Hoe zit het? Waarom waarschuwt het RIVM voor sint-janskruid?
Publicatiedatum: 30 maart 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom waarschuwt het RIVM voor het nemen van sint-janskruid?
Onderzoek
Wie in de drogist op zoek gaat naar een middel dat negatieve gevoelens onderdrukt om of zich beter van te laten voelen, kan uitkomen bij een kruidenmiddeltje waar ook het sint-janskruid in verwerkt is. Gezondheidsorganisatie RIVM waarschuwt voor het gebruik van dit kruid, maar waarom eigenlijk?
Andere medicijnen
Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat geneesmiddelen met daarin sint-janskruid andere, voorgeschreven medicatie tegenwerkt. Zo kan chemotherapie er mogelijk minder goed door aanslaan, net als middelen tegen schimmel -of virusinfecties. De werking van anti depressiva of kalmeringsmiddelen kan daarentegen juist versterkt worden door sint-janskruid. Om deze reden adviseert het RIVM ook om sint-janskruid niet te gebruiken in combinatie met andere medicatie.
Het RIVM is niet de enige gezondheidsorganisatie die ziet dat sint-janskruid verstorend kan werken. Amerikaans onderzoek uit 2005 onderschrijft dat natuurlijke geneesmiddelen zoals sint-janskruid mogelijk psychoses in de hand kunnen werken.
Bijwerkingen
Ook mensen die geen andere medicijnen gebruiken moeten volgens het RIVM oppassen. Middelen met het kruid erin kunnen volgens het onderzoek onder andere diarree, angsten en duizeligheid veroorzaken. Ook zijn er bij bijwerkingencentrum Lareb verschillende meldingen binnengekomen dat het gebruik van preparaten met sint-janskruid erin ervoor zorgen dat de huid sneller verbrandt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht.
Gebruikt u op dit moment een middel met sint-janskruid als bestandsdeel? U kunt in de databank van het bijwerkingencentrum het middel opzoeken en zien welke bijwerkingen er al gemeld zijn.
Informatiebank CBG
Als u een kruidenmiddel gebruikt waar mogelijk sint-janskruid in zit, kunt u ook de geneesmiddeleninformatiebank van het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) raadplegen. Hier kunt u uitgebreide informatie vinden over alle geneesmiddelen die zijn toegelaten op de Nederlandse markt.
Weet wel dat veel kruidensupplementen die u bij de drogist zonder recept kunt krijgen niet te boek staan als geneesmiddelen en dus ook niet voor het CBG zijn gecontroleerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat deze middelen veilig zijn voor gebruik, maar de werkzaamheid is dus niet gecontroleerd. Geregistreerde geneesmiddelen met sint-janskruid erin zijn wel opgenomen in de informatiebank van het CBG.
(Bron: CBG, Lareb, RIVM)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij mij werkt het geweldig tegen licht depressieve klachten en het geeft een verbeterde slaap.Ik gebruik het af en toe een paar weken en neem de hoogste dosis. Ik ga verder medicijnloos door het leven. Mijn dochter heeft vorig jaar na een tijdje sint-janskruid slikken de diagnose bi polair gekregen. Op 40 jarige leeftijd de eerste aanval ! Dat kan dus ook, zij nam een lage dosis, maar is er schijnbaar heel gevoelig voor.
Mijn grootste probleem was de bijwerking op mijn ogen.
Ik heb buiten op de fiets en bij wind, last van trannende ogen maar toen ik Sint-janskruid nam werd het wezenlijk erger.
Daarna overgestapt op Vitalize Positief Saffraan complex en daarbij weer hetzelfde effect.