corona

Hoe zit het? Wie betaalt de zorgkosten als u corona krijgt in het buitenland?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Wie betaalt de zorgkosten als u corona krijgt in het buitenland?

Corona is er nog steeds

Hoewel de maatregelen versoepeld zijn, is het coronavirus niet weg. Sterker nog: het lijkt weer op te laaien in verschillende landen. Zo schrijft het AD op 19 juli 2020 dat in Frankrijk het aantal besmettingen weer toeneemt en dat dit toegeschreven wordt aan het toenemende toerisme. Ook in Spanje is de besmettingsgraad in sommige gebieden aan de hoge kant, waardoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies heeft meegegeven aan het gewest Segrià, in Catalonië. In buurland Portugal is na een nieuwe uitbraak het reisadvies voor de regio rondom hoofdstad Lissabon aangescherpt.

Besmet op vakantie

Gaat u op vakantie naar deze, of een andere Europese bestemming? Weet dan dat het niet ondenkbaar is dat u hier het coronavirus oploopt. Waarschijnlijk moet u dan een beroep moet doen op het zorgstelsel in het vakantieland. Dit kan een bezoekje aan de plaatselijke arts zijn, maar een ziekenhuisopname is natuurlijk ook niet uitgesloten. Wie betaalt deze zorg als u dit onverhoopt overkomt?

Zorg- en reisverzekering

In eerste instantie kunt u voor een vergoeding aankloppen bij uw zorgverzekering. Deze dekt niet alleen zorg in Nederland, maar ook in het buitenland. Er zit echter wel een adertje onder het gras, want uw verzekeraar vergoedt alleen tot het Nederlandse prijsniveau. Stel, u moet in Spanje een operatie ondergaan die in Nederland 1.500 euro kost en in Spanje 2.000, dan wordt er dus 500 euro niet vergoedt.

Wie wil voorkomen dat hij of zij de niet gedekte kosten zelf moet betalen, moet een aanvullende reisverzekering afsluiten met een module voor medische kosten. Zo’n extra verzekering is overigens geen garantie dat extra medische kosten sowieso worden betaald. Zo verzekeren reisverzekeraars lang niet altijd alle aanvullende kosten en het kan ook uitmaken waar u ziek wordt. Als u bijvoorbeeld moedwillig afreist naar een gebied met reisadvies oranje, is de kans aanwezig dat u niets vergoedt krijgt. Heeft u zo’n aanvullende reisverzekering? Dan is het raadzaam om eerst de specifieke coronavoorwaarden te lezen voordat u op reis gaat.

Zelf betalen

Als uw reisverzekering niet alle medische kosten vergoedt die uw zorgverzekering niet dekt, zult u ze zelf moeten betalen. In de meeste Europese landen is het prijsniveau vergelijkbaar of lager dan in Nederland, maar er zijn ook landen waar medische behandelingen vele malen duurder zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zwitserland en Noorwegen. Bovendien kan het zijn dat u in een land als Noorwegen wordt gevraagd om behandelingen contant te betalen, waardoor u het bedrag meteen moet kunnen ophoesten.

corona

Zorg in Noorwegen is een stuk duurder dan in Nederland.

Houd er ook rekening mee dat u in het buitenland zonder uw medeweten naar een privékliniek gebracht kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in Zuid-Europese landen en Turkije. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt, maar vermoedelijk heeft het ermee te maken dat Nederlanders betere zorg gewend zijn dan die geboden wordt in de staatsziekenhuizen in deze landen. De zorg in zo’n privékliniek is duurder en het kan zijn dat deze kosten niet vergoed worden als u afreist naar een land met code oranje en daar corona krijgt. Doorgaans wordt zorg in een buitenlandse privéklinieken wel gedekt door de reisverzekering als u medische kosten heeft meeverzekerd, maar ook dit kan verschillen per reisverzekering.

Overige kosten

Wie corona krijgt in het buitenland, krijgt vermoedelijk niet alleen te maken met medische kosten. Herstellen van corona duurt even en het kan dus zijn dat u langer in het vakantieland moet blijven dan gepland, waardoor u meer moet uitgeven dan vooraf gedacht. Voor deze kosten moet u zelf opdraaien, dus calculeer dit van tevoren in.

Conclusie:

Als u in het buitenland corona krijgt gaat u naar alle waarschijnlijkheid medische kosten maken. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten tot het Nederlandse prijsniveau. Als de behandeling die u moet ondergaan in het buitenland duurder is dan in Nederland, dan komt de reisverzekeraar in beeld. U kunt een aanvullende reisverzekering afsluiten die ook extra medische kosten dekt. Zo’n verzekering is overigens geen garantie dat alle extra kosten worden gedekt. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten tot een bepaald bedrag en het kan ook zijn dat u niets uitgekeerd krijgt als u moedwillig naar een plek met een oranje reisadvies bent gegaan en daar besmet raakt.

(Bron: ANWB, Independer, FBTO, EU, Ministerie van Buitenlandse Zaken, RTL, AD)

Geef een reactie