Berkenpollen hooikoorts

Hoe zit het? Waarom moeten hooikoortspatiënten nu al oppassen voor berkenpollen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom moeten hooikoortspatiënten nu al oppassen voor berkenpollen?

Hooikoorts door berkenpollen

Pollen en stuifmeelkorrels – afkomstig van bomen, struiken, onkruid of grassen – staan aan de basis van hooikoorts. De graspollenpiek vindt meestal in de zomermaanden mei, juni en juli plaats. Boompollen zijn er bijna het hele jaar, afhankelijk van het type boom. Want bij sommige bomen komen zelfs in december al pollen vrij.

Eén van die bomen, de berk, bloeit meestal in april en mei. Met alle gevolgen van dien voor hooikoortspatiënten, want de berk behoort tot de bomen die de meeste hooikoortsklachten veroorzaken. Maar het kan ook gebeuren dat berkenpollen in de loop van maart al rondgaan. En dat is precies wat er in 2024 aan de hand is, meldt weersite Weeronline.

Een vrouw eet een appel.
Lees ook: Een kruisreactie: door hooikoorts ineens allergisch zijn voor appels

Waarom is er zo vroeg in het jaar al een hoge concentratie berkenpollen?

Dit heeft te maken met de zachte weersomstandigheden in de 1e maanden van het jaar. In de gemiddelde februarimaand komt de temperatuur op 4,2 graden Celsius uit, maar februari 2024 heeft bijna het dubbele opgeleverd: liefst 8,2 graden Celsius, een nieuw warmterecord in Nederland. Ook maart 2024 is warmer dan gewoonlijk, met temperaturen die we 50 jaar geleden pas in mei zouden verwachten. Hierdoor gaan de berken eerder dan verwacht in bloei, met hoge concentraties berkenpollen tot gevolg.

De piek is waarschijnlijk pas begin april, maar hooikoortspatiënten krijgen alvast het advies om goed op hun gezondheid te letten. Als u zelf medicatie tegen hooikoorts gebruikt, begin daar dan op tijd mee. Hoeveel last hooikoortspatiënten precies zullen hebben van de hoeveelheid berkenpollen, hangt af van meerdere factoren. Denk aan de neerslag die er nog gaat vallen en de hoeveelheid zeelucht die over Nederland waait. Schone zeelucht is voor hooikoortspatiënten immers gunstiger dan aflandige wind vanuit het oosten en zuiden, zoals u in dit artikel van Meldpunt kunt lezen. Het berkenpollenseizoen kan gemiddeld 21 tot 35 dagen duren.

Dokter Teds Spreekuur: hooikoorts
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: hooikoorts

Heeft dit ook nog gevolgen voor de graspollenpiek?

Maar als de concentratie berkenpollen over zijn hoogtepunt heen is, is het hooikoortsseizoen helaas nog niet voorbij. Waarschijnlijk begint ook het graspollenseizoen eerder, al in de loop van april. Blijven de weersomstandigheden in april 2024 net zo zacht, dan is de graspollenpiek begin mei al. En ook dat is een stuk vroeger dan gewoonlijk.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Weeronline, Allesoverallergie.nl, Nature Today, Prevalin. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie