Medische keuring rijbewijs

Hoe zit het? Wanneer komt u wel of niet door de medische keuring voor uw rijbewijs?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wanneer komt u wel of niet door de medische keuring voor uw rijbewijs?

Wanneer heeft u een medische keuring voor uw rijbewijs nodig?

Eens in de paar jaar verloopt uw autorijbewijs, waarna u die moet verlengen (mits u auto wil blijven rijden natuurlijk). Bent u de 75 gepasseerd, dan moet u aan het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) bewijzen dat u nog rijgeschikt bent. Sinds 2014 is de keuringsleeftijd verschoven van 70 naar 75. Dat wil zeggen dat u na uw 75e verjaardag een medische keuring nodig heeft om te bewijzen dat u zonder risico’s de weg op kunt.

Hoe vraagt u een medische keuring aan?

Zorg dat u op tijd uw aanvraag indient, want voor zo’n verlenging zijn meerdere stappen nodig. Eerst dient u een gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Inloggen op Mijn CBR (met uw DigiD) en het bijbehorende formulier digitaal invullen is het meest praktisch. Maar u kunt ook een papieren gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR. Of afhalen bij de examencentra in Amsterdam, Arnhem, Rijswijk en Eindhoven. Let er wel op dat u hier niet met contant geld kunt betalen. Daarnaast kunt u bij meerdere Nederlandse gemeentes zo’n gezondheidsverklaring afhalen.

Hoe gaat een medische keuring in zijn werk?

Na het invullen krijgt u meestal binnen 4 weken reactie van het CBR. Via Mijn CBR ziet u welke vervolgstappen u moet ondernemen. Als u ouder dan 75 bent, dan is dat in elk geval een medische keuring. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een huisarts, die uw lichamelijke en geestelijke conditie onderzoekt. Neem hiervoor de documenten mee die u van het CBR heeft gekregen na het indienen van uw gezondheidsverklaring, zoals uw verwijsbrief en het keuringsverslag. Denk ook aan uw huidige rijbewijs, een overzicht van medicijnen die u gebruikt en uw bril of contactlenzen. En het klinkt misschien vreemd, maar de arts heeft ook een potje verse urine nodig om vast te stellen of u suikerziekte heeft.

rijangst
Lees ook: Hoe ontstaat rijangst en wat kunt u eraan doen?

Wanneer komt u niet door de keuring?

Na de medische keuring krijgt u weer binnen 4 weken een bericht van het CBR, met het eindoordeel. Blijkt uit deze keuring dat u nog steeds rijgeschikt bent, dan kunt u bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Maar het kan ook zijn dat u nog langer moet wachten, omdat er verder medisch onderzoek nodig is. Dat kan een bezoek aan een specialist zijn, maar ook een rijtest.

En het kan zijn dat u niet meer de weg op mag. Als u bijvoorbeeld artrose, oogproblemen of motorische stoornissen heeft, kan dat een reden zijn om u niet rijgeschikt te verklaren. In dat geval wordt uw huidige rijbewijs ongeldig en kunt u geen nieuwe aanvragen. Soms kunt u onder voorwaarden wel blijven rijden, maar dan wel voor een beperkte periode (1 of 3 jaar, in plaats van 5). En heeft u een medische aandoening, maar bent u nog niet 75? Trek dan zelf aan de bel.

Slippers auto
Lees ook: Autorijden met slippers: wel of niet toegestaan?

Wanneer kunt u wel door de keuring komen?

Heeft u de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie? Dan is het niet uitgesloten dat u alsnog door de medische keuring heen komt. Als u een lichte vorm van dementie heeft, kunt u meestal nog een verlenging voor 1 jaar aanvragen. “Vaak is het zo dat motorische gebreken gevaarlijker zijn. Iemand met dementie die verdwaalt, voert niet vaak daardoor gevaarlijke acties uit. Het is niet zo dat ze achteruit gaan rijden over de vluchtstrook”, reageert Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR, tegenover RTL Nieuws. “Veel van die mensen zijn nog te goed om ze hun mobiliteit af te pakken.” Maar is iemand in uw omgeving dementerend en twijfelt u over zijn of haar rijvaardigheid? Ga dan het gesprek aan of raadpleeg de DementieLijn van Alzheimer Nederland.

Voor een aantal hersenaandoeningen gelden sinds 2018 versoepelde bepalingen. Als u een hypofysetumor heeft, kunt u blijven rijden, mits u toestemming heeft van een internist-endocrinoloog. Bij een psychose of schizofrenie heeft u juist een verklaring van uw psychiater nodig. In het geval van een volledige genezing na een hersentumor kunt u zonder beperkingen blijven rijden. Verder hoeft epilepsie geen bezwaar te zijn, mits u 6 maanden lang aanvalsvrij bent (of 12 maanden, als u meerdere aanvallen gehad heeft). Na een beroerte, herseninfarct, TIA of hersenbloeding mag u tijdelijk (2 weken à 6 maanden) niet autorijden. Daarna kunt u wel weer de weg op, als u tenminste klachtenvrij blijft en rijgeschikt wordt verklaard.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, CBR, RTL Nieuws, Rijbewijsdokter.nl, Thuisarts, Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Icebleu747 says:

    Als je 5 maanden voor de afloop van je rijbewijs de zaak regelt en het is met één week klaar kan je wachten tot +/- twee weken voor de afloop om het nieuwe rijbewijs aan te vragen in het gemeentehuis.
    Als je dat doet 5 maanden van tevoren verloopt je nieuwe rijbewijs ook 5 maanden eerder.

      Riny6 says:

      Bij mijn gemeente is dat niet het geval

    john smit says:

    Waar niemand het over heeft: Hoeveel landen zijn er binnen de EU die een keuring verlangen voor rijbewijs B? Naar mijn weten maar één.
    Wordt het niet tijd, dat we ons conformeren aan de overige EU landen?

    Riny6 says:

    Als U na de aanvraag bij het CBR een medische keuring moet doen, raad ik U aan niet naar de huisarts te gaan. Deze vraagt voor een consult €75,- en geeft bij oudere mensen een verwijzing naar opticien kosten €100-120. Beter naar de KBO of ANBO die verwijzen je naar een gepensioneerde huisarts, die vaak maar een paar tientjes kost is mijn ervaring