Is leeftijd van 122 jaar de limiet?
Publicatiedatum: 30 september 2016
In de vorige eeuw schoot de levensverwachting van de mens ongekend snel omhoog. Dat leidde tot de veronderstelling dat door goede voeding en medische zorg de mens nog behoorlijk ouder kon worden. Volgens wetenschappers is er echter een natuurlijke limiet.
Oudste mens
De Française Jeanne Calment stierf in 1997 na een leven van 122 jaar en 5 maanden. De kans dat iemand dat overtreft, is bijzonder klein. Wetenschappers beschouwen dit namelijk als de natuurlijke limiet. Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar leven en dood door wetenschappers aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. Het verslag daarvan is te lezen in het toonaangevende Britse natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.
Levensverwachting
Na het 100ste jaar neemt de levensverwachting razendsnel af, melden de onderzoekers en de kans dat iemand de leeftijd van de Française overtreft, is nihil. Per mens is die kans ongeveer 1 op 10.000. Uitgesloten is het dus niet…
80-plussers
Maar dat we steeds ouder zijn geworden is een feit. De Europese Unie telde vorig jaar bijna 27 miljoen 80-plussers, 7 miljoen meer dan in 2005. Hun aandeel in de totale bevolking steeg van 4,0 naar 5,3 procent. In Nederland woonden in 2015 bijna 735.000 mensen van 80 jaar of ouder, een aandeel van 4,3 procent. Dat waren er 10 jaar eerder nog ruim 537.000. Deze cijfers komen uit een rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober 2016.
Vrouwen
De vergrijzende bevolking is (deels) het gevolg van een stijgende levensverwachting. In alle 28 EU-landen worden vrouwen ouder dan mannen. Ongeveer 2 op de 3 80-plussers zijn vrouw.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We worden steeds ouder, maar onder welke omstandigheden? Zelf kom ik al 24 jaar in centra voor ouderen.
Door de jaren heen zie je veel oudere komen en gaan.Vele bewoners worden ook vertrouwder met vaste bezoekers,vertellen o.m.hoe ze het ouder worden ervaren,daarbij komt o.m. het medicijngebruik naar voren.
Met verbijstering hoorde ik wat deze oudjes aan medicatie naar binnen moesten werken,het was een maaltijd op zich.
Ja,.. we worden ouder maar onder welke omstandigheden word het leven als maar verder opgerekt,er word gesproken over de kwaliteit van leven wat door ’n ieder anders word ervaren/beoordeeld, met alle respect.
Maar ,…hoe jammerlijk te zien, hoe mensen het leven soms slijten,als dolende afhankelijk,..en vol gepropt met medicijnen achter de rollator strompelend,afwezig zittend aan tafel.Kijkend in hun ogen,..het spreekt boekdelen van geestelijk leed.
Onze vader is bijna 92 jaar geworden,waarvan hij 24 jaar verbracht in het verzorgingstehuis,we waren mantelzorgers,deden vele bijdragen om zijn leven te veraangenamen.
Tijdens ’n gesprek gaf ik hem te kennen, dat bij mij niet de behoefte bestond om onder dergelijke voorwenselen/ omstandigheden oud te” willen” worden.Voor mij lijkt het tegenwoordige beleid/omstandigheden eerder een hel op aarde.
Medici,..pillendraaiers ze rekken het leven tot in het oneindige,waarbij ik me menigmaal afvraag mogen we eigenlijk nog wel gewoon dood gaan zonder dat er eindeloos aan ons gesleuteld(verdient) word? Kunnen we als”de tijd voor ons lichaam naderd” de dood ook accepteren als deel van ons leven?
Dat er nu meer VROUWEN (statistieken)ouder zijn,zal ook veranderen,de jongere generatie vrouwen leeft onder omstandigheden die veel meer van hun vergt als mannen in onze huidige samenleving,..de toekomst zal dat uitwijzen!!
Ps: a propo hebben regering/pensioenfondsen de toekomstige ouderdomsgelijkheid(tussen man/vrouw statistisch doorberekenend in de dekkingsgraad?Trouwens”kleine bijkomstigheid”voor bijbel kenners onder ons,..staat er niet geschreven dat God ingreep en de mens zijn leeftijd begrensde tot 120 jaar?Knap als welke het kunnen overstijgen!
Zou zeggen heren wetenschappers/doctoren houd op voor God te spelen,het eindeloos sleutelen tot/naar het eeuwige moet geen verdienmodel worden!!!