Hulp-app bij ongewild urineverlies en plasklachten
1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 tot 5 mannen van boven de 40 jaar hebben last van plasklachten en ongewild urineverlies. Veel mensen gaan met deze klachten naar de huisarts. Maar in sommige gevallen is er iets aan te doen en daar is nu een een site en gratis app voor om u daarbij te helpen.
Aandrang- en inspanningsincontinentie
Vormen van incontinentie komen veel voor, vooral bij vrouwen maar ook bij mannen. Meestal is het niet ernstig maar wel erg lastig en het kan mensen sociaal behoorlijk in de weg zitten. Er zijn 2 soorten te onderscheiden: aandrangincontinentie, waarbij u urine verliest als u aandrang heeft om te plassen. Vaak plassen komt daarbij veel voor. Soms wel meerdere keren per uur. De blaas geeft dan te vroeg een te sterk signaal af naar het brein. En dan is er inspanningsincontinentie, waarbij u urine verliest tijdens het sporten of bijvoorbeeld als u moet niezen of lachen. Dit komt door het slapper worden van de bekkenbodemspieren.
Site en app
Bij beide vormen van urineverlies is er door oefeningen iets aan te doen. Die oefeningen kunt u via de huisarts of fysiotherapeut leren, maar er is nu ook een site en een app. De afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het UMCG heeft een trainingsprogramma ontwikkeld die u als app kunt downloaden. De site URinControl.online kunt u als site bezoeken en via de app Gezondheidsmeter (via de App-store en via Google-play gratis te downloaden). Het enige wat u hoeft te doen in is een gratis account maken. Dit geldt voor zowel de site als de app.
De oefeningen
Bij aandrangincontinentie zijn dat uitstel-oefeningen om de blaas te trainen om niet te vroeg te reageren op het signaal dat de blaas vol is. Dat uitstellen doet u elke dag een beetje langer. In de app of op de site houdt u bij hoe het met u gaat en ziet u de voortgang. Na ongeveer 2-3 maanden heeft u meer controle over het plassen en geen last meer van urineverlies. Bij inspanningsincontinentie zijn de bekkenbodemspieren verslapt, maar die kunt u trainen. Elke dag een paar keer oefenen helpt om urine niet meer te verliezen op momenten dat u dat niet wilt. Dit houdt u bij in de app, waar u uw vorderingen kunt volgen. Ook die oefeningen leveren na 2-3 maanden resultaat op.
Plasklachten bij mannen zijn divers: incontinentie, moeite met uitplassen, vaak kleine beetjes moeten plassen. Daarom bevat de app voor mannen naast de oefeningen om de blaas te trainen en de oefeningen om de bekkenbodemspieren sterker te maken ook andere oefeningen en (leefstijl)adviezen.
Houdt urineverlies aan?
Heeft u na een week of 8 het idee hebt dat het geen verbetering oplevert, dan kunt u natuurlijk alsnog naar de huisarts gaan en die kan u doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een bekkenbodemtherapeut. De werking van deze app/site is voor vrouwen inmiddels goed onderzocht en uit dat onderzoek blijkt dat hij echt helpt. Dat komt omdat met deze app een persoonlijk trainingsschema wordt op gesteld, op maat gemaakt.
Mannen gezocht voor verder onderzoek
Zoals gezegd de app werkt voor vrouwen goed, voor de ontwikkeling van de app voor mannen is nog aanvullend onderzoek nodig. Het UMCG is daarvoor op zoek naar mannen die deel willen nemen. In dat onderzoek vergelijken ze 2 benaderingen: zorg via de eigen huisarts en de benadering met de app. Ze kijken naar verbetering of genezing van de plasklachten, de kwaliteit van leven van de patiënt, gebruikersgemak en ervaringen van begeleiding met een app ten opzichte van contact met een zorgverlener en de zorgkosten.
Niet voor iedereen
Niet iedereen kan eraan meedoen. Mannen die al medicijnen gebruiken voor hun plasklachten bijvoorbeeld kunnen niet deelnemen. Of mannen die minder dan een jaar geleden ervoor naar de huisarts zijn geweest, die prostaatkanker hebben, geopereerd zijn aan de urinewegen en zo zijn er nog een aantal uitzonderingen. Het gaat bij het ontwikkelen van de app om de wat eenvoudigere vormen van plasklachten. Bij vermoedens van een ernstige oorzaak moet u natuurlijk wél echt naar de huisarts gaan.
Dokter Ted van Essen bespreekt dit onderwerp op 26 april 2022 in Tijd voor MAX.
(Bron: Tijd voor MAX, dokter Ted van Essen, URinControl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb ook al enige tijd last van (licht) urineverlies. Ik loop er wel voor bij de huisarts en fysio, maar ik durf nu in ieder geval weer gewoon naar buiten dankzij mijn Entusia onderbroeken. Ze kosten wel wat maar dat vind ik het zeker waard om me geen zorgen te hoeven maken als ik met vrienden of familie weg ben, of gewoon maar naar de supermarkt…
Besteld op medicijndoos.nl/product-page/entusia-wasbaar-ondergoed-voor-urineverlies
Sterkte aan iedereen die hier hinder van ondervind.
Beste MaxDoh, fijn dat er extra ondersteuning is met dit soort ondergoed. Ik benadruk graag dat elke vorm van opvangmateriaal goed is om te gebruiken, maar niet als vorm van behandeling. Goed om te lezen dat u ook behandeling krijgt voor het probleem. Teveel mannen en vrouwen weten niet dat die behandelingen er zijn.
Bij mij (man) eidde de nekkenbodemtherapie bij het vaak en weinig plassen tot nul resultaat. Na veel aandringen bij de uroloog werd er een scan gemaakt. De uitslag van de scan was prostaatkanker. Na een operatie en straks nog 35 bestralingen moet het goed komen. Mijn advies: vraag om een scan en start met de therapie. Dan kom je er vanzelf achter wat goed voor jou is.
Beste Buzio, wat ontzettend naar voor uw man (en u). Prostaatkanker is zelden de oorzaak van plasklachten, maar prostaatkanker komt wel voor. Volgens de richtlijnen van huisartsen en urologen is een standaard onderzoek naar prostaatkanker niet nodig. Maar ik kan me voorstellen dat u daar met deze ervaring anders over zal denken.
Als de prostaatkanker plasklachten geeft is het meestal wel voelbaar bij lichamelijk onderzoek. Ik hoop dat het snel goed gaat met uw man. De app die wij onderzoeken is niet geschikt voor mannen die voor prostaatkanker worden behandeld, omdat door die behandeling de bekkenbodem (inclusief de prostaat) heel anders functioneren dan bij mannen zonder prostaatkanker.
Het was best ingewikkeld om bij de app te komen. Uiteindelijk kwam ik via de max site op Gezondheidsmeter.nl
Daar op internet account aangemaakt.
Ik vond dat je wel erg veel gegevens moest invoeren……
Uiteindelijk mijn account weer laten verwijderen.
Je kon zelfs via deze site naar gegevens huisarts….dat is nogal wat
Ik verwachtte een eenvoudige app met wat oefeningen en niet een geheel dossier.
Beste mevrouw Nieuwenhuis, graag geef ik een korte toelichting op uw reactie. We hebben de app niet in de app-store kunnen plaatsen vanwege de kosten daarvan. Door de samenwerking met Gezondheidsmeter kunnen we de app zonder kosten aanbieden voor onbepaalde tijd. Daarvoor moet inderdaad een account worden aangemaakt, waarvoor enkele stappen moeten worden gezet.
Hiermee krijgt u meer opties (zoals toegang tot uw eigen gegevens bij de huisarts), maar daar hoeft u geen gebruik van te maken. Maar door die opties is wel meer persoonlijke informatie nodig. Het moet natuurlijk wel zeker zijn dat u alleen bij uw eigen gegevens kan komen en niet bij de gegevens van iemand anders.
Met het account kunt u dus ook alleen de app gebruiken. Vanzelfsprekend kan u natuurlijk ook zorg vragen van uw huisarts, of aankloppen bij een bekkenfysiotherapeut. Daarvoor is geen verwijsbrief van de huisarts nodig.
Ik zit er nog steeds niet in en als ik de reacties lees heb ik er ook geen behoefte meer aan. 50 jaar geleden kreeg ik mijn eerste kind, na de bevalling onmiddellijk oefeningen voor de bekkenbodemspieren gedaan en tot op de dag van vandaag doe ik die nog steeds. Ik ga er maar mee door. Het werkt maar of het werkt als je oud bent voor je er aanbegint…… ik betwijfel het.
Beste Stans Myers, wat goed dat u direct na de bevalling gestart bent met bekkenbodemoefeningen. We denken dat dit de allerbeste benadering is, maar hiervoor is nog maar beperkt aandacht na bevallingen. Dat komt o.a. doordat een deel van de urine incontinentie na bevallingen spontaan verbetert. Maar een groot deel dus ook niet. Door die beperkte aandacht zijn er heel veel vrouwen die niet zoals u gestart zijn met oefeningen. Of het starten daarvan op late leeftijd ook effectief is, is niet heel goed bekend. Maar niet geprobeerd is zeker een gemiste kans. Er zijn gelukkig ook andere behandelingen (ook op latere leeftijd) waarmee incontinentie niet hoeft te worden geaccepteerd als “normaal”, maar het probleem verkleind kan worden.