Hyperbare zuurstoftherapie
Wanneer duikers te snel omhoog komen, kunnen ze last krijgen van decompressieziekte. Dit kan opgelost worden met hyperbare zuurstoftherapie. Maar gebleken is dat deze zuurstoftherapie ook een gunstig effect heeft bij een aantal andere aandoeningen.
Decompressieziekte
In een hyperbare kamer, een drukcabine, kan onder verhoogde omgevingsdruk 100 procent zuurstof worden toegediend. Dit kan bijvoorbeeld een uitkomst bieden als duikers te snel omhoog komen. Ze krijgen dan last van decompressieziekte. In de bloedvaten ontstaan stikstofbelletjes doordat de druk onder water hoger is dan aan de oppervlakte. Het gevolg kan een tia of een dwarslaesie zijn. In een hyperbare kamer worden de luchtbelletjes kleiner en verdwijnen na een paar behandelingen. In Nederland zijn er 11 ziekenhuizen met een hyperbare kamer, waarvan er in 3 ook duikproblemen worden behandeld.
Genezen van wonden
Naast decompressieziekte kan de zuurstoftherapie ook helpen bij mensen met slecht genezende wonden. Bijvoorbeeld wonden ten gevolge van bestraling bij kanker. Bij de bestraling wordt ook het omliggende gezonde weefsel bestraald. Dit lijdt soms jaren later tot pijn, het niet genezen van wonden, ontstekingen en woekering van bindweefsel waardoor de huid verhardt. Uiteindelijk kan het weefsel zelfs afsterven. In zulke gevallen is het essentieel om het zuurstoftekort zo snel mogelijk op te heffen. Dat kan met hyperbare zuurstoftherapie.
Hoe gaat zuurstoftherapie in zijn werk?
In de drukcabine wordt de omgevingsdruk opgevoerd tot 2,5 bar. Dat is te vergelijken met de druk van 15 meter onder water. Wanneer men onder die druk 100 procent zuurstof toegediend krijgt, dan komt er 12 keer meer zuurstof het bloed in dan normaal. De zuurstof kan op deze manier zelfs het beschadigde weefsel bereiken, het zuurstoftekort opheffen, zorgen dat er nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt, bloedstamcellen naar het ‘getroffen gebied’ voeren en witte bloedcellen activeren. Het weefsel zal zich hierdoor weer (deels) herstellen.
Diabetespatiënten kunnen ook baat hebben bij zuurstoftherapie. Hun vatenstelsel is vaak niet optimaal, waardoor wonden slecht helen. Bij een bacteriële infectie kan dit zelfs tot amputatie leiden. De zuurstoftherapie zorgt er bij hen voor dat de wond of infectie als het ware van binnenuit wordt bestreden. De zuurstoftherapie kan ook nog helpen bij een zuurstoftekort in spierweefsels na een ernstig ongeluk, koolmonoxidevergiftiging, na een huidtransplantatie of bij ontstekingen met bijvoorbeeld een vleesetende bacterie.
Behandeling
De patiënt wordt in een grote afgesloten cabine geplaatst in een comfortabele stoel. Over het algemeen kunnen er 12 mensen tegelijk in. De deuren worden hermetisch afgesloten en dan wordt de druk in het eerste kwartier verhoogd tot 2,5 atmosfeer. Vervolgens krijgt u een teken om een zuurstofmasker op te zetten. Via dit masker krijgt u 100 procent zuurstof toegediend. Van tevoren wordt geoefend met het ‘klaren’ van de oren, want door de druk kunnen de oren dichtgaan. De druk is te vergelijken met het stijgen en landen in een vliegtuig. Een behandeling duurt ongeveer 1 uur en 50 minuten. Tijdens de behandeling houdt u via een intercom contact met de verpleegkundigen. Zij houden overigens met camera’s het hele proces in de gaten. Om de 20 minuten wordt er 5 minuten lang een ‘luchtstop’ gehouden. Dat komt er gewone lucht in het masker en kunt u het ook even afzetten. Dit is om te voorkomen dat er een zuurstofvergiftiging optreedt. Uiteindelijk wordt de druk weer langzaam afgebouwd. De meeste patiënten moeten ongeveer 6 tot 8 weken dagelijks (maandag t/m vrijdag) behandeld worden.
Risico’s
De risico’s aan deze behandeling zijn klein. Bij mensen met hartfalen, onbehandelbare epilepsie, ernstig overgewicht of implantaten die niet drukbestendig zijn, wordt deze therapie over het algemeen ontraden. Dat geldt ook voor tijdens de zwangerschap. Verder zijn er weinig risico’s of bijwerkingen. Sommige mensen ervaren tintelingen in de vingers, wazig zien, transpireren of misselijkheid. U kunt ook wat oorklachten krijgen, en door het effect van zuurstof op de ooglens kunt u tijdelijk wat slechter (of beter!) zien. U kunt wat last hebben van gewichtsverlies of vermoeidheid, maar dat stopt zodra de behandeling is beëindigd. En zeldzame gevallen kunt u last krijgen van zuurstofvergiftiging, maar ook daar houdt u niets aan over. Het is nog wel belangrijk om te vermelden dat u zeker 2 uur vóór en 2 uur ná de behandelsessie niet mag roken, anders heeft de behandeling die dag geen zin gehad.
Dit onderwerp wordt behandeld in Tijd voor MAX op dinsdag 26 september 2017.
—
Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen
U kunt van dinsdag 26 september tot woensdag 27 september 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over hyperbare zuurstoftherapie. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 27 september 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.
U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dag dokter Ted, Hyperbare zuurstoftherapie kan riskant zijn voor mensen met implantaten. Vallen hieronder ook implantaten in de mond onder? Ik bedoel dus die kiezen / tanden vervangen.
Dat soort implantaten zijn geen probleem. Wanneer een implantaat vervolgbaar is, wordt het afgeraden.
Dat soort implantaten zijn geen probleem. Wanneer een implantaat vervormbaar is, wordt het afgeraden.
Dag dokter,
mijn linker long is beschadigd na het verwijderen van ontsteking materiaal na een long punctie.
Deze long neemt geen zuurstof meer op maar beweegt nog wel gewoon.
Kan dat herstellen met deze therapie?
Mvg,
Rob Hartland
Voor zover ik weet helpt het daar niet voor. Misschien moet u het nog eens navragen bij uw longarts.
Mijn moeders teenwond wil niet helen; vandaar
waarschijnlijk amputatie of grote aderomplanting. Tevens is dementie van toepassing. Is deze therapie te doen voor haar?
En waar kan het?Dichts bij Leeuwarden.
Gr
M.Wouda
Ik weet dat het in het ziekenhuis in Sneek kan. Het is wel inspannend, dus ik vraag mij af of zij dat aan kan.
Helpt de zuurstoftank ook voor MS.
Nee, helaas niet.
Beste dokter van Essen,
Ik ben 65 jaar en precies 25 jaar geleden is een sarcoom uit mijn linkerbeen verwijderd en ben ik na bestraald. Ik heb hieraan blijvend lymfe oedeem overgehouden en sinds ongeveer 7 jaar ook claudicatio in mijn linker onderbeen die volgens mijn behandelend specialist het gevolg is van de bestraling 25 jaar geleden. Hij durft ook niet meer in dat gebied te opereren. Ook heb ik een aantal keren erysipelas gehad, de laatste keer ongeveer 2 jaar geleden maar de huid op mijn linker onderbeen blijft sindsdien erg rood. Ook ben ik al enige tijd onder controle voor diabetes. Ik draag nu een drukkous en extra bandage tegen de lymfe oedeem. Kunt u op grond van deze informatie een indicatie geven of de zuurstof therapie zou kunnen helpen?
Ik ben bang van niet. Als het bot is aangetast, zou het wel kunnen helpen. Ook wanneer er niet genezende wonden zouden zitten. Voor lymfoedeem helpt het niet. Ook niet als het door wondroos is verergerd. Die elastische drukkous is wel een goed idee.
Hallo dokter.
Mijn vraag is of die zuurstof ook baat heeft bij een beschadigde blaas en veelvuldig blaasontsteking vanwege de bestraling.
Dat zou heel goed kunnen. De uroloog kan dat goed beoordelen.
Hallo dokter Ted,
Zou deze therapie ook kunnen helpen tegen de pijn van en de atrofie en dystonie door dystrofie? Ook wel CRPS genoemd.
Dat zou mooi zijn, want het is een zeer vervelende aandoening. Maar helaas, ik zie die aandoening niet in het lijstje van toegestane indicaties staan.
hoe kom ik in aanmerking voor deze behandeling.
Ben eerst bestraald, na 7 jaar een Hyvu behandeling ondergaan.
Heb heel veel last van overgevoelige en actieve darmen. Heb gemiddeld 6 a 7 maal per dag onlastingen.
Dat kan een maagdarmleverarts goed beoordelen door met een endoscopie het slijmvlies in uw endeldarm te bekijken. Zou ik zeker een keertje bespreken.
Dag dokter,
Zijn er gegevens bekend van deze therapie tav fibrose.
Mvg
grijs
Nee, daarover is mij niets bekend. Waarschijnlijk werkt het daar niet omdat bij fibrose wel voldoende bloedtoevoer is.
Dag dokter,
Werkt hyperbare zuurstoftherapie ook voor nah na een herseninfarct?
Dank voor uw reactie!
Ik denk het niet. Het is in elk geval geen officiële indicatie. Ingroei van nieuwe bloedvaatjes in afgestorven hersenweefsel zal mijns inziens niet tot nieuwvorming van werkende hersencellen leiden.
Hallo dokter Ted, Is Hyperbare zuurstoftherapie ook geschikt voor mensen die last hebben van dementie? En zo ja, voor welke vormen van dementie?