rathenau Instituut kan het voorkomen dat verschillende gemeenten hetzelfde onderzoeken.

Advies

Om dit voortaan te voorkomen, moet de landelijke overheid ervoor zorgen dat gemeenten in staat zijn om kennis beter te delen, vinden de onderzoekers van het Rathenau. De verantwoordelijkheid om dit te regelen ligt volgens de organisatie bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Of en wanneer zij dit gaan oppakken, is nog onduidelijk.

(Bron: Website Rathenau Instituut, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Kost geld. Zal dus niét worden opgepakt!