Hoe zit het? Waarom niezen sommige mensen hard en andere mensen zacht?
Publicatiedatum: 6 juni 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom niezen sommige mensen hard en andere mensen zacht?
Waarom maken we geluid tijdens een niesbui?
Bijna iedereen niest wel eens en dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarbij produceert u geluid, omdat de lucht tijdens dit proces langs uw stembanden komt. De manier waarop we dat doen, verschilt per persoon. Want waar de ene dat zachtjes en ingetogen doet, niest de ander met volle kracht. Hoe hoger uw longcapaciteit is en hoe meer lucht u heeft ingeademd, hoe harder u niest, zoals we in dit artikel uitleggen.
Wat zegt onze nies over onze persoonlijkheid?
Maar hoe hard of zacht u niest, is niet alleen een kwestie van uw lichaamsbouw. Want er zijn ook sociale factoren die meespelen. Zo is er een verband tussen het karakter van mensen en het geluid dat ze bij een niesbui produceren, hebben verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Extraverte, enthousiaste mensen doen dit vaak hard, terwijl introverte mensen zo weinig mogelijk geluid produceren. “Je bepaalt zelf eigenlijk wat je toestaat. Daarom niezen introverte mensen meer ingetogen”, vertelt KNO-arts Dennis Kox aan Editie NL.
Onbewust hard of zacht niezen
Daarnaast reageren we op de gewoontes in onze omgeving. Vaak gebeurt dit onbewust. Zo klinkt de nies van Nederlanders net iets anders dan de geluiden die Spanjaarden, Japanners en Brazilianen produceren. In Japan is de kans op een niesbui overigens groot, omdat hooikoorts daar een veel voorkomende aandoening is, zoals u in dit MAX vakantieman-artikel kunt lezen. Daarnaast neemt u gedeeltelijk de gewoontes van uw ouders over. Volgens Zweeds onderzoek is bijvoorbeeld de licht-niesreflex – de aanleg om te niezen als u naar fel licht kijkt – erfelijk bepaald. In dit artikel leggen we uit waarom u soms moet niezen als u in het licht kijkt.
Bewust hard of zacht niezen
En soms past u wel bewust uw gedrag aan. Stel dat u een niesbui op voelt komen, terwijl u met andere mensen in de lift staat of in een volle trein zit? Veel mensen kiezen er dan voor om hun nies enigszins te onderdrukken. Of om de nies zelfs helemaal in te houden, al is dat vaak niet zo gezond. Als u in uw eentje bent, is dat juist niet nodig. Dove mensen maken dan weer niet of nauwelijks geluid tijdens een niesbui. Zij hebben simpelweg nooit gehoord dat andere mensen dit wel doen. En daarom nemen ze dit gedrag ook niet over.
(Bron: Archief, MAX vakantieman, Quest, Editie NL, Flair, Women’s Health. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb wel eens gehoord dat je de nies niet moet onderdrukken omdat de druk in je hoofd dan groot wordt ,wat een hersenbloeding kan veroorzaken. Of het waar Is?