Buitenlucht winter

Hoeveel minuten in de buitenlucht heeft u dagelijks nodig?

In de wintermaanden is het uiteraard minder verleidelijk om naar buiten te gaan dan in de zomer. Maar toch blijft het belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen. Waarom is het goed voor u om buiten te zijn en om buitenlucht binnen te laten, ook in de winter? En hoeveel minuten in de buitenlucht heeft u per dag nodig? Wij leggen het uit.

Tussen 11.00 en 15.00 de buitenlucht in

In de winter, als de zon minder fel schijnt, krijgt u minder vitamine D binnen dan in de zomer. Daar komt bij dat we gemiddeld 90 procent van de tijd binnen doorbrengen, zoals we in dit artikel uitleggen. Het is daarom aan te raden dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur naar buiten te gaan, gedurende een kwartier tot een half uur. De aanwezigheid van het daglicht verhoogt de hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine in uw lichaam. Hoe meer u in aanraking komt met daglicht, hoe beter uw biologische klok functioneert en hoe beter u dus slaapt.

Buitenlucht is frisser dan de lucht in huis

Niet alleen het zonlicht, maar ook het contact met de buitenlucht is bevorderlijk voor uw gezondheid. Want de lucht binnenshuis is minder gezond dan de buitenlucht. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen”, vertelt de Delftse hoogleraar Philomena Bluyssen aan Holistik.nl.

Mocht u er toch niet gerust op zijn, dan kunt u via internet de kwaliteit van de buitenlucht in uw omgeving controleren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beveelt bijvoorbeeld de website luchtmeet.nl aan. Daarnaast geeft het RIVM waarschuwingen als er hoge concentraties smog en fijnstof in de lucht hangen.

Ventileren
Lees ook: Ventileren bij kou: tips voor een goede luchtkwaliteit bij zo min mogelijk warmteverlies

De voordelen van wandelen in de buitenlucht

Het contact met de frisse buitenlucht heeft bovendien hetzelfde voordeel als dieren knuffelen. Met wandelen in de buitenlucht breekt u het stresshormoon cortisol in uw lichaam af. U ontwikkelt daarnaast meer weerstand. Met vitamine D bouwt u aan een beter immuunsysteem, met het bewegen activeert u de witte bloedcellen in uw lichaam. Daarbij kunt u een onregelmatige ondergrond tegenkomen, waar u overheen moet lopen. Dat voelt misschien niet altijd comfortabel, maar u traint er wel extra veel spieren mee.

In de zomer: een half uur per dag

Wandelen of fietsen in de buitenlucht, het kan dus nooit kwaad. Naast de sociale interacties en het bewegen zelf biedt ook het contact met de frisse lucht meerdere voordelen. “De zomer is het aangewezen seizoen om lekker veel naar buiten te gaan. In principe is een half uur per dag stevig doorwandelen al voldoende om profijt te hebben van al deze voordelen”, vertelt Tugba Korkmaz Sahin, diëtist en leefstijlcoach bij zorgmiddelenleverancier Mediq.

blauwe
Lees ook: Blauwe (buiten)ruimtes goed voor ons welzijn

En in de winter?

Geldt in de winter hetzelfde? Een richtlijn om dan een x-aantal minuten buiten door te brengen is er niet. De luchtkwaliteit in de winter is niet per definitie beter of slechter dan in de zomer, laat een woordvoerder van het RIVM weten aan MAX Vandaag. Wel raadt het RIVM aan om regelmatig uw woning te ventileren en frisse buitenlucht binnen te laten. Mits de temperatuur en de energieprijzen het natuurlijk toelaten…

Daarnaast wijst dokter Ted van Essen op het gehalte vitamine D in uw lichaam, dat u aanmaakt als u buiten bent. “In de zomer is een paar keer 10 minuten per dag in zon daarvoor voldoende. Maar in de winter is de zon daarvoor te zwak en moet u dus vitamine D aanvullen vanuit de voeding of tabletjes als u tot de risicogroepen behoort”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Deze risicogroep bestaat onder meer uit mensen met een donkere of getinte huid, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70. Kort samengevat: u hoeft niet per se naar buiten in de wintermaanden, al kan een wandeling dan alsnog erg aangenaam zijn. Kijk in dat geval wel uit dat u niet te lang buiten in de kou of de regen blijft. En zorg dat u zich goed kleedt op lage temperaturen. Een verkoudheid heeft u zo te pakken in de winter…

(Bron: Archief, Holistik, RIVM, VICE, Mediq, Dokter Ted. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie