Hoog salaris moet verpleegkundigen lokken, maar vergroot het personeelsprobleem
Publicatiedatum: 12 juli 2017
Een groeiend aantal zorginstellingen zet lokkertjes in de vorm van hoge salarissen en andere gunstige arbeidsvoorwaarden in om verpleegkundigen aan te trekken. Zo wordt door deze instellingen het grote tekort aan verpleegkundig personeel opgelost, maar wordt het probleem op de plek waar zij vandaan komen nog groter.
Symptoombestrijding
Bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ en Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland luiden in het Financieele Dagblad de noodklok. Ze spreken van een structureel en urgent probleem binnen de sector. Een groeiend tekort aan verpleegkundigen dwingt zorginstellingen tot het geven van hogere salarissen, bonussen en zelfs huisvesting om personeel aan te trekken. Maar dat is “symptoombestrijding” en zorgt er alleen maar voor dat lonen verder stijgen, waarschuwt Klink. Met hogere lonen “lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van een plek waar ze anders zouden werken”, zegt Kersten. De werkdruk wordt daardoor steeds hoger van zittend personeel met leegloop als gevolg, vult Klink aan.
Onnodige zorg aanpakken
Volgens oud-minister van Volksgezondheid Klink is het “juist belangrijk om te kijken waar onnodige zorg wordt geleverd en waar het personeel dus onnodig wordt ingezet.” Zo wil Klink bijvoorbeeld een verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en de wijkverpleging, om de personele druk in ziekenhuizen te verlagen. Klink en Kersten pleiten voor betere samenwerking op regionaal niveau en tussen zorgverzekeraars en gemeenten om het probleem aan te pakken. De schaarste aan verpleegkundigen zorgt volgens hen anders in toenemende mate voor duurdere zorg en langere wachtlijsten.
(Bron: ANP, fd.nl)
Lees ook: Extra personeel verpleeghuizen komt er, nu de wijkverpleging nog
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Jaja, dus als ik het goed begrijp zijn zorginstellingen genoodzaakt in hun budget snoepjes en extraatjes te zoeken en te bieden om de “beschikbare” krachten naar zich toe te lokken. Die komen dan van andere plaatsen waar vanaf dat moment dus tekorten gaan ontstaan. Onze oud minister doet hier daarom het voorstel om “een en ander” tot overbodige zorg te verklaren en de “restproblemen” over te hevelen naar de velden van huisartsen en wijkverpleging. En dat zijn geloof ik de clubs die een paar MAX artikelen geleden al hebben gemeld dat het water ze aan de lippen staat en ze toe zijn aan geldelijke ondersteuning. Gevoeglijk kunnen we dus concluderen dat-tie goed bezig is, die Klink. Wie weet werkt ’t. Beetje dreigen met langere wachtlijsten en nog meer kosten, moet lukken!