Veteranenhond Laslo

Veteraan Robert: “Ik heb dankzij mijn veteranenhond Laslo veel meer rust in mijn lichaam”

Vrijheid. Vrijheid in bewegen, in denken, in zijn. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor iedereen. En ook al kunnen we ons in coronatijd iets minder vrij bewegen dan anders, vrij zijn we nog steeds. Maar dat geldt niet voor iedereen. Veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zijn alles behalve vrij. Zij hebben last van angsten, herbelevingen en paniekaanvallen, waardoor ze nauwelijks de straat nog op durven. Om die (bewegings)vrijheid enigszins terug te krijgen biedt een veteranenhond hulp. Uit eigen ervaring weet veteraan Robert Ghielen dat dit zo is. “Ik heb dankzij Laslo veel meer rust in mijn lichaam.”

De deksel was van de put

Robert Ghielen wordt in 2007 op missie gestuurd naar Uruzgan, Afghanistan. Sinds 2000 werkt hij bij de Luchtmacht. Tijdens zijn eerste uitzending wordt de helikopter waarmee hij onderweg is naar Tarin Kowt, beschoten. Na zijn werk voor Defensie gaat Robert aan de slag als ambulance-chauffeur. Maar daar komen tijdens zijn inzet bij een ernstig ongeval de traumatische ervaringen van Afghanistan naar boven. En die gaan niet meer weg. Nadat hij met hartklachten in het ziekenhuis belandt, komen de verhalen los. De deksel was van de put. “Ik moest gaan praten, emoties benoemen waarvoor ik bang was om ze toe te laten.”

Sluipmoordenaar

“PTSS is een soort sluipmoordenaar. Uiteindelijk zijn het niet alleen de gebeurtenissen uit Afghanistan, maar ook alle stress en angsten die ik in de jaren daarna heb opgebouwd, die de emmer bij mij deden overlopen.” In 2015 start Robert met een intensief therapietraject. De stress ervaart Robert met name in de nacht. Hij heeft dan last van herbelevingen. Hiervoor heeft hij onder andere 1,5 jaar lang EMDR-therapie gekregen om de traumatische ervaringen een plek te geven. Dat is ten dele gelukt, het is nog niet helemaal uit zijn systeem.

“Hij is mijn maatje, mijn alles”

Voor Robert blijkt de veteranenhond Laslo de uitkomst. Veteranen(hulp)honden worden speciaal opgeleid om bijvoorbeeld nachtmerries te herkennen, houden mensen op afstand en zorgen voor ontspanning en afleiding bij woede of angst. Krijgt Robert een herbeleving ’s nachts, dan maakt Laslo hem voor die tijd wakker zodat Robert daarna weer rustig verder kan slapen. De honden worden getraind om hun baas uit spannende situaties te halen en van weg te houden. Zo krijgt de veteraan zijn vrijheid weer terug. “Het is mijn maatje, het is mijn alles. Soms heb ik nog steeds stressmomenten en herbelevingen, maar ik heb veel meer rust in mijn lichaam.”

Walk4Veterans

Het trainen en opleiden van deze veteranenhonden is intensief en kostbaar. Om extra geld in te zamelen is door Walk4Veterans in dit jaar van 75 jaar vrijheid, een unieke sponsorwandeltocht opgezet. Door te wandelen, hard te lopen of op een andere manier in beweging te komen, wordt geld ingezameld voor de training en plaatsing van een veteranenhond. 75 dagen, 75 kilometer wandelen, hardlopen of een andere manier van bewegen voor 75 euro sponsorgeld. Door de coronacrisis is het voornamelijk een virtuele wandeltocht geworden en heeft iedereen het op zijn eigen manier gedaan. Robert heeft bijvoorbeeld 75 kilometer op slippers gelopen en heeft daar in totaal 1581 euro mee opgehaald.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kijk voor meer informatie over de wandelingen van Walk4Veterans en hoe u het opleiden van veteranenhonden kunt steunen op de website van Walk4Veterans.

Over het belang van de veteranenhond vertel Robert Ghielen op 11 september 2020 in Tijd voor MAX.

Geef een reactie