Huisdieren in bed? Liever niet

Huisdieren in bed laten slapen? Het is beter van niet

De liefde voor onze huisdieren gaat ver. Vooral met onze honden en katten hebben we een bijzondere band. Die band gaat soms zover dat we het huisdier ook bij ons in bed laten slapen. Klinkt lief en onschuldig, maar dat is het allerminst. Want huisdieren dragen infectieziektes met zich mee, die zij op deze manier eenvoudig overdragen van dier naar mens. Het RIVM waarschuwt daarom om onze huisdieren niet in bed te nemen. 

De mand geeft een goed beeld

De Universiteit van Utrecht heeft in 2009 onderzoek gedaan naar de ligplaats van honden en katten. Uit het onderzoek blijkt dat de viervoeters nog wel eens wat met zich meedragen. Wat ze in de mand aantreffen, geeft een goed beeld van wat ook in bed gevonden wordt. Van de onderzochte honden en katten slaapt maar liefst 20 procent bij het baasje in bed, van de katten is dat 30 procent.

hond slaapplaats huis
Lees ook: Wat is de beste slaapplaats voor uw hond in huis?

Zoönosen

Waarom is het zo onhygiënisch en zelfs gevaarlijk om uw huisdieren in bed te nemen? Uw huisdier draagt bacteriën met zich mee. Deze kunnen infectieziektes veroorzaken die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Dit zijn zogeheten zoönosen. Belangrijke overdragers van zo’n zoönose, zijn de mug en de teek. Zij nemen het geïnfecteerde bloed tot zich en als ze ons steken dragen ze het over. Maar ook onze huisdieren nemen infectieziektes mee. Via hun poten, hun bek en via de vacht. En juist gedurende de nacht hebben bacteriën ruim de tijd om van de vacht over te stappen op onze huid.

Poepbacterie

Van de onderzochten katten en honden blijkt een ruime meerderheid de poepbacterie aan de voetzolen en in de bek te hebben. Niet vreemd, ze dragen immers geen schoenen als ze naar buiten gaan. En honden en katten wassen zich met hun tong, ook hun anus. En als ze nadien hun vacht reinigen, komen daar die bacteriën in terecht. Van deze poepbacterie kunnen we behoorlijk ziek worden. In de ontlasting van de kat komt de toxoplasmabacterie voor. Die is  zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Huidschimmels als ringworm

Een andere voorkomende infectie is de huidschimmel ringworm. Ook die wordt vaak door honden en katten overgedragen van dier naar mens. De dieren, en ook mensen, hoeven er geen last van te hebben, maar kunnen dan wel drager zijn. Ze kunnen andere dan weer besmetten. De schimmel herkent u aan de rode, ronde ringen die steeds groter worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. In principe gaat het vanzelf weer over. Maar mensen met en verminderde weerstand kunnen er een pijnlijke huidontsteking van krijgen.

Niet alleen honden en katten maken zich schuldig aan het overdragen van infectieziekten. Ook huisdieren als konijnen en cavia’s kunnen ze met zich meedragen. Ringworm wordt ook door konijnen en cavia’s overgedragen. Het is daarom aan te raden om na het aaien de handen te wassen.

huisdier aaien
Lees ook: Is het nodig om uw handen te wassen na het aaien van uw huisdier?

Zorg goed voor uw huisdieren

De waarschuwing om niet met uw huisdier te slapen, komt van het RIVM. Uit een recent rapport blijkt dat de zogenoemde opduikende zoönosen een risico vormen in Nederland. Hiertoe behoren ook het westnijlvirus en het coronavirus. De waarschuwing is niet bedoeld om huisdierbezitters bang te maken, maar wel alert. Zorg goed voor uw huisdier. Was vaker de handen na het aaien, behandel het dier tegen vlooien, wormen, controleer op teken en zorg dat het de gebruikelijke vaccins krijgt. Geef uw huisdier een mooie mand, hok of plek om te slapen, maar niet bij u in bed.

En laat u niet door uw hond (of kat) in uw gezicht likken. Want dezelfde bacteriën die de hond net van zich vacht heeft gelikt, komen dan op uw gezicht terecht en die kunnen ontstekingen veroorzaken.

(Bron: RIVM, Quest, Margriet, EditieNL)

Geef een reactie

Reactie

    ASIANSOULSEARCHER says:

    RIVM, waarschuwt de individuele burger tegen zoonosen maar de burger die veel dieren hebben mogen ongebreideld uitbreiden in aantallen dieren!
    Is dit niet kromt?