erwtensoep

Kant en klaar of zelfgemaakt: hoe gezond is erwtensoep?

De herfst- en wintermaanden zijn voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met een kom erwtensoep of snert. Hoe gezond dit gerecht is hangt af van hoe het gemaakt is. Komt het kant en klaar uit de supermarkt of bereidt u het zelf? En wat is dan de verhouding groente, vlees en zout?

Dit maakt erwtensoep gezond

Eerst het goede nieuws. Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index. Dit houdt in dat de koolhydraten erin relatief langzaam in het bloed worden opgenomen.

Naast spliterwten bevat een rijk gevulde erwtensoep doorgaans ook wortel (dat rijk is aan bètacaroteen), prei (vooral het donkergroene gedeelte bevat veel vitamines en mineralen), knolselderij (bevat onder andere veel vitamine K) en bladselderij (wat rijk is aan antioxidanten). Deze ingrediënten bevatten allemaal weinig calorieën, terwijl het verzadigingsgevoel wel hoog is en ze daarnaast allerlei gunstige stoffen bezitten.

Dit maakt erwtensoep minder gezond

Om extra smaak te verkrijgen wordt naast een bouillonblokje vaak ook nog extra zout toegevoegd. Om het zoutgehalte binnen de perken te houden kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen een half bouillontablet met minder zout te gebruiken. En de smaak op een andere manier toe te voegen, door bijvoorbeeld wat extra laurierblaadjes mee te laten trekken en wat extra bladselderij toe te voegen.

Vlees

Vaak worden aan erwtensoep verschillende soorten vlees toegevoegd, zoals rookworst, spekjes en varkenspootjes of krabbetjes. Die laatste maken de erwtensoep dikker door de gelatine die erin zit. Tegenover Nu.nl leggen Patricia Schutte van het Voedingscentrum en diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen uit waarom rookworst erwtensoep minder gezond maakt. Zo vertelt Schutte dat rookworst niet in de Schijf van Vijf staat. Het gaat hierbij namelijk om bewerkt vlees. Dit bevat vaak veel zout en rood vlees. Van rood vlees is inmiddels bekend dat het het risico op beroertes, diabetes type 2 en darmkanker verhoogt. Rookworst bevat daarnaast relatief veel verzadigd vet. Zowel Schutte als Klaassen vinden de magere varianten een gezondere optie, maar het blijven bewerkte producten met veel calorieën en teveel zout. Een vegetarische variant heeft als voordeel dat het minder verzadigd vet bevat, maar ook deze versie bevat vaak nog veel zout. Toch hoeft u het vlees echt niet achterwege te laten als u dit er graag in heeft. Als u volgens de Schijf van Vijf eet, dan is er ruimte om 3 tot 5 keer per dag iets kleins buiten de schijf te eten en daarnaast 3 keer per week iets groters, zoals een rookworst of spekjes, stelt Schutte.

Kant en klare soep

Bij kant en klare erwtensoep heeft u geen invloed op de ingrediënten. De hoeveelheid groenten kan daardoor tegenvallen. Ook worden er middelen toegevoegd voor de houdbaarheid en bevat het meestal suiker en andere smaakversterkers. Bovendien bevat het vaak relatief veel zout en en kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep. Een zelf bereide soep is daarom meestal een gezondere optie.

Eindoordeel

Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. Als u let op de hoeveelheid zout en vlees in de soep is erwtensoep dus zeker gezond. En het hartverwarmende gevoel dat het met zich meebrengt is sowieso onbetaalbaar.

Lees ook: is snert hetzelfde als erwtensoep?
Dit is waarom u vaker roggebrood zou moeten eten.
En bekijk lekkere recepten voor erwtensoep.

(Bron: DrogeSpieren.nl, Voedingscentrum, Nu.nl, peulvruchten.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Maartje70 says:

    Ik kook het al 45 jaar zonder zout. Weleens van Lavas gehoord? Ook gedroogd te kopen.

      Frans Koster says:

      Prima idee en neem wat sellerie zout!

    Willie Wie says:

    verse maggiplant of -poeder?
    ik bliefde als kind al niet van die “gemalen troep” wat bewerkt vlees blijkt te heten.
    doe mij maar ’n lekkere hamschijf of anders krabbetjes of speklapjes………………
    uit blik? ik zou ’t mijn kat nog niet geven: gewoon alles lekker vers hoor en leuk om te doen ook.
    verder gebruik ik al járen bouillonblokjes met minder zout om te koken. ben begonnen met 1 blokje (toen nog voor 3 kids) en langzamerhand van 1/2 naar 1/3 naar 1/4 naar soms nog maar de helft van 1/4 met de aardappels of de rijst bij de groenten in 1 pan. laatst vergeten met bloemkool en aardappels, dat was echt niet lekker! er moet nèt ’n beetje zoutigs bij zitten.
    trouwens: ’n hamschijf is ook heel lekker als ie 2 uurtjes gesudderd heeft…………………….. hamlap is meer voor de roerbak of shoarma en niet als ouwe schoenzool bij aardappels met groenten.

    Sylvana2 says:

    Erwtensoep is supergezond, bevat veel vitaminen, behalve vitamine C. Vitaminen C verdwijnt bij koken. Naast erwtensoep gebruik ik daarom een smoothy en veel rauwkost. Ik ben daarom nooit meer ziek, ik ben 85 jaar.