huisdieren coronavirus

Kan uw huisdier ook besmet raken met het coronavirus?

Het nieuwe coronavirus maakt wereldwijd mensen ziek, maar hoe zit dat eigenlijk met dieren? Zijn dieren ook vatbaar voor dit virus? En wat is er waar van de veronderstelling dat dieren het virus juist verspreiden?

Feiten over het coronavirus

Er zijn al veel dingen duidelijk over het coronavirus. Zo weten we dat het de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, wat koorts, hoesten en kortademigheid kan veroorzaken. Ook weten we dat de eerste uitbraak in december 2019 plaatsvindt in of rondom de Chinese stad Wuhan. Vanaf daar verspreidt het zich snel over de wereld, waardoor er nu ruim 114.500 mensen ziek zijn. Ook weten we dat de meeste mensen milde klachten krijgen, maar dat verzwakte of oudere mensen er ook aan kunnen overlijden. Ongeveer 4.000 mensen zijn inmiddels aan het virus overleden. Genezen is ook mogelijk. 64.000 mensen zijn weer beter nadat zij het virus opliepen.

Geen gevaar voor dieren

Wat we nog niet zeker weten is of het coronavirus ook dieren ziek kan maken. Volgens het het landelijk Informatiecentrum voor gezelschapsdieren (LICG) is dit zeer onwaarschijnlijk. “Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen. Er is op dit moment echter geen bewijs dat ook het nieuwe coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren kan infecteren en ziek maken”, schrijft de organisatie op de eigen website.

Kunnen dieren en mensen elkaar besmetten?

Volgens het informatiecentrum, dat een initiatief is van het ministerie van Landbouw en de Dierenbescherming, spelen dieren waarschijnlijk ook geen rol bij het verspreiden van het virus. Daar is geen enkel bewijs voor, zegt het LICG. “De overdracht van het virus lijkt vooralsnog dus alleen van mens op mens te gaan.”

Dit laatste is een interessante veronderstelling, zeker omdat er nu wordt aangenomen dat het virus via een vleermuis bij een mens in China terecht is gekomen. Wie iets verder graaft, ziet dat deze theorie niet helemaal op feiten berust. Zo zegt Thijs Kuiken, hoogleraar bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC in Rotterdam, tegen de Volkskrant, dat het nog niet zeker is dat de vleermuis de bron van het virus is. “Dat hoefijzerneuzen verdacht zijn, komt doordat andere coronavirussen, die lijken op 2019-nCoV, eerder in deze vleermuizen gevonden zijn.”

Besmet? Vermijd contact

Omdat er nog veel onduidelijk is, is het volgens het LICG wel handig als besmette mensen contact met hun huisdieren mijden. “Hoewel er geen meldingen zijn van dieren die ziek zijn door COVID-19, is het verstandig dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.” Het is in zo’n geval wellicht handig om iemand anders voor uw dier te laten zorgen.

Bent u zelf niet besmet,maar heeft u het idee dat uw huisdier in contact is geweest met iemand die wel besmet is met het coronavirus en ontwikkelt uw dier opeens onverklaarbare gezondheidsklachten? Raadpleeg dan uw dierenarts.

Meer weten over het coronavirus bij dieren?

Wilt u meer weten over het coronavirus bij dieren? De beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, houdt de ontwikkelingen in de gaten.Het artikel dat het LICG op de website heeft staan is onder meer gebaseerd op de informatie die is vrijgegeven door deze vereniging.

(Bron: KNMvD, LICG, Universiteit Utrecht, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Juul deBruyn says:

    Ik ben blij dat ik deze blog tegenkwam. Eerlijk gezegd was ik bang dat huisdieren het virus kunnen overbrengen, want mijn buurvrouw heeft drie honden. Ik denk direct aan de veiligheid van mijn kinderen. Ik voel mij wat beter nu na het lezen van deze blog. Dank je voor het delen van deze informatie. Ik zal deze blog onder mijn vrienden en familie delen, want het is belangrijke informatie.

      MAX Vandaag says:

      Beste Juul deBruyn, bedankt voor uw reactie. Er is na het schrijven van dat artikel nog wat meer bekend geworden: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/coronavirus-en-uw-huisdier-dit-is-wat-we-nu-weten/ Wellicht goed om ook nog even te lezen.