brandnetels

Jeukende of prikkende bultjes door brandnetels? Wat helpt daar tegen?

Een brandnetel wordt niet voor niets netel genoemd. De brandhaartjes op de bladeren veroorzaken bij aanraking een vervelende jeuk, die zelfs als pijnlijk kan worden ervaren. De planten zijn hiermee voorzien om zich tegen vraat door planteneters te beschermen. Helaas komen wij mensen er ook weleens mee in aanraking. Wat u dan kunt doen om de klachten te verlichten, vertellen we in dit artikel.

Hoe lang blijven bultjes door brandnetels jeuken?

Brandnetels groeien vaak aan de randen van wandelpaden en als u even niet oplet, dan kan het zomaar gebeuren dat u er met uw blote arm of been mee in aanraking komt. Binnen korte tijd kunt u dan te maken krijgen met een rode, gezwollen en jeukende huid. Gelukkig trekken de jeuk- en pijnklachten over het algemeen binnen een uur alweer grotendeels weg.

Gebruik geen water

Water zorgt niet voor verlichting wanneer u bent geprikt door brandnetels, het kan er juist voor zorgen dat het vervelende gevoel nog uren blijft doortintelen. Spoel de huid dus niet direct af nadat u met de prikkelende planten in aanraking gekomen bent. Ook krabben helpt niet en kan het juist alleen maar erger maken. Net zoals bij een muggenbult het geval is.

reuzenberenklauw
Lees ook: Waarom de reuzenberenklauw ook gedroogd gevaar oplevert

Wat helpt wel bij jeuk van brandnetels?

Wilt u het niet uitzitten, tot het effect van de brandhaartjes is uitgewerkt? Dan zijn er verschillende middeltjes en oplossingen om de klachten in de tussentijd te verminderen:

  • Een zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula.
  • Azijn: dep de huid met een doekje of wattenschijfje met natuurazijn.
  • Koelen met ijs.
  • Andere planten: weegbree, veldzuring, paardenbloem en hondsdraf.

Bent u geprikt door brandnetels, dan heeft u niet altijd zalf bij u en azijn of ijs al helemaal niet. Speur dan de omgeving af naar planten die verlichting kunnen geven. Pluk hier een blad van, kneus die tussen uw handen en wrijf ermee over de bultjes. Het werkt niet bij iedereen, en pas ook zeker op bij een gevoelige huid, maar sommige mensen ervaren dan een vermindering van de klachten. In het geval van de paardenbloem gaat het niet om het blad zelf, maar de gele bloem, die u over de bultjes moet wrijven. Pas wel op dat het witte melksap niet op uw kleding terecht komt, want dat gaat er lastig uit. Van de planten die hiervoor geschikt zijn, vindt u hieronder een foto, zodat u ze in de natuur kunt herkennen:

Weegbree (smalbladig)

weegbree tegen brandnetels

Weegbree (breedbladig)

Weegbree (breedbladig) tegen brandnetels

Veldzuring

Veldzuring in een weiland

Paardenbloem

bloeiende paardenbloemen

Hondsdraf

Hondsdraf tegen paardenbloemen

Jeuk door brandnetels voorkomen

Zeker wanneer u over smalle paden gaat lopen of al weet dan u van de paden af gaat, is het raadzaam om een lange broek te dragen. En als het weer het toelaat ook uw armen te bedekken. En houd anders uw armen zo veel mogelijk tegen uw lichaam aan tijdens het lopen. Ook kan het handig zijn om wanneer u gaat wandelen een tubetje zalf mee te nemen, mocht u toch geprikt worden en niet op zoek willen naar de juiste plantenbladeren.

jeuk eikenprocessierups
Lees ook: Dit helpt tegen jeuk door de eikenprocessierups

Brandnetels eten

Brandnetels zorgen niet alleen maar voor overlast. Ze zijn ten eerste onmisbaar voor een aantal vlindersoorten, waarvan de rupsen alleen de brandnetel eten. Daarnaast kunnen ze worden verwerkt in ons voedsel en er kan thee van worden gemaakt. Zo gauw ze worden gekookt of gedroogd, verliezen ze namelijk hun prikkelende eigenschap en kunnen ze veilig door ons worden gebruikt.

(Bron: Rode Kruis, Wandel.nl, RTL Nieuws, Hansaplast, BinnensteBuiten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    danyhenriette44 says:

    Een echt werkzaam huis- en keukenmiddel is in smeren met zeep. Dat weet ik uit ervaring, toen ik als klein kind in een greppel met hoge brandnetels viel. Een fles water en een stuk zeep doen wonderen: het zuur van de brandnetel en de base in de zeep reageren samen en vormen een zout. Het zelfde geldt als men per ongeluk in een mierennest gaat zitten.