Hoge bloeddruk vaak erfelijk, waar moet u op letten?
Publicatiedatum: 4 april 2023
Een hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, is een veelvoorkomende aandoening en vaak erfelijk. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders lijdt eraan. Boven de 60 jaar is dat zelfs 1 op de 2.
Hoge bloeddruk erfelijk
Het is lang niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van hoge bloeddruk. Wel is aangetoond dat het in bepaalde families vaker voorkomt en vaak erfelijk is. Naast erfelijke aanleg kunnen er risicofactoren aan de orde zijn. Andere oorzaken kunnen zijn: een ongezonde leefstijl, medicijnen of een te grote inname van drop of zoethout(thee).
Wat is er van een hoge bloeddruk te merken?
Van een verhoogde bloeddruk merkt u vaak niets, u ‘voelt’ het niet en er zijn geen duidelijke symptomen. Maar op de langere termijn is verhoogde bloeddruk wel degelijk schadelijk voor uw lichaam. Het is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In het geval van een extreem verhoogde bloeddruk kunnen er wel klachten ontstaan. Zoals duizeligheid, hoofdpijn, kortademigheid, rusteloosheid en oogklachten.
Bloeddruk regelmatig controleren
Omdat zoveel mensen met een hoge bloeddruk te maken krijgen en het vaak erfelijk is, is het raadzaam om regelmatig te controleren. Maar minstens 1 keer per jaar. Dat geldt nog extra voor mensen met diabetes, met een te hoog cholesterolgehalte of bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Dat controleren kan via uw huisarts, maar ook gewoon thuis. Als u weet dat uw bloeddruk verhoogd is, kunt u er wat aan doen. Allerlei factoren, zoals het moment van de dag, medicijngebruik en emoties hebben invloed op de bloeddruk. Daarom is het zaak om op meerdere momenten en over meerdere dagen te meten. In een eerder artikel vertellen we er meer over.
Wat is er aan een hoge bloeddruk te doen?
Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven om de bloeddruk omlaag te brengen. Daarvoor zijn verschillende opties. Zo kan hij of zij plastabletten voorschrijven, die vocht afvoeren waardoor de bloeddruk daalt. Ook kan worden gekozen voor bloedvat-verwijders, waardoor het hart minder hard hoeft te pompen en de bloeddruk eveneens daalt. Er zijn ook nog hartslag-vertragende bètablokkers, of calcium-antagonisten: die verwijden de bloedvaten en laten het hart minder hard pompen. Veel van deze medicijnen hebben wel wat bijwerkingen.
Uw dokter zal daarom altijd en een gezondere leefstijl adviseren. Dat wil zeggen minder zout en suiker gebruiken, minder rood vlees, meer vezels, voldoende groente en fruit, stoppen met roken, minderen met alcohol, minstens een half uur per dag stevig bewegen, afvallen bij overgewicht en stress vermijden. In een eerder artikel vertellen we welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
(Bron: archief, Hartstichting, NOS, UMCG, Thuisarts, Margriet. Foto: Shutterstock)