Kaakholteontsteking
Kaakholteontsteking komt vaak voor. Iedereen is wel een paar keer per jaar verkouden en 2-3% van deze mensen krijgt een acute kaakholteontsteking als gevolg.
Holtes
De neus is verbonden met een aantal holtes in de schedel. De kaakholtes links en rechts naast de neus, de voorhoofdsholtes boven de ogen en dan nog een holte in het zeefbeen, diep achterin de neus. De neus is bekleed met slijmvlies en dat loopt door in die holtes. Als u verkouden wordt, door een virus, dan raakt ook het slijmvlies van die holtes ontstoken. Het kan zijn dat een allergie ervoor zorgt dat het slijmvlies opzwelt. Er wordt dan meer slijm geproduceerd, u krijgt een loopneus en als dat wat dikker wordt is het snot. Dat ontstaat dus ook in die holtes en kan zich daar ophopen als de uitvoergang geblokkeerd is.
Functie van de holtes
Wat de functie van de holtes is, is niet duidelijk. Ze worden in de loop van het leven aangelegd. De kaakholtes ontwikkelen pas helemaal als de tanden en kiezen uitgegroeid zijn, voorhoofdsholtes ontstaan pas in de puberteit. We denken dat die holtes een rol spelen bij de reuk, bij de stem en de temperatuurregulatie van de hersenen, maar vooral om het hoofd minder zwaar te maken; een massief bot zou te zwaar zijn om de hele dag rechtop te houden.
Hoe ontstaat een kaakholteontsteking?
Het begint eigenlijk altijd met een verkoudheid: snot, niezen, verstopte neus, verminderde reuk. Het snot loopt er van voren uit, maar ook van achteren de keel in. Daardoor gaat u hoesten. Als het slijmvlies van de holte opzwelt, raakt het nauwe verbindingskanaaltje met de neus vaak verstopt en dan kan het slijm er niet meer uit. Dat komt dan onder druk te staan en dat doet zeer. Dat kan ook voelen als kiespijn of het gevoel dat de tanden en kiezen eruit gedrukt worden. Pijn in het aangezicht, in het voorhoofd, vooral bij bukken of kauwen. Vaak ook koorts. Het snot kan waterig zijn, maar ook wat gelig of wat groen. De kleur van het snot heeft overigens verder geen betekenis, het zegt niets over een eventuele oorzaak.
Behandeling
Houd de neus open. Dat kan door de neus te spoelen met zout water: een theelepeltje zout in een glas warm water oplossen en dat opsnuiven of in de neus druppelen. Daarmee maakt u de neus mechanisch schoon. U kunt ook neusdruppels kopen bij de drogist of de apotheek. Daardoor slinkt het slijmvlies en krijgt u meer lucht. Ook het buisje naar de holte gaat dan open staan en zo kan de holte leeglopen. Stomen met warm water kan ook verlichting geven. Dat werkt doordat de waterdruppeltje het slijm wat dunner maken, waardoor het er makkelijker uit komt. En natuurlijk kunt u ook een pijnstiller nemen: paracetamol helpt dan prima.
Als de koorts langer dan 5 dagen blijft of als u opnieuw koorts krijgt nadat die was verdwenen. Als de klachten langer dan 14 dagen blijven of als ze vaker dan 3 keer per jaar optreden, dan is het goed om dit met de huisarts te bespreken. In sommige gevallen antibiotica helpen. Voor een normale kaakholteontsteking geld dat het vanzelf over moet gaan.
Dit onderwerp is behandeld in Tijd voor MAX op 2 maart 2010.