Naar cookieinstellingen
erwtensoep

Kant en klaar of zelfgemaakt: hoe gezond is erwtensoep?

De herfst- en wintermaanden zijn voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met een kom erwtensoep of snert. Hoe gezond dit gerecht is hangt af van hoe het gemaakt is. Komt het kant en klaar uit de supermarkt of bereidt u het zelf? En wat is dan de verhouding groente, vlees en zout?

Dit maakt erwtensoep gezond

Eerst het goede nieuws. Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index. Dit houdt in dat de koolhydraten erin relatief langzaam in het bloed worden opgenomen.

Naast spliterwten bevat een rijk gevulde erwtensoep doorgaans ook wortel (dat rijk is aan bètacaroteen), prei (vooral het donkergroene gedeelte bevat veel vitamines en mineralen), knolselderij (bevat onder andere veel vitamine K) en bladselderij (wat rijk is aan antioxidanten). Deze ingrediënten bevatten allemaal weinig calorieën, terwijl het verzadigingsgevoel wel hoog is en ze daarnaast allerlei gunstige stoffen bezitten.

Dit maakt erwtensoep minder gezond

Om extra smaak te verkrijgen wordt naast een bouillonblokje vaak ook nog extra zout toegevoegd. Om het zoutgehalte binnen de perken te houden kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen een half bouillontablet met minder zout te gebruiken. En de smaak op een andere manier toe te voegen, door bijvoorbeeld wat extra laurierblaadjes mee te laten trekken en wat extra bladselderij toe te voegen.

Vlees

Vaak worden aan erwtensoep verschillende soorten vlees toegevoegd, zoals rookworst, spekjes en varkenspootjes of krabbetjes. Die laatste maken de erwtensoep dikker door de gelatine die erin zit. Tegenover Nu.nl leggen Patricia Schutte van het Voedingscentrum en diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen uit waarom rookworst erwtensoep minder gezond maakt. Zo vertelt Schutte dat rookworst niet in de Schijf van Vijf staat. Het gaat hierbij namelijk om bewerkt vlees. Dit bevat vaak veel zout en rood vlees. Van rood vlees is inmiddels bekend dat het het risico op beroertes, diabetes type 2 en darmkanker verhoogt. Rookworst bevat daarnaast relatief veel verzadigd vet. Zowel Schutte als Klaassen vinden de magere varianten een gezondere optie, maar het blijven bewerkte producten met veel calorieën en teveel zout. Een vegetarische variant heeft als voordeel dat het minder verzadigd vet bevat, maar ook deze versie bevat vaak nog veel zout. Toch hoeft u het vlees echt niet achterwege te laten als u dit er graag in heeft. Als u volgens de Schijf van Vijf eet, dan is er ruimte om 3 tot 5 keer per dag iets kleins buiten de schijf te eten en daarnaast 3 keer per week iets groters, zoals een rookworst of spekjes, stelt Schutte.

Kant en klare soep

Bij kant en klare erwtensoep heeft u geen invloed op de ingrediënten. De hoeveelheid groenten kan daardoor tegenvallen. Ook worden er middelen toegevoegd voor de houdbaarheid en bevat het meestal suiker en andere smaakversterkers. Bovendien bevat het vaak relatief veel zout en en kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep. Een zelf bereide soep is daarom meestal een gezondere optie.

Eindoordeel

Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. Als u let op de hoeveelheid zout en vlees in de soep is erwtensoep dus zeker gezond. En het hartverwarmende gevoel dat het met zich meebrengt is sowieso onbetaalbaar.

Lees ook: is snert hetzelfde als erwtensoep?
Dit is waarom u vaker roggebrood zou moeten eten.
En bekijk lekkere recepten voor erwtensoep.

(Bron: DrogeSpieren.nl, Voedingscentrum, Nu.nl, peulvruchten.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Maartje70 says:

    Ik kook het al 45 jaar zonder zout. Weleens van Lavas gehoord? Ook gedroogd te kopen.

      Frans Koster says:

      Prima idee en neem wat sellerie zout!

    Willie Wie says:

    verse maggiplant of -poeder?
    ik bliefde als kind al niet van die “gemalen troep” wat bewerkt vlees blijkt te heten.
    doe mij maar ’n lekkere hamschijf of anders krabbetjes of speklapjes………………
    uit blik? ik zou ’t mijn kat nog niet geven: gewoon alles lekker vers hoor en leuk om te doen ook.
    verder gebruik ik al járen bouillonblokjes met minder zout om te koken. ben begonnen met 1 blokje (toen nog voor 3 kids) en langzamerhand van 1/2 naar 1/3 naar 1/4 naar soms nog maar de helft van 1/4 met de aardappels of de rijst bij de groenten in 1 pan. laatst vergeten met bloemkool en aardappels, dat was echt niet lekker! er moet nèt ’n beetje zoutigs bij zitten.
    trouwens: ’n hamschijf is ook heel lekker als ie 2 uurtjes gesudderd heeft…………………….. hamlap is meer voor de roerbak of shoarma en niet als ouwe schoenzool bij aardappels met groenten.

    Sylvana2 says:

    Erwtensoep is supergezond, bevat veel vitaminen, behalve vitamine C. Vitaminen C verdwijnt bij koken. Naast erwtensoep gebruik ik daarom een smoothy en veel rauwkost. Ik ben daarom nooit meer ziek, ik ben 85 jaar.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.