ehbo

Hoe zit het? Wat kunt u doen als u geen EHBO-certificaat heeft, maar wel eerste hulp moet verlenen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat kunt u doen als u geen EHBO-certificaat heeft, maar wel eerste hulp moet verlenen?

Helpen zonder EHBO-certificaat

In Nederland vinden jaarlijks bijna 8 miljoen ongelukken plaats waarbij eerste hulp verleend moet worden. Sommige ongevallen zijn ernstig, andere gelukkig een stuk minder. Iemand die een EHBO-cursus heeft gedaan, weet vermoedelijk precies hoe hij of zij in bepaalde situaties moet handelen, maar niet iedereen heeft hier les in gehad. Wat als u wilt of moet helpen en geen EHBO-certificaat heeft? Zijn er basisregels? En mag u eigenlijk wel te hulp schieten als u geen EHBO’ er bent?

Helpen moet

In Nederland mag iedereen een ander helpen als hij of zij ziet dat dit nodig is. Het is dus niet zo dat alleen gecertificeerde EHBO’ers hulp mogen bieden. De Nederlandse wet schrijft zelfs voor dat inwonenden iemand in levensgevaar altijd moeten helpen. Wie niets doet, kan volgens artikel 450 van het Wetboek voor Strafrecht 2 jaar celstraf krijgen.

EHBO-app

Als iemand buiten levensgevaar verkeert mag u diegene -zoals al gezegd- uiteraard ook helpen. Zonder EHBO-cursus is het wellicht een beetje lastig om precies te weten wat u het best kunt doen, maar daar heeft het Nederlandse Rode Kruis iets op gevonden. De hulporganisatie, die in Nederland EHBO-cursussen uitgeeft, heeft een gratis EHBO-app ontwikkeld waarin precies staat beschreven wat u precies moet doen in geval van een ongeluk. Van een wespensteek tot aan een hartstilstand: alles komt voorbij.

Op het beginscherm ziet u een aantal icoontjes die refereren naar een aantal ernstige EHBO-situaties, zoals heftige bloedingen of bewusteloosheid. Door hier op te klikken ziet u in een paar eenvoudige stappen wat u het beste kunt doen en in welke volgorde. In het geval van een heftige bloeding worden de volgende tips gegeven

  • Laat het slachtoffer – indien mogelijk- zelf op de wond drukken
  • Bel of laat 112 bellen
  • Zet de telefoon op luidspreker
  • Trek wegwerphandschoenen aan
  • Oefen druk uit op de wond
  • Wacht tot de hulpdiensten arriveren

In de app zit ook een ingebouwde knop waarmee u direct 112 belt. U hoeft de app dus niet te sluiten om het noodnummer te draaien. Ook de luidspreker-functie is ingebouwd en vindt u in de app naast de rode 112-knop.

Geen smartphone?

Uiteraard is de app niet de enige manier om iemand te helpen zonder dat u een EHBO-cursus heeft gevolgd. U kunt bijvoorbeeld ook de site van het Rode Kruis raadplegen, waar per EHBO-situatie uitgebreid staat beschreven wat de kenmerken zijn en wat u vervolgens kunt doen. Onder het kopje ‘insectensteek’ staat het volgende advies:

  • Schraap een eventuele angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes.
  • Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
  • Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Neem contact op met de huisarts als de steekplaats erg dik wordt.

Ook serieuzere situaties worden hier beschreven. Weet dat 112 bellen in dit soort situaties vrijwel altijd stap 1 is. In het geval van een hartstilstand kunt u mogelijk ook gebruik maken van een AED, een Automatisch Externe Defribilator. Wat dit precies is en hoe het werkt legt het Rode Kruis uit in onderstaande video.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Rode Kruis, Wetboek Strafrecht, YouTube)

Geef een reactie